https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Domača žganjekuha: Zorenje in redčenje destilatov ter shranjevanje žganj

29.11.2013 ob 14:00  

Včeraj smo povedali nekaj o destilaciji, danes pa bomo opisali kako žganjekuharji po končani fazi zorenja redčijo destilate z mehko vodo na pitno jakost ter nato sadno žganje pravilno shranijo.


Zorenje destilatov

Pridobljeni sadni destilati vsebujejo približno od 60% vol. do 75% vol. in kot takšni so za uživanje premočni. Pri visoki koncentraciji alkohola je sortna aroma zakrita in ne pride dovolj do izraza. Preden ga razredčite na pitno jakost, ga morate vsaj štiri do osem tednov pustiti stati. Med tem časom destilati izgubijo nekoliko grob, pekočin neharmoničen okus, znatno se izboljša vonj in okus, ki postane bolj blag, zaokrožen in sortno poudarjen po sadju. V primerjavi z ostalimi žganji, za zorenje viljamovke potrebujete nekoliko krajši čas zorenja, največ 1 mesec. Zorite jo v steklenih balonih in po končanem procesu takoj ustekleničite, saj na ta način ohranite njeno značilno muškatno aromo.

Redčenje destilatov na užitno jakost

Po končani fazi zorenja, destilat morate redčiti z mehko vodo na pitno jakost za vsako vrsto žganja posebej.

Zakaj se žganje zmotni?

  • Predvsem zato, ker se za redčenje žganja uporablja trda voda. Trda voda vsebuje prekomerno količino raztopljenih soli kalcija in magnezija. Te soli se rade ne raztapljajo v alkoholu, posebej takrat, ko destilat redčimo iz 65 % vol. na 40 % vol. Takrat obstaja možnost, da se vam žganje zmotni. Zato ni priporočljivo uporabljati vodo, ki ima trdoto več kot pet nemških stopenj.
  •  Žganje se vam lahko zmotni tudi takrat, ko puščate preveč tretjega toka (patoke) v srednji tok destilata.
  • V kolikor  med kuho žganj iz hladilnika teče debelejši curek, tudi obstaja možnost, da se vam žganje po redčenju zmotni.
  • Motnosti žganj se morate izogibati, ker deluje odvratno, povrh tega še negativno vpliva na kakovost končnega žganja.

Priporočljive rešitve

  • Vsak žganjar si lahko sam pripravi mehko vodo za redčenje žganja s pomočjo lastne destilacije vode v žganjarskem kotlu. Postopek se izvede običajno kot za normalno kuhanje žganj;
  • Pri redčenju žganj pazite, da je temperatura destilata in mehke vode enaka. Destilat in vodo pustite skupaj v istem prostoru, da se jim izenači temperatura;
  • Kadar redčite destilate, vedno vlivajte vodo v destilat in nikoli obratno. Priporočljivo je, da vodo vlivate v presledkih in dobro premešate. Na koncu vlijete preostanek vode zelo počasi, da se destilat ne zmotni.
  • Težave z prekomerno motnostjo žganj, najbolj elegantno odpravite s postopkom hlajenja. Žganje hladite približno dva dni na temperaturi -1°C, potem pa ga še hladnega filtrirajte.

Kako se izračuna dodatek vode za redčenje žganj?

V literaturi za žganjekuho obstajajo številne tabele v katerih so že izračunane potrebne količine vode za redčenje žganj. V kolikor nimate pri roki omenjenih tabel, lahko tudi na osnovi predstavljene formule zelo natančno izračunate  potreben dodatek vode za redčenje.

                  P2 = ((P1 x J1 :  J2 ) – P1

                  P2  = potreben dodatek vode za redčenje

                  P1 = količina destilata za redčenje

                  J1  = jakost destilata v % vol.

                  J2  = želena jakost žganja

PRIMER

Po končanem postopku zorenja imamo na razpolago 60l jabolčnega destilata z jakostjo 67% vol. Želimo ga redčiti na pitno jakost do 42% vol.

Koliko vode moramo dodati?

Računamo na osnovi formule: P2  = (( 60 x 67 : 42 ) – 60 = 95,71 – 60 = 35,71 l

Na osnovi izračuna ugotovimo, da potrebujemo za redčenje 35,71 l vode.

PRIPOROČLJIVA  JAKOST  POSAMEZNIH VRST  ŽGANJ ( v % vol. )                                       

1.  Jabolčno žganje

        40 - 43

2.  Viljamovka

        38 - 40

3.  Marelično žganje

        40 - 42

4.  Breskovo žganje

        42 - 43

5.  Slivovka

        40 - 45

6.  Češnjevo žganje

        42 - 43

7.  Višnjevo žganje

        40 - 42

8.  Skorševo žganje

        40 - 42

9.  Vinsko žganje

        40 - 45

10. Žganje iz hrušk tepk

        40 - 43

11. Kutinovo žganje

        40 - 42

Torej, za redčenje destilatov uporabljajte izključno mehko vodo do 0,5 °dH trdote. Normativ redčenja destilatov oziroma sadnih žganj na pitno jakost se giblje od 38 do 45% vol.

