https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

V Murski Soboti predstavili vodnik za zdravo in srečno življenje

07.11.2013 ob 8:00  

V soboški knjižnici sta klinični psiholog Dušan Enova in priznani psihiater dr. Jože Magdič predstavila knjigo Do izvirov zdravja in modrost skozi umetnost, ki je pravzaprav vodnik za osebnostno rast.


Knjiga je rezultat ustvarjanja več avtorjev, tako pravi sourednik in soavtor knjige Dušan Enova, vsi avtorji se na svoj način ukvarjajo z umetnostjo. Rezultat tega ustvarjanja je tako vodnik, ki prav vsakemu posamezniku pokaže pot do izvira inspiracije in spoprijemanje s težavami v vsakodnevnem življenju. »Ta knjiga je sporočilo, ki je nastajalo zadnji dve leti in se nanaša na delovanje našega društva Lotisa, ki nosi arhetipsko ime,« je poudaril Enova. Lotis je bila namreč ena izmed znamenitih vodnih vil – nimf, ki so varovale izvire vode.

Pravljica za razvoj zavesti

Na začetku knjige bralce spodbudi k razmišljanju pravljica Jerneje Pavček »Kako sta Zvezdica in Vodonosec rešila Zemljo«. Njeno sporočilo je, da se pri žrtvovanju za skupno dobro preobraziš v višjo kvaliteto razvoja zavesti. Osrednji del knjige zajema zbirka pesmi psihologa in fizioterapevta Dušana Enova Anima – izvir zdravja in modrosti, ki pa pravzaprav ni običajna pesniška zbirka, ampak se kaže kot kažipot pri raziskovanju samega sebe. Gre za pojem znanega psihiatra Carla Gustava Junga, ki je umestil proces razvoja arhetipa Anime/Animusa v predzadnji stadij individualizacije, zadnji stadij pa predstavlja izpolnitev, samorealizacijo. Dušan Enova v knjigi tudi pojasni psihološke vidike iskanja Anime/Animusa. »Določena vsebina knjige ponuja možnost, da posameznik na intuitiven način spozna in pride do odgovorov, ki se skrivajo v pesmih,« je še dejal Enova.

 

Pomoč bolnikom

Psiholog in fizioterapevt Dušan Enova, ki dela s težkimi bolniki v ljubljanskem kliničnem centru, je želel bolnikom pomagati na drugačen način, želel je, da bi njegovi bolniki preusmerili pozornost na nekaj lepega, nekaj, kar inspirira. »Vztrajnost, borbenost, do te notranje psihične energije morajo priti bolniki,« pravi Enova. Doktor Jože Magdič, priznani slovenski nevropsihiater in strokovnjak za jungovsko psihologijo, je povedal, da je pri svojem psihoterapevtskem delu odkril veliko umetnic/umetnikov. V umetnosti se, tudi po njegovem mnenju, kaže velika pomoč ljudem, zlasti bolnikom. In knjiga Do izvirov zdravja in modrosti skozi umetnost to gotovo ponuja. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.11.2013 ob 8:55 Dušan Enova gost

      Novinarki Nuši Grah in uredništvu se najlepše zahvaljujem za ta odličen prispevek. Videozapis o tem literarnem večeru si lahko ogledate na tej spletni strani: http://www.youtube.com/watch?v=bsF7bOqdfHg&feature=c4-overview&list=UUePMZEaI8sGQgL06v9eF_LA in na tej strani je ocena knjige s strani dr. Jožeta Magdiča: http://www.youtube.com/watch?v=bezMSkRLdmA Lep pozdrav vsem, Dušan Enova

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.11.2013 ob 23:56 feri gost

      prvi korak je, da zapustiš ta kraj, ostalo se bo počasi uredilo.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.