https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: H Konvenciji županov pristopile nove tri pomurske občine

Martjanci, 15.11.2013 ob 7:00  

V hiši Biofuture v Martjancih je potekal podpis Konvencije županov s strani treh pomurskih občin. Svoje podpise so oddali župani Kuzme, Puconcev in Turnišča. S tem je Pomurje dobilo že osmo občino podpisnico te konvencije.

Ta pristop pomeni možnost novega gospodarskega zagona

Podpis konvencije županov je spodbuda Evropske unije, temeljni cilj pa je zmanjševanje emisij CO2 do leta 2020 vsaj za 20%. Direktor Regionalne agencije Sinergija uni.dipl.org Stanislav Sraka je o možnostih in potencialih Konvencije povedal: "Ne gre samo za slikanje, gre za zelo resno zadevo in pomembno odločitev županov teh občin. Gre se tudi za novo smer razvoja v teh občinah. Večji poudarek bo na večji izrabi obnovljivih virov energije in izboljšanju energetske učinkovitosti javnih in zasebnih stavb. Ta pristop pomeni možnost novega gospodarskega zagona na čisto lokalni ravni. Lokalni inštalaterji, monterji in izvajalci teh dejavnosti so lahko tako deležni novih naročil, če se občinske uprave ali prebivalstvo odločijo za dodatne ukrepe v tej smeri."

Osnovni cilj je zmanjšanje emisij CO2 do leta 2020 za vsaj 20 odstotkov

Konvencija županov je evropsko gibanjem, v katerem sodelujejo lokalne in regionalne oblasti, ki so se prostovoljno zavezale k povečanju energetske učinkovitosti in uporabi obnovljivih virov energije na svojih področjih. Podpisniki Konvencije se zavezujejo, da bodo izpolnili in presegli cilj Evropske unije 20% zmanjšanja emisij CO2 do leta 2020 - trenutno je teh podpisnikov 5.289. Največ jih je iz Italije in Španije, kamor na področju energetike prihaja največ evropskih sredstev. V Pomurju so podpisale občine Beltinci, Ljutomer, Cankova in Lendava, prejšnji mesec je podpisala tudi občina Moravske Toplice, včeraj pa še Kuzma, Turnišče in Puconci. Vsega skupaj jih je v Sloveniji 18.

Nekaj besed so nam namenili tudi župani. Župan Puconcev Ludvik Novak je komentiral delovanje svoje občine: "Občina aktivno sodeluje pri varčevanju energije, tudi z našo telovadnico, ki je ekološka in bomo tudi v ta namen dobili nepovratna sredstva v višini 400 tisoč evrov. Investiramo tudi v energetske projekte javnih stavb. Letos v šolo v Puconcih, v Bodoncih, drugo leto pa še v Mačkovcih, nato bodo na vrsto prišli še vrtci."

"Smo majhna občina, a to ne pomeni, da ne razmišljamo o napredku v smislu sodobnega časa, ki je ekološko usmerjen. Tudi mi imamo v letu 2014 predvideno energetsko sanacijo osnovne šole in vrtca v Kuzmi. Lani smo imeli otvoritev kurjave na biomaso, na katero so priključene občinske stavbe, osnovna šola, večje inštitucije v kraju, kot tudi gospodinjstva", je o usmerjetnosti svoje občine povedal župan Kuzme Jožef Škalič.

In pa še besede župana Turnišča Slavka Režonje: "Odločitev, ki je vodila do tega podpisa je kompatibilna z vizijo in ukrepi, katere smo že izvajali. Ne gre samo za zmanjševanje emisij in ekološkega učinka, ampak tudi zmanjševanje materialnih stroškov v vseh segmentih javnih objektov. Tako smo v preteklih letih storili nekaj na javni razsvetljavi, letos energetsko sanirali vrtec in osnovno šolo, v prijavi na razpis je tudi sanacija enega objekta v vasi Gomilica. Konvencija tako sovpada s tistim, kar že počnemo oz. kar mislimo početi."

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.