https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Pomurski župani v skupni akciji: podpisali so peticijo proti ukinjanju poštnih poslovalnic

08.11.2013 ob 9:00  

Pomurski župani so podpisali protestno peticijo glede namere Pošte Slovenije o zapiranju poštnih poslovalnic v Pomurju in ukinitvi območne uprave  v Murski Soboti. Župan Občine Moravske Toplice, Alojz Glavač, je uspel pridobiti k podpisu peticije vse pomurske župane.

 

Pomurski župani so seznanjeni z namero Pošte Slovenije d.o.o. o ukinitvi PE Pošte Slovenije v Murski Soboti in prenosu njenih dejavnosti ter pristojnosti v Maribor. Ker hkrati poteka  proces ukinjanja tradicionalnih poštnih uradov v različnih občinah Pomurja  (pošta Prosenjakovci, Bodonci,  Kobilje,  Mala Nedelja...) in spreminjanja v premične ali pogodbene pošte, so take organizacijske spremembe delovanja Pošte Slovenije nesprejemljive  in jim župani odločno nasprotujejo.

Dolžnost jasnega in glasnega nasprotovanja in nestrinjanja

Zapisali so, da območje Pomurja spada med gospodarsko in demografsko degradirano območje, kjer je možnost zaposlitve težja kot v večjih urbanih središčih. To pa je za prihodnost mlajših generacij dodatna ovira in okoliščina s katero se župani ne morejo sprijazniti. »Ker se podobni  procesi centralizacije poslovnih  subjektov  v naši pokrajini izvajajo ali napovedujejo  tudi  v bodoče  (NLB d.d.,  Zavarovalnica  Triglav d.d.  ... ), pomeni to točko, kjer smo dolžni jasno in  glasno  izraziti  svoje  nasprotovanje  in  nestrinjanje,  tako javni funkcionarji,  kot  tu  živeči prebivalci.«  

V primeru  Pošte Slovenije  d.o.o. gre za gospodarski  subjekt,  katerega  lastnik  je država,  torej  tudi  tu  živeti  davkoplačevalci.  »Ne moremo  vedno  znova  pristajati na  izgovore  o racionalizaciji,  zmanjševanju  stroškov poslovanja  in  dela, ko so prvi na udaru najnižje  rangirani  in  plačani  delavci  teh  velikih sistemov.«  Hkrati  pa si  vodstva  vsake  toliko  časa  omislijo  dodatne  svetovalce  v  svojih centralah.

V zadnjih desetletjih umaknjenih več institucij v državi

Nahajamo  se v posebej  občutljivem področju države, kjer nas obkrožajo meje treh sosednjih  držav in  kjer  je  država  s  tega  območja  v zadnjih desetletjih  umaknila več institucij  kot so vojska,  policija  in  carina. Pošta  poleg  svoje tradicionalne  dejavnosti tako ostaja zadnji  atribut,  ki vsebuje elemente  državnosti na terenu.  Če še tega ukinemo se na nek  način  vračamo v preteklost. Edini institucionalni okvir delovanja države na podeželskih  območjih  tako ostajajo občine. Te pa vseh z zakonom naloženih  obveznosti namesto države ne  zmorejo  opraviti, so zapisali župani v peticiji. »Zato pozivamo Pošto Slovenije d.o.o., Vlado RS, Državni zbor RS,  Državni svet RS, Agencijo za pošto in  elektronske komunikacije RS, da  preprečijo  nadaljnjo  erozijo delovanja  inštitucij, kjer ima država svoj vpliv oziroma svoje deleže v njihovi lastnini.«

Poziv za zaustavitev sprememb in ponoven premislek

Župani so prepričani, da območje Pomurja ne more biti poligon za preizkušanje  menedžerskih in  stroškovnih prijemov  različnih  vodstvenih struktur  Pošte  Slovenije  d.o.o.. »Odločno  pozivamo  upravo  Pošte  Slovenija,  Nadzorni  svet in pristojno  Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo,  da zaustavijo  napovedane  organizacijske  spremembe in  ponovno  pretehtajo  njihove  dolgoročne  posledice.«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.11.2013 ob 9:03 sfsf gost

      Što je anton glavač?

