https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Odprtje razstave »Miklošičeva zapuščina« ob 200-letnici njegovega rojstva

Ljutomer, 20.11.2013 ob 12:00  

V Ljutomeru so včeraj zaključili praznovanje letošnje 200 - letnice rojstva dr. Franca Miklošiča, velikega slovenskega jezikoslovca, pravnika in politika,  ki se je 20. novembra 1813 rodil v bližnjem Radomerščaku.  V okviru praznovanja so v Galeriji Anteja Trstenjaka na ogled postavili gradivo iz njegovega znanstvenega udejstvovanja in zasebnega življenja.

Na ponedeljkovi otvoritvi razstave v Galeriji Anteja Trstenjaka v Ljutomeru je Jure Maček, predstavnik Pokrajinskega arhiva Maribor, ki je lastnik 746 posameznih dokumentov -  konec leta 2011 je namreč Pokrajinski arhiv Maribor, s finančno pomočjo Občine Ljutomer in Gimnazije Franca Miklošiča, gradivo uspešno odkupil od zgodovinarja Walterja Lukana – povedal, da je vsa Miklošičeva korespondenca in tudi preostali dokumenti, napisana v nemščini in težko berljivi gotici. Na razstavi si je bilo mogoče ogledati gradivo iz njegovega znanstvenega udejstvovanja, kot tudi iz privatnega življenja.

Ob 200-letnici njegovega rojstva je nastala tudi Miklošičeva monografija, ki jo je predstavil dekan Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, redni profesor dr. Marko Jesenšek. Dogodek pa so zaokrožili še s predstavitvijo knjige 15-ih romskih pravljic – Pravljice iz Bukovine.

V okviru dvodnevnega dogajanja v Ljutomeru so predstavili še dokumentarni film o Francu Miklošiču (izdan je na dvd-ju v slovenski in nemški različici), na Glavnem trgu odkrili njegov doprsni kip, organizirali svečano akademijo ter organizirali dvodnevno mednarodno znanstveno konferenco na Golarjevi.

Na današnji zaključni dan so se dijaki drugega letnika Gimnazije Ljutomer odpravili na ekskurzijo na Dunaj, kjer bo v avli Univerze ( kjer je bil Miklošič v letih 1854-55 rektor) nastop Pomurskih dečkov, organizirana pa bo tudi Slavnostna akademija ob 200 letnici rojstva dr. Franca Miklošiča.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.