https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

V Ljutomeru s slavnostno akademijo sklenili Miklošičevo leto

21.11.2013 ob 7:00  

Pred natanko 200 leti, 20. novembra 1813, se je v Radomerščaku rodil človek, ki je  s svojim znanstvenim delom prevetril slovenski jezikoslovni prostor – Franc Miklošič. Včeraj se je v ljutomerskem kulturnem domu s slavnostno akademijo sklenilo praznovanje obletnice prleškega rojaka.

Velik jezikoslovec Franc Miklošič, ki je za svoje zasluge prejel dedni viteški naziv, je do konca svojega življenja izdal kar 34 knjig in več kot 100 obsežnejših razprav s področja jezikoslovja. Njegov raziskovalni pogled je presegel meje slavistike. Kot vneti raziskovalec  slovanskih jezikov je izdal primerjalno slovnico, lotil pa se je tudi  nekaterih neslovanskih jezikov.

Rast in prebujenje celotnega naroda

Na slavnostni akademiji je o pomenu Miklošiča spregovorila županja mag. Olga Karba, ki je dejala: »V Prlekiji praviloma nimamo težav z zgodovino, načeloma smo zelo ponosni na našo preteklost, to je ne nazadnje preteklost, polna inovacij, drznosti, odličnosti in drugačnosti. Zaznamujejo jo močni posamezniki in pogumna dejanja.« Franc Miklošič je bil eden izmed teh edinstvenih posameznikov, na katerega so Prleki, tako je povedala Karba, še posebej ponosni. Miklošič je po njenem mnenju vplival na prebujenje, rast in usodo celotnega naroda, saj ne predstavlja le spomenika preteklosti, ampak mnogo več, saj po besedah županje  njegova osebnost pri Prlekih prikliče nekaj zelo redkega  in izjemnega. »Prav njegova moč nad našimi čustvi in domišljijo je v tem letu pritegnila številne posameznike, društva, zavode in organizacije, da so razgalili svojo nesebičnost in se odprli za skupni del poklona prleškemu in slovenskemu velikanu; idejo, ki je presegla v naši družbi sicer tako priljubljene delitve,« je še dejala.

Sodobni slovar slovenskega jezika kot pika na i Miklošičevega leta

Minister za kulturo dr. Uroš Grilc je v nagovoru Miklošičevo obdobje označil kot obdobje razcveta, še posebej je izpostavil burno leto 1848, leto, ki je velikega jezikoslovca za kratek čas potegnilo v politični vrvež.  Takrat je namreč postal predsednik dunajskega društva Slovenija in sooblikovalec programa Zedinjena Slovenije. »Mislim, da je več kot primerno, da obeležite 200-letnice rojstva sklene mednarodna  znanstvena konferenca. Navsezadnje se je sam najbolj domače počutil v znanosti, po njegovi zaslugi smo ujeli napredne tokove evropskega jezikoslovja, celo vplivali na njihovo smer,« je še dejal Grilc. Minister je v nagovoru ob tej priložnosti izpostavil aktualno nestrinjanje slovenske jezikoslovne stroke glede izdelave novega, sodobnega slovarja slovenskega knjižnega jezika. Grilc pravi, da ga potrebujemo, to je nesporno, kajti,  jezik je pač živ organizem, tako meni Grilc, predvideva ga tudi Resolucija o nacionalnem programu za jezikovno politiko 2013–2018. »V prvi vrsti bo potreben dogovor med vpletenimi institucijami, skrbnicami razvoja slovenskega jezika, to bo prvi korak proti temu, da Slovenci končno  dobimo času primeren – sodobni slovar slovenskega jezika. S tem lahko dodamo piko na i letu 2013, ki upravičeno velja za Miklošičevo leto,« je zaključil minister.

