https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Viktor Žakelj: Protestantska vera je vera svobode

09.11.2013 ob 7:30  

V Gornji Radgoni je v Kulturnem domu potekala svečanost v počastitev slovenskega državnega in kulturnega praznika dneva reformacije, ki so ga organizirali občina Gornja Radgona, SPD Primož Trubar in Evangeličanska cerkvena občina Apače.

Slavnostni govornik dogodka, Viktor Žakelj, ki je med drugim gonilna sila slovenskega protestantskega društva Primož Trubar, pove, da stojimo na plečih naši dedov, »pred 500 leti je šlo za reformacijo, tudi danes se to dogaja.«  Meni, da je protestantska vera, vera svobode in samo svoboden človek je lahko delavec, izobraženec ali podjetnik. K temu doda, da za vse verujoče in neverujoče obstaja samo en Bog, to je bog ljubezni, zaupanja, prijateljstva in k njemu vodijo različne poti.

 

Zbrane je pozdravil tudi župan občine Gornja Radgona Anton Kampuš in dejal, da je zelo ponosen, da praznujejo ta praznik že petnajstič. Dan reformacije označuje kot kulturni praznik vseh Slovencev, saj se ob tej priložnosti ne spominjamo le velikega intelektualca in vizionarja Primoža Trubarja, očeta prve tiskane slovenske knjige, ampak tudi vseh ostalih dejavnih protestantov in njihovih somišljenikov, ki so že v 16 stoletju zgradili kulturno podlago za sodobno Slovenstvo ter postavili temelje tudi gospodarskemu razvoju. Njihova etičnost, njihov prispevek h kulturni in politični rasti, njihova težnja po razvoju in zavedanje posebne odgovornosti na vseh nivojih je neprecenljivo in še kako aktualno v današnjem času, ko beremo le še o finančni in gospodarski krizi, krizi moralnih in etičnih vrednot, dodaja župan.

Kulturni program so oblikovali starši in otroci mešanega pevskega zbora Glasbene šole Gornja Radgona, pod vodstvom mentorja Andreja Tibauta, recitatorji recitatorskega krožka OŠ Gornja Radgona,  pod vodstvom mentorice Vere Granfol, in skupina Tolk-Asi iz Glasbene šole Gornja Radgona. Grajski Janez je pokazal tudi pol tisočletja staro tehniko tiskanja.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.