https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Jožef Horvat ob posvetu z dijaki: »Samo z diplomo boste težko ali sploh ne zaposljivi«

Murska Sobota, 08.11.2013 ob 15:24  

Na Gimnaziji Murska Sobota je v okviru projekta EU dogodki po Sloveniji z različnimi evropskimi vsebinami, ki so del aktivnosti Evropskega leta državljanov 2013, potekal posvet na temo prihodnosti mladih ter iskanju dela in zaposlitve v EU. Na vprašanja dijakov in dijakinj so odgovarjali evropska poslanca dr. Milan Zver in Ivo Vajgl, ter poslanec DZ Jožef Horvat in župan MOMS Anton Štihec.

Razkrivali so kaj pomeni imeti pravico do dela in zaposlitve, kakšne možnosti mobilnosti nam ponuja EU ter kako se znajti v današnji družbi pri iskanju dela v EU. Dijaki so spraševali, kako uskladiti šolski sistem in potrebo na trgu dela, kako preprečiti beg možganov, kaj lahko pomeni študij v tujini.

Dr. Milan Zver: "Pri nas je prevelik prepad med tistim, kar proizvaja šola in tistim, kar potrebuje trg dela prevelik."

Nemci imajo dualni sistem. To pomeni, da se več izobražujejo skozi prakso in delo, manj pa skozi šolske učilnice. Ti dijaki so se izobraževali za konkretno delovno mesto, ki so takoj dobili zaposlitev. Več tega sistema bomo morali vpeljati tudi v naše izobraževanje, da bi zmanjšali ta prepad.

"Lahko čakate, lahko iščete, lahko pa delovno mesto ustvarite" je našteval možnosti za mlade dr. Zver.

Ivo Vajgl: "Bodite pogumni in optimistični."

Strah je slab svetovalec, treba je biti pogumen in na življenje gledati optimistično. V današnjem svetu je treba biti fleksibilen. Ne glede na končano izobrazbo, boste imeli svojo priložnost.

Anton Štihec: "V našem izobraževalnem sistemu imamo tudi določene anomalije."

Pred leti je bil na eni od šol vpis za mizarje. Vpisalo se je 16 dijakov, kar je bilo premalo za celoten razred. Na koncu se je šola odločila, kot se ne bi smela. Ni imela profesorja iz mizarske stroke, imeli smo pa podjetnike, ki so bili pripravljeni nuditi prakso dijakom. Tako se je šola odločila, da programa ne bo nadaljevala, dijaki pa so morali v Maribor ali pa spremenili svojo smer šolanja. To je kritiziral dr. Zver, ki je dejal, da bi šola morala zagotavljati program tudi samo za dva dijaka.

Belgija ima najnižjo stopnjo brezposelnost, k temu najbrž pripomore dejstvo, da imajo veliko število zaposlitev za določen čas.

Jožef Horvat, NSi: "Samo z diplomo boste težko ali sploh ne zaposljivi."

Treba je zaznati, kaj so kompetence 21. stoletja. "Moja želja je, da bi bili zaposleni v Sloveniji, vaša želja pa najbrž, da kjerkoli, samo da bo dobra zaposlitev in kjerkoli v Evropi."

Strinjali so se, da se je treba prilagajati in imeti veliko samoiniciativnosti. Ne sme nas biti strah tujih investitorjev, moramo se odpreti svetu, so si bili edini govorci.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.11.2013 ob 8:27 tak gost

      Ka de se slino ta Zver, saj je bil minister pa je en drek napravo.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.11.2013 ob 11:48 brrrrr gost

      Ja, tak, takšen komentar, kot si ga dal, lahko napiše popolnoma nerazgledan in neuk človek. Zver bi marsikaj naredil, če mu ne bi nagajali. In seveda je bil premalo časa minister. Gospodje so lepo povedali in zadeva drži. Situacija pa je taka, ker pač ljudje hočejo in delajo po svoje.