Miklošiču se je na koncu akademije s predavanjem poklonila slovenska jezikoslovka Martina Orožen. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.11.2013 ob 7:23 Suzana gost

      Radomerščak NI v Slovenskih goricah!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.11.2013 ob 7:31 Gost gost

      Radomerščak vSlovenskih goricah je fora leta.Mate vi cvetke

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.11.2013 ob 7:54 anti-lokalpatriot gost

      Kje pa je, v Kamniško-Savinjskih Alpah? Ljutomersko-Ormoške gorice so del Slovenskih goric. Novinarka se je pravilno izrazila!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.11.2013 ob 12:49 Gost gost

      Katero je Domicelj pel Kustecu (slika 0488), svojemu prijatelju iz študentskih let? Danes bo srečen dan ali Življenje je lepo?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.11.2013 ob 14:18 gost gost

      Ne moreš vsega verjeti Wikipedijini škrbini.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      21.11.2013 ob 14:33 jezikoslovec gost

      In dvorana je pokala po šivih... Sami županjini podrepniki so se zbrali. Ne vidim pa nikogar ki v Ljutomeru nekaj velja. Ene in iste face ki se pridejo kazat v kinodvorano.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      21.11.2013 ob 14:46 anti-lokalpatriot gost

      @gost, kakšna škrbina, to je geografsko dejstvo. Županjin piarček Baron Marko pa je zaspal? Prireditev je bila zelo slabo reklamirana, več ali manj za županjine podrepnike in ostalo lotmeško kvazi smetano, kot je zapisal @jezikoslovec

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      21.11.2013 ob 16:12 PRLEK gost

      Prleški ,junak ! ? Miklošič slava in hvala TI ! Kar pa se tiče LJUT:. smetane pa raje ne izgubljam besed . G : Karba , zelo elegantna in uglajena kot se za prvo damo spodobi . Kaže se pa pravgotovo lahko samo tisti , ki nekaj velja ali je nekaj pripomogel k temu , da sedi v ospredju ! Drugi (podrepniki ) pa naj so le doma , da ne bodo kvarili ugleda in slik ob takih in podobnih dogotkih !

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      21.11.2013 ob 23:02 prlekija gost

      Glede Miklošiča ni kaj, velik mož, lahko smo ponosni! To, da so pa delitve v družbi priljubljene, kot pravi ga. županja, sploh ni res. Ljudje si po svojem bistvu tega ne želijo, za delitve so odgovorni taki voditelji, ki ne vedo povezati ljudi, ki izključujejo tiste, ki jim niso po godu, ki so pristranski in gledajo le na to, kako sebe postaviti v ospredje. Ljutomer je zadnje čase zelo razdeljen, ne diha kot celota, vse to se pozna tudi v njegovem razvoju, škoda! Mimogrede, na proslavi je napovedovalec najprej pozdravil županjo in šele nato ministra in ostale ugledne goste. Ne poznam ravno vseh pravil, vseeno pa menim, da Miklošič presega dimenzijo ene občine, je nacionalnega pomena in najpomembnejši priosoten predstavnik s tega področja je bil vendarle minister za kulturo.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      22.11.2013 ob 13:43 Prlekija 2 gost

      Županja je kriva, da je dorana na pol polna, kaj dela občinski protokol?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      22.11.2013 ob 14:47 a bu bu gost

      Baron Marko je verjetno spet prevec mamil pojedel in je zaradi tega zaspal. Sej to, da je bil obsojen zaradi mamil kar dosti pove o njemu samem.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      22.11.2013 ob 15:46 lotmerk gost

      Eh pustite revico pri miru saj ji bo vse to še na psiho ruknilo

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      22.11.2013 ob 17:11 buca gost

      pustite bajonovega makota na miru, saj to ni nc tazga, ce je ceh bija zaradi mamil obsojen pa to slucajno v tujini.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      22.11.2013 ob 17:41 zobl gost

      kje pa je bajonček zaposlen?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      22.11.2013 ob 18:42 fru fru gost

      mako je samostojni podjetnik, ze vec mescof.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      24.11.2013 ob 13:20 puconci gost

      Štajerci kak pa je kaj z financirajem gučov prve dame, šteri pa eti kasera?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.