Zakaj je priporočljivo, da viljamovko redčite na užitno jakost od 38% do največ 40% vol. Predvsem zato, ker se ravno pri tej jakosti odpre njena značilna sortna aroma, pri višji jakosti pa je aroma zakrita, neznačilna in ne iztopi.

Za redčenje destilatov na pitno jakost, po novem morate uporabljati EU-alkoholometre, saj predpisi Evropske unije predpisujejo, da se v uradnem prometu z alkoholnimi pijačami lahko uporabljajo samo uradno umerjeni alkoholometri za določanje vol. odstotka alkohola pri merski temperaturi 20°C. Navedeni alkoholometri smejo imeti mersko območje za največ 10 % vol. Za zelo natančno odčitavanje je skala razdeljena na 0,1% vol. alkohola.Vsebnost alkohola v žganjih, ki so namenjena za prodajo, ne sme odstopati od deklarirane vsebnosti alkohola več kot +/- 0,3 % vol., kar pomeni, da morate imeti natančen alkoholometer. Orientacijski stari alkoholometri z mersko temperaturo 15°C se tako ne smejo več uporabljati.

Shranjevanje sadnih žganj

Po redčenju je potrebno sadna žganja uskladiščiti v suhem in čistem prostoru z primerno temperaturo od 15 do 17°C. Sadna žganja se lahko hranijo v posodah iz različnih materialov, priporočljivo pa je, da so iz stekla ali plemenite pločevine. »Skladiščenje žganj v lesenih sodih odsvetujemo, ker les nima nevtralnega okusa in obstaja možnost, da se žganje navzame taninskih snovi iz lesa,« razloži Šabanović in nadaljuje, da je praksa pokazala, da je steklo zaradi popolnoma nevtralnega okusa najbolj primerno za skladiščenje vseh vrst žganj. Na drugem mestu je nerjaveča posoda, ki je zaradi svoje nevtralnosti prav tako primerna za skladiščenje žganj.

Kljub temu, da so žganja po končani fazi zorenja razredčena na pitno jakost, je priporočljivo, da jih pustite še nekaj časa zoreti, saj se takrat v žganjih razvije prava harmonija in blagi užitni okus.

Jutri pa bomo pisali o tem, kako žganjarji preverjajo kakovost žganj.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.04.2014 ob 8:52 andrej gost

      zelo poučno in korisno

      64 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.02.2015 ob 20:18 gost

      super hvala

      17 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.02.2015 ob 20:43 Stewen gost

      ŽANDARI - Stari ljudje vedo povedati, kako so jih žandari preganjalii, ko so doma žgali. Tudi sedaj,kot vemo, lahko "nažgeš" nekaj litrov žganja; če ga je več in bi ga prodajal, potem pa je treba za to izdati davčni račun (vezane tiskovine kupiš v knjigarni), še prej pa ga je treba dati poštemplati davčni upravi. Nerodna zadeva je tudi, če bi hotel delati žganjarske usluge. To pa bi biko že čorno delo. Najboljše je žgati doma, imeti ob sebi pajdaše in ob pijači še kaj za pod zob, denimo suhre klobse. Navodila o žganju pa so zgoraj zapisana. Pa še to: ne preveč redčiti, saj bi potem morali piti bucka sami. Tudi jsaz sem nekoč žgal, zdaj pa rajši pijem (vsako jutro pol deci s kruhomn) žganico od pajdašov in pravim: Bog vam plati (plača). Pazite, da se ne osmodi!

      18 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.02.2021 ob 20:22 Justin gost

        Pr mej duš, ti sbiu pa nacajen in nažgan, ko si to pisal...Po moje se ti je oreng kolcalo...

        11 3 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.01.2019 ob 11:01 Anton gost

      Pozdravljeni Zakaj je žganje postalo motno ? Žganje sem mešal z destilirano vodo v kuhinji.1 liter sem ga pustil v kuhinji za pitje. Prostor je imel nekje 24 stopinj.Žganje sem drugi dan prenesel v klet kjer ima okoli 10 stopinj in žganje je postalo motno. Tisti liter ki ga imam v kuhinji pa je še vedno čist NI MOTEN. Ali je vzrok prehitra sprememba temperature? Kako rešiti problem? Se bo žganje zbistrilo..? lp Anton

      19 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.02.2019 ob 17:45 Anton gost

      Glede motnosti žganja sem vprašal mnogo ljudi ki kuhajo žganje in so mi rekli da edina možna varianta je na enkrat velika temperaturna sprememba. Vendar ko sem kuhal murvino žganje iz bele murve (dudovača) se mi to ni zgodilo čisti je kot biser.Kljub temu se motnost žganja v kleti počasi čisti in ko ga prinesem v kuhinjo je v roku slabe ure popolnoma bister. gospod Feri nevem zakaj bi še 1x destiliral če pa je destilirano že 2x? Žganje kuham že nekaj let in to glede take temperaturne spremembe se mi je zgodilo prvič. Običajno v jesenskem času vse skuham in se mi žganje ni zmonilo saj je približno konstantna temperatura zunaj in v kleti a lani je bilo ogromno vsega in nisem uspel vsega skuhati v jesenskem času. Žganje se bistri in to je tisto kar je najbolj važno.