      6 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.11.2013 ob 20:35 gost diplomant gost

      Prvič, Zver je nej naredil nič, pa je mel možnost. In tudi naredil ne bi nič, razen kaj za sebe, kot že je. Ka se pa ostaloga tiče pa je prava sramota, ka so ti politiki gučali. Mladin izobražencon praviti, ka je diploma nej nika in za zaposlitev ne pomeni nič je več kak neprimerno. Ja ka pa je te treba meti za zaposlitev , razen poznanstev, pa nej važno kak znaš in si sposoben delati. Zato je pa tak, kak je v tej naši družbi. Naj ti omenjeni govorniki povejo, kak so prišli v službe, vsi tudi nemrejo biti politiki , pa se jin tak zrihtajo službe. Ka se pa tiče zaposlovanja sploh pri nas je pa prava katastrofa in sramota. To ,ka se zdaj dela si je naš narod nej zaslužo. Lejko maš še tak dobre reference pa priporočila, nič ti ne pomaga, če ne poznaš vodilne , ali jin celo kaj plačaš. Pa še neka je ,na položajih je dosti direktorov in ravnatelof po šolaj, šteri nemajo primerne izobrazbe, ali pa razne šnel kurse, te se pa bojijo zaposliti mlade fakultetno izobražene lidi, šteri bi jin bili konkurenca. To drži kak pribito, eni so celo to priznali. Vuplimo, ka do jih pravi lidje s pravimi fakultetami nekoč spodnesli.

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.11.2013 ob 21:06 diplomat gost

      Gost diplomant, ti si najbrž diplomiral iz mlatenja prazne slame. Iz tvojega pisanja se to lepo vidi.

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.11.2013 ob 23:12 gost gost

      že enok prite k pameti kavan pamet solijo eni pa drugi samo sds-Samo -Delajo -S ramoto - so vsiljivci povsoj sili bik na kravo naj skoči če glij se ne guni lejko de li breja

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.11.2013 ob 23:34 gost gost

      zver de gučo ja, pravi se je najšo. sami luzeri so tej iz sds, njihovi podporniki pa še večji.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      10.11.2013 ob 9:32 VANČ gost

      Kak sigdar , se tudi na tole temo najdejo nekši ( kreteni ) pa komentirajo kar vsevprek ! Tile raspravljalci imajo kar vsi do neke mere prav , ampak tole je samo TEORIJA !! Kako pa se naj v praksi to izvede ? Tole pa si bomo mogli zrihtati sami !!! Velika HVALA vsem ! Potem vas pa res NE POTREBUJEMO !!! Govorenja in praznih obljub imamo že vrh glave !!!!!!!!!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      11.11.2013 ob 10:43 izipoket gost

      Naš izobraževalni sistem je ok. do faxa, potem pa ljudje postanejo knižni molji in prekinejo stike s praktičnim svetom. Zatopijo se v teorijo in ko končajo študij so napumpani s teorijo a prazni kar se tiče izkušenj v praksi. Tak sistem študija,ki ni združen z delovnimi izkušnjami je zastarel in okoren in producira v glavnem s teorijo natlačene ljudi,ki ne vedo kaj s tem,kar so se naučili početi ,ko se znajdejo pred peaktičnim izzivom,ker jih tega nihče ni učil. Zato gospod,ki ugotavlja,da bo diploma prmalo za zaposlitev ni povedal nič novega,saj je to jasno že več kot 10 let nam navadnim smrtnikom in bi odgovorni morali že zdavnaj nekaj spremeniti, da bi vse skupaj drugače laufalo!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      11.11.2013 ob 12:09 s.p. gost

      šolani pa pameten je nej vseeno. Sem s.p. z 9 zaposlenimi. Sina bom zaposlil, če se bo v tej branži videl in če bo seveda delal. Kljub najtesnejši vezi (oče-sin) ga ne bom mogel zaposliti, če ne bo delal. Zato tudi vsi izšolani, ki mislite da se delo dobo preko VIP (veze in poznanstva), nimate prav. Kdo od vas, brezposelnih z univerzitetno izobrazbo ali celo znanstvenim nazivom, je pri petnajstih letih razmišljal, če si bo z izbrano smerjo študija lahko služil kruh? Redko kateri. Torej morate svoj problem rešiti izključno sami. Za vzor pa vam naj bodo sedaj že po večini upokojeni delavci, ki so v 60-ih letih šli s končano osnovno šolo v Nemčijo, kjer so začeli kot pometači, vrnili pa se kot inovatorji,delovodje, .... . Izobrazba je pomoč, da boš znal delati, nikakor pa garancija, da boš dobil plačo. Najlažje je šimfati vsepovprek, tudi politike. Če kdo, potem je ključni krivec za stanje v slovenskem šolstvu Slavko Gaber. Ne bom omenjal, kateri politični opciji je pripadal, ker je propadla, kakor bo propadel naš šolski sistem, če se ne bodo zgodile spremembe. Vsi brezposelni so naravnost nestrpni do zaposlenih v šolstvu, ki pa v veliki meri za problem niso krivi. Gaber je uvedel devetletko, ki je povečala število zaposlenih v osnovnih šolah. Ukinil je usmerjeno izobraževanje, ki bi ga lahko le prilagodil razmeram na trgu in v šole s stehničnimi programi spustil gospodarstvenike in podjetnike. A žal se je odločil, za na mestih učiteljev praktičnih predmetov raje zaposli učitelje praktičnega pouka. Malo poglejte po šolah, kakšno prakso so pred zaposlitvijo imeli ti učitelji. No, temu primerno je tudi znanje učencev. Še bi se dalo naštevati, a za razliko od obdobja pred dvajsetimi leti, si mora vsak mlad človek v času šolanja najti službo, ki jo bo opravljal po diplomi. A za to je potrebna tudi dobra vzgoja.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      11.11.2013 ob 13:03 gost šola gost

