https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Škof Geza Erniša: »Mi bomo morali kot družba še zoreti«

Murska Sobota, 08.11.2013 ob 7:00  

Poslanci in poslanke iz vrst SDS-a: dr. Vinko Gorenak, Zvone Lah, Robert Hrovat in Eva Irgl so se ta teden sestali tudi s predstavniki Evangeličanske cerkve, s škofom mag. Gezem Ernišem ter inšpektorjem dr. Aleksandrom Kerčmarjem. Pogovor je tekel predvsem o socialnih stiskah ljudi v Pomurju, položaju duhovnikov ter negativnih učinkih nepremičninskega davka.


V uvodu so poslanci in poslanka čestitali škofu za državno odlikovanje, ki mu ga je 30. oktobra podelil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Škof Geza Erniša je prejel srebrni red za zasluge za uspešno, povezovalno in k strpnosti usmerjeno vodenje evangeličanske Cerkve. V pozdravnem nagovoru gostom je škof poudaril, da je vesel vsakega obiska in vsakega gosta sprejme odprtih rok ter jim zaželel čim več pravičnih in dobrih odločitev.

V nadaljevanju je inšpektor Evangeličanske cerkve Aleksander Kerčmar, ki predstavlja laični del vernikov cerkve in vez med verniki in duhovnikom, predstavil delovanje cerkve in sestavo cerkve. Povedal je, da se evangeličanska cerkev financira od prostovoljnih prispevkov, ki znašajo 30 EUR po članu na leto in se plačuje že od rojstva naprej. Prav tako je povedal, da imajo kot cerkev malo premoženja, približno okrog 120 hektarjev gozdov, odvisno od posameznih občin, ki delujejo avtonomno po svojem statutu. Gostom je povedal, da je največ protestantov ravno v Prekmurju in da so zato tudi nekaj zakonov prevedli v prekmurščino, da so razumljivi vernikom.

Dotaknili so se tudi sprememb zakona o verski svobodi glede članstva ustanovitve verske skupnosti. Dosedanji zakon predvideva za ustanovitev verske skupnosti 100 članov, ki so državljani Slovenije ali tujci s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Tokratni predlog ministrstva za kulturo pa določa, da lahko versko skupnost registrira najmanj 10 polnoletnih članov, ki so državljani Slovenije ali tujci s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Social demokrati ter tudi škof Erniša ne vidijo potrebe po spremembi zakona o verski svobodi. Eva Irgl je mnenja, da že prejšnji zakon »nikomur nič ne odvzema niti ne dodaja, kar je edino pravilno, verske skupnosti so ločene od države«.

Škof je spregovoril tudi glede morebitne obdavčitve cerkvenega premoženja, s čimer se nikakor ne more strinjati, saj nobena država nima obdavčitve sakralnih objektov. Če bi se cerkev ukvarjala s kakšno pridobitno dejavnostjo, se mu zdi normalno, da se plača davek državi, v nasprotnem primeru pa ne. Poudaril je, da se 80 % evangeličanske cerkve financira iz prostovoljnih prispevkov vernikov in tudi zato se mu to ne zdi pravično. Tudi sicer je mnenja, da današnja družba potrebuje korenite spremembe in srčno upa, da se bo počasi obrnilo na boljše.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.11.2013 ob 9:08 gost občan gost

      Prav jin je povedo škof, še bole bi jin mogo. Ka se tu proseravlejo, pa nekaj tupijo. Pa kda vidin tou Irglovo- manekenko in še kaj v politiki, je nej čudno, ka smo tan, ge smo. Sicer je pa za SDS dobra, čednejši ta nejdejo. Pa nej že enjajo bluziti po Prekmurju,ker itak prepričavlejo samo tiste, že prepričane.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.11.2013 ob 12:16 tak je gost

      Mislin, ka je luteranske škof tej stavek z naslova namjeno gli svojin obiskovalcon, keri so tudi med najbole zaslužnime, ka smo tan ge smo. Pejstan še zanimive članek o slovenske drüjžbe, ogledalo našin politkon (še najbole ten v članke omenjenen) pa naše drüjžbe: Obstaja država v Evropi pod Alpami, ki meji na Balkan in je omejena sama s seboj. Tam živijo najlepše ženske, vendar nataliteta upada. Tam nezaposleni največ delajo. Tam živijo ljudje na najbolj plodni zemlji, ki pa je neobdelana. Tam vlaki še vedno vozijo počasi, po avtocestah pa se vozijo hitro - najdražje na svetu. V tej državi vsi igrajo košarko, smučarji dosegajo svetovne športne dosežke. Rekreacija jim je prioriteta, delo pa rekreacija. Vsi hitijo v službo, a vsi zamujajo. Osemurni delavnik traja deset ali več ur. Zdravstvo je brezplačno, zdravljenje pa morajo plačevati. Tam so svobodni novinarji, ki svobodno pišejo in poročajo po ukazih svojih šefov. Tam je svetovna kriza dobila državljanstvo. Tam so javna naročila skrivnost, državne skrivnosti pa javne. Tam še niso znani zmagovalci 2. svetovne vojne. Tam pišejo zgodovino nepismeni, najbogatejši so pa tisti, ki nikoli niso delali. Tam je Slovenija....

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.11.2013 ob 12:23 Čika-pajo gost

      Ja gospod tak je dobro ste mapisali, ampak pozabili ste bistvo TO SMO MI SLOVENCI.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.11.2013 ob 14:00 niko gost

      Mene pa moti tao ka san tej nej vido na proslavi dneva reformacije mogoče so tao zdaj meli pri škofi tao so Janševi vojaki pa zobar tudi.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.