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.11.2013 ob 9:13 kaj še ostane gost

      Če mislijo pošte ukinit, pa naj žuapani zrihtajo druga delovna mesta v svojih občinah. Zdaj pa da vidimo, kak so sposobni, da bo treba pripelat neka podjetja, da bodo ljudje delali. Občani čakamo na delo.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.11.2013 ob 9:51 gost pravični gost

      alojz glavač je človek,ki nekaj pomeni.

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.11.2013 ob 10:42 občan gost

      Alojz Glavač je človek, ki MISLI da nekaj pomeni. Potrebno se je pravilno izraziti.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.11.2013 ob 12:12 obcina gost

      takšnoga župana kak je Glavač bi si marsikateri občan želel v svoji občini...

      6 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      08.11.2013 ob 12:27 delo gost

      zakoj računate na župane, ka van zrihtajo delo? wtf :D

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      08.11.2013 ob 16:49 delaven gost

      Zakaj pa imamo župane, da se pobrigajo za svoje občane. Zdaj grejo volitve zraven, taka zdaj se bo vse zrihtalo.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      08.11.2013 ob 19:30 x gost

      Zakoj bi si Glavača štoj želo v občini? Tej človek je nesposoben niti prdnoti san, ka o obnašanji niti ne gučijmo. Za občino je nej napravo nika fascinantnoga oz omembe vrednoga. Niti štipendije študenton nemre zriktati, če Mičoja nebi bilo ka bi ga angažero pa vsa finančna sredstva zrikto, bi še brez toga ostali. Za občane se ne zavzeme nika, glavno ka on odi na kave pa špricere pa se federiši okoli. Zdaj de se buno za pošto, za vrtece je pa nika nej mogo napraviti. Lejko ga je sran!

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      08.11.2013 ob 20:06 y gost

      "Občani čakamo na delo." če boš čakal na delo boš prej umrl, raje začni sam kaj na tem delat.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      09.11.2013 ob 11:37 xRE gost

      Štipendije idejo izključno iz občinskega proračuna. Tak v občini Moravske Toplice, Beltinci kak tudi v Murski Soboti. Edino ka PIF oziroma mićo napravi pa je ka vseposedi svoj fris kcuj dene, ampak tudi njegovoga preseravanja in arogance lidje več ne kupuvlejo, kar se je tudi pokazalo na zadnjih volitvah ko je proti AŠ fajn popušo.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      09.11.2013 ob 18:18 RobinHood gost

      Po komentarjih se lepo vidi, kako nerazgledana in neuka je ta uboga raja. Pa saj ni v pristojnosti občine, da bodo gradili tovarne, ustanavljali podjetja in zaposlovali ljudi. Ta raja še vedno živi v socializmu, ko se je to dogajalo. Vsaka vas pa tudi ne rabi pošte, ker se danes zelo malo še ureja na pošti. Sploh ne ve kaj bi na pošti počel. Pošta v takem klasičnem smislu, kot smo je vajeni je itak preteklost in je preživela. Zato je že tudi postala trgovina s tretjerazredno kitajsko kramo. Zapreti vse te nepotrebne stvari.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      26.11.2013 ob 23:01 luka gost

      To je res, ka čujen za g. Glavača, vsaka občina bi si želela takšnoga župana. zrikto jim je vrtec, za tiste na katerh je bodočnost. Nej san čuo slabe rejče od Glavača, pa dosta oden po njuvoj občini, dosta je napravo na goričkon, pelajte se v Ratkovce, ton je bijla podrtija, zdaj so pa lejko ponosni na gasilski dom. Galvač daleboš župan, zato ka si pošteni....

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.