      Ovomi diplomati, se pa jasno vidi, ka je nej v nikše šole odo Samo takši lejko pišejo takše bedarije. Čisto prav je gost diplomant napiso, tudi sama man takše in podobne izkušnje. Zato, ne konentiraj nekaj o čemer nimaš pojma. Niti prazne slame ne vejš mlatiti, tudi to je treba znati!!!!!!!!!!!!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      11.11.2013 ob 15:05 gost gost

      zajebali ste šole vse po vrsti vajence ste ukinoli usmerjeno šolo ste nastavili cejlo leto v šoli prakse nikše te pa ga zaposliti paga še tri leta včiti osnove ka bi že mogo znati što de delau se pijtajte ka delovnoga kadra z znanjon nega šteri pa tou tak pametujejo pa gejo vse mogoča javna dela naj se pokažejo ka mo vidli čese sploj na lopato znajo podpreti če bi van roke tak šle kak geziki bi krize nej bilo

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      11.11.2013 ob 15:57 d.o.o. gost

      @s.p. ima čisto prav. Gaber je uničil naš šolski sistem, vsi ostali šolski ministri za njim so pa samo nadgrajevali to njegovo neumnost. Namesto, da bi takoj ko so ugotovili, da ta sistem ne štima vse skupaj ukinili in postavili na novo ali se pa vrnili na stari šolski sistem. Ampak ne, vsi naši veleumi po Gabru so hoteli biti pametnejši od Gabra in so njegovo neumnost samo še stopnjevali z izgovorom po boljšem šolskem sistemu. Na koncu pa imamo zdaj takšen kaos kot ga imamo. Vmes so bili kakšni poprabvki na bolje, ampak v celoti naš šolski sistem nima ne repa ne glave še manj pa kakšne uporabne vsebine. In na to že od začetka Gabrovega šolskega sistema opozarjajo prav najbolj učitelji, ki sami vidijo da tako ne morejo izobraževati otrok, še manj pa jim nuditi neko konkretno znanje po končanem šolanju. Vsi ti gospodje, ki nam zdaj delijo nasvete in so najbolj pametni so imeli priložnost Gabrov šolski sistem spremeniti - PA GA NISO !!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      11.11.2013 ob 18:10 VANČ gost

      Tak, kak pravite. Vsi so imeli priliko in niso naredili NIČ ! Ker pa se približujejo drugo leto , volitve , pa so spet postali vsi bolj pametni in so nam začeli soliti....Ne smemo se dati !Stare lisjake , je potrebno POSPRAVITI ,ker nam bo z njimi samo še slabše !!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      11.11.2013 ob 18:20 gostja splm gost

      Vsi ti gospodje, ki nam zdaj želijo soliti pamet so se šolali, če so se ,v nekem drugem sistemu. Ta jim je omogočil brezplačno šolanje, štipendije, prevoze, malice in še kaj. Danes o tem lahko samo sanjamo. Zdaj pa še udrihajo po vsem, kar je bilo dobrega. Naš šolski sistem se je začel rušiti z vsemi vladami, ki so do sedaj bile vSLO, po osamosvojitvi. Vsi so gledali le za gospodarstvo in za svoje in tajkunske koristi, zato pa smo, kjer smo. Pa še nekaj. Ti , ki mladim zdaj solijo pamet naj povedo, kako so oni prišli do služb, če so tudi napisali po sto in več prošenj, pa niti odgovorov niso dobili. Tega nekoč ni bilo, odgovor je kandidat moral prejeti. Je to bilo tako slabo? Zdaj pa niti ne veš, kdo je sprejet in ,če sploh izpolnjuje pogoje. Nad tem se naj merodajni zamislijo in tu pametujejo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.