https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Častitljivih 85 let Prekmurske godbe Bakovci

Bakovci, 16.11.2013 ob 9:00  

Leta 1928 je 20 mladih glasbenih zanesenjakov začelo ustvarjati glasbeno zgodbo današnje Prekmurske godbe Bakovci, ki je z izjemnimi uspehi prepoznana doma in drugod.


Pravi glasbeniki Prekmurske godbe Bakovci so igrali v okviru takratne gasilske godbe, ki jo je ustanovil učitelj in nekdanji ravnatelj Osnovne šole Bakovci Milan Deškovič. Sinoči so se člani današnje godbe spominjali svojih predhodnikov in skupaj obujali zgodbo, ki je dogajanje v Bakovcih ponesla na višji kulturni nivo. Na Slavnostni akademiji Prekmurske godbe Bakovci so predstavili tudi drugo zgoščenko.

Deškovičevo obdobje

Na slavnostni akademiji je nekatere pomembnejše dogodke iz zgodovine Prekmurske godbe Bakovci povzela Biserka Flegar, ki je v imenu dolgoletnega predsednika Alojza Smodiša predstavila njegovo videnje razvoja godbeništva v Bakovcih. Smodiš je prvo obdobje razvoja godbeništva označil kot Deškovičevo obdobje, ki je bilo predvsem povezano z iskanjem sredstev za nakup glasbil. »Vztrajnosti vseh prvih članov gre zahvala, da je godba zaživela v vsej svoji polnosti,« je poudaril Smodiš.

V 60-ih skorajšnji propad godbe

Med  divjanjem druge svetovne vojne je bilo delovanje godbe za nekaj časa prekinjeno, saj so morali nekateri člani svoja glasbila zamenjati za puške. Ko se je vojni vihar umiril, je dirigentsko palico prevzel Anton Buzeti – Anti, ki je godbo vodil kar tri desetletja. Godba se je znova spoprijemala z nenaklonjenimi časi, v 60-ih letih jo je doletel skorajšnji razpada, vendar se je z vztrajnostjo in prizadevnostjo nekaterih članov ponovno postavila na noge. Leta 1976 je vlogo dirigenta prevzel Stjepan Marušič – Stevo, ki je v godbo privabil veliko mladih glasbenikov ter jo odel s sodobnim glasbenim repertoarjem

Prelomno leto 1999

Nova zgodba se je začela na prelomu v novo tisočletje. Leta 1999 je za dirigentsko palico poprijel Željko Ritlop, ki godbo uspešno vodi še danes. Pred nekaj leti so delovanje godbe popestrile tudi mažoretke, ki z usklajenimi plesnimi koraki spremljajo godbo na različnih koncertih. Danes si v godbi, ki je v minulih letih požela števila priznanja, prizadevajo približati najboljšim godbam v Sloveniji, njihova velika želja pa je, kot je povedal njen predsednik Roman Balažic, ostati eno od največjih in najatraktivnejših kulturnih društev v Pomurju.

Godba ob jubileju izdala novo zgoščenko

Prekmurska godba Bakovci je ob častitljivem jubileju izdala tudi drugo zgoščenko, na katerih se pojavljajo skladbe, posnete na različnih koncertih. Ob tej priložnosti so v prenovljeni vadbeni dvorani pripravili tudi razstavo fotografij in različnih pridobitev, ki so v zadnjih letih zaznamovale obstoj godbe.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.