https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Razstava poklicev tudi v Ljutomeru

Ljutomer, 18.11.2013 ob 16:00  

Pomursko gospodarstvo se srečuje s pomanjkanjem ustreznega poklicnega kadra. Glede na usmerjenost mladih in njihovo željo po izobraževanju v gimnazijah se bo ta trend po pričakovanjih v bodoče še povečeval.


Prav iz želje, da bi  zaustavili rast števila mladih brezposelnih, ki končajo s šolanjem, a zaradi neustrezne izobrazbe ne morejo dobiti zaposlitve ter tako prispevajo k strukturni brezposelnosti v regiji, je nastal Projekt Right Profession – Pravi poklic za razvoj. V okviru projekta so bili doslej izvedeni že številni dogodki. Edene pomembnejših pa je prav gotovo Razstava poklicev, s katero želijo  mladim, ki so pred izbiro poklica, in njihovim staršem predstaviti poklice, ki bodo na trgu delovne sile iskani tudi v prihodnje in jih bo gospodarstvo v Pomurju potrebovalo in zaposlovalo tudi takrat, ko bodo zdajšnji učenci zaključevali svojo izobraževalno pot in stopali na trg dela.

7. in 8. novembra se je tako v športni dvorani pri Osnovni šoli Ivan Cankar Ljutomer odvijala že 2. razstava poklicev. Zanimivega dogodka na območju Upravne enote Ljutomer so se udeležili učenci in učenke iz OŠ Ivana Cankarja Ljutomer,  OŠ Križevci pri Ljutomeru, OŠ Veržej, OŠ Mala Nedelja, OŠ Razkrižje, OŠ Cezanjevci in OŠ Stročja vas.

Mladim so poklice na svojstven in zanimiv način predstavili mojstri v svojih poklicih. Poklic mizarja sta predstavila Silvo Ciglarič iz družbe Murales d.d. ter Miro Kramberger, učitelj na Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota. Štefan Sraka, vodja kuhinje v Hotelu Diana v Murski Soboti je predstavil poklic gastronom/hotelir, Robi Habjanič iz podjetja Montaža Vrbnjak d.o.o. je predstavil poklic inštalaterja strojnih inštalacij. Janez Smolkovič, direktor družbe Teleing d.o.o. ter Nino Škalič pa sta mlade seznanila s poklicem elektrotehnik.

Na 2. razstavi poklicev so sodelovali tudi dijaki in profesorji na Srednja poklicna in tehniška šoli Murska Sobota, Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci ter Dvojezični srednji šoli Lendava.

Za lažjo odločitev pri izbiri poklicev pa sta bila učencem na voljo tudi Goran Serec iz Regionalne razvojne agencije Mura d.o.o., ki je predstavil možnosti kadrovskega štipendiranja in Tamara Repić iz Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje predstavila spletno aplikacijo Kam in kako - Interaktivni računalniški program za izbor poklicev, ki je namenjen vsem, ki razmišljajo o svoji nadaljnji poklicni poti.

Mlade je skozi predstavitev poklicev popeljal voditelj Andrej Mernik, za smeh sta poskrbela pomurska komika Matej Mertük - Macho in Boštjan Sinic – Mejke, zapela je tudi Nika Zorjan.

         

       

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.