https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Društvo upokojencev Murska Sobota kmalu do novih prostorov

Murska Sobota, 13.11.2013 ob 13:00  

V nekdanjih prostorih Agroopreme na Zvezni ulici v Murski Soboti ta teden poteka dobrodelno pleskanje in preurejanje notranjih prostorov za delovanje društva upokojencev Murska Sobota, ki so prostore brezplačno dobili v najem s strani murskosoboške občine za dobo petih let.

Z dobrodelnim delom do lepših prostorov za društvo upokojencev

Kot nam je povedal koordinator humanitarnih akcij pri obrtno-podjetniški zbornici Murska Sobota Zvonimir Kolmanko, so prepleskali okrog 350 kvadratnih metrov. Pet delavcev je delo opravilo brezplačno saj gre za dobrodelno akcijo, s strani firm Jub in HG Trade pa so bili donirani materiali za izvedbo del. Opravili so tudi že manjša gradbena dela (zaključna gradbena/zidarska dela, električarska in nekaj manjših del). Položen bo še laminat, opravljenega bo še nekaj električarskega dela, projekt pa naj bi bil končan do konca meseca novembra. Prostor bo služil za druženja, delavnice, kot galerija itd., za namene delovanje društva upokojencev.

Podobnih akcij se slikopleskarji udeležijo vsaj enkrat letno

Kot nam je povedal Ernest Bransberger, predsednik sekcije slikopleskarjev Slovenije in tudi Območno obrtno-podjetniške zbornice Murska Sobota, so podobnih dobrodelnih projektov izvajali že ogromno. Planirajo najmanj enega na leto, naredijo pa jih tudi več.

Zvonimir Kolmanko pa je dejal: "Zadnji odmevnejši projekt, katerega smo se lotili, je bila pomoč družini iz Lipovcev, kateri je požar uničil hišo. Celotno notranjost hiše smo prepleskali s toniranimi materiali, naredili smo tudi 14 cm fasade s končnim slojem. Vrednost projekta je bila 7637 evrov, delo pa je brezplačno z materiali vred opravilo šest ljudi v petih dneh."

Novembra bodo pleskali bolnišnico v Kranju

"Sekcija slikopleskarjev Slovenije vsako leta izvaja najbolj odmevni projekt Humanitarno in državno prvenstvo slikopleskarjev. Letos se bo 22. novembra to izvajalo v bolnišnici v Kranju. Tak projekt pa ima vrednost okrog 50 tisoč evrov. V enem dnevu prepleskamo čez dva tisoč kvadratnih metrov, smo kar veliki donatorji," nam je povedal Bransberger.

Tudi letos se bo te akcije udeležil Zvonimir Kolmanko s svojo ekipo, vendar le humanitarnega dela, včasih pa je sodeloval tudi na tekmovalnem. Na tekmovalnem delu tekmujejo dvojice ali trojice, ki morajo prepleskati določen prostor ali sobo. V to so vključena slikopleskarska dela, vrata in podboji. Ocenjuje pa jih ekipa mojstrov ali sodnih izvedencev. Kolmanko je v dvojicah osvojil prvo mesto v Ljubljani, kjer je bila huda konkurenca.

Humanitarnost združena s tekmovalnostjo

V komisiji pa je že večkrat bil Bransberger. Komisija po določenih parametrih ocenjuje opravljeno delo. Od vizualnega izgleda prostora, oblačil tekmovalcev, zaščite tal in inventarja, pripravo sten, kitanje, pripravo mešanice barvnega vzorca. Vsi prostori so vnaprej pripravljeni, da imajo tekmovalci čim bolj enakovredne pogoje. V Kranju pa bo to že 14. državno prvenstvo.

V humanitarni akciji v Murski Soboti je sodelovalo več obrtnikov in samostojnih podjetnikov:

Škraban Janez

Šiftar Viljem

Kontrast, slikopleskarska in fasaderska dela Albert Albin s.p.

Picasso-Vepo d.o.o.

Bransberger d.o.o.

Dekoral d.o.o.

Dogša, podjetje za pleskarstvo in zaključna gradbena dela d.o.o.

Slikopleskarstvo Celcar Janez s.p.

Elektroinštalacije Jožef Zrim s.p.

Gradbeništvo Hajdinjak d.o.o.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.