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      23.02.2019 ob 19:35 anton gost

      pozdravljeni Meni se je žganje popolnoma zbistrilo.Tako da je res vzrok motnosti prevelika temperaturna sprememba.

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      16.03.2019 ob 20:16 Zvone gost

      Težava se še kar nadaljuje, predvsem pri jabolčnem žganju.Na toplem bister, na hladnem rahlo moten.Po tem, ko ga dam za 2 uri v zamrzovalnik, ga destiliram. Nad filter papirjem opazim motni madež, žganje pa je lepo prozorno. Trdota destilirane vode je 0,14°dH. Se mi pa zdi, da žganje pri 5° C ne bi smelo postati motno. Gospod Anton, prosim za vaše mnenje. Tudi meni se je to zgodilo prvič.

      11 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      03.05.2019 ob 13:39 lesi gost

      Ali lahko cvet razredčimo in uporabimo za kakšen liker?

      12 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.07.2019 ob 15:12 johan gost

        Cvet morate obvezno zmešati med ostali šnops ki ga imate in potem redčite na željjeno za kaj ga rabite---mešajte ga obvezno z destilirano vodo ---previdno ker je vode hitro dovolj,

        10 19 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      23.12.2019 ob 7:17 Franko gost

      Pozdravljeni. Katero destilirano vodo se uporabi za redčenje? A je v redu tista "navadna" za v likalnike? Hvala za odgovor. Lp

      23 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      08.01.2020 ob 12:56 Miran Rižnar gost

      REDČENJE ŽGANJICE Kolega je pred časom imel potrebo, da mu izračunam potrebno količino dodane (destilirane) vode na vsak liter količine, ki jo nameravamo razredčiti. Po matematični analizi sem, kot je to najpogosteje slučaj, prišel do dokaj enostavne formule: Vv = (C1 - Cz)/Cz Vv....prostornina dodane vode na vsak liter (hude) žganjice v litrih C1...koncentracija (hude) žganjice v % Cz...koncentracija razredčene žganjice v %

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      05.04.2020 ob 20:35 Anton gost

      pozdravljeni Po dolgem času se javljam .Lansko sadje sem skuhal in letos se mi žganje ni zmotnilo nič ko sem ga mešal ,čisto je kot solza . gospod Zvone Jaz si vodo napravim sam v kotlu nikoli do sedaj jo še nisem kupil. Paziti je le treba da sta destilat in voda enakih temperatur.

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      02.07.2020 ob 10:38 Anton gost

      Kuhal sem smrekovo žganje. Meni je izvrstno. Ima kdo s tem več izkušenj ? Lp

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      05.10.2020 ob 14:19 Risto Kubura gost

      Kupim hektoliter žganja in se ga bom vsipal.

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      10.03.2021 ob 16:08 Peter gost

      Samo račun pa ni tapravi za redčenje jaz sem izračunal - 24pa se nekaj?

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      21.03.2021 ob 17:34 Roman gost

      V žganje iz vina smo dodali suhe slive. Na začetku je bilo fino iin dobrega okusa, zdaj po 2 mesecih ima žganje čuden okus, kot da bi pili parfum. Vprašanje, če se da to kako popravit? Hvala za odgovor.

      15 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      17.04.2021 ob 5:25 Denis gost

      Za odpravo motnosti zganja najbolj priporocam filter za vino ki ga najdete v trgovini zupan na spletu ali kar pri njih v malečniku.Stane 33eu pa zraven se kupite filter slojnice za 3eu in z njim lahko precistite do 50-60l zganja.Ob vsaki naslednji uporabi samo zamenjate filter slojnice.Zagotovo deluje,preverjeno.

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      13.09.2021 ob 17:43 Novo" gost

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      04.03.2023 ob 22:27 Anton gost

      Pozdravljeni Pišem vam po dolgem času. Imam eno težavo. Žganje skladiščim v steklenih balonih z plutastim zamaškom. Na vsake toliko casa preverim stopnjo alkohola. Opazil sem da stopnja alkohola pada tudi za 10 %. Kako rešiti ta problem ? Lp Anton

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      04.03.2023 ob 22:36 Anton gost

      Ukvarjam se z sadnimi destilati in z zeliščnimi destilati. Murvino žganje mi je padlo iz 40% na 32% in pri zeliščnem žganju regradovo iz 40 na 25%? Prostor v katerem skladiščim je suh in temen v njem je cez leto temperatura okoli 20⁰C čez zimo omoli 7⁰C. Je krivo nihanje temperature ? Lp Anton

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      03.01.2024 ob 17:45 Janko gost

      po mojem je problem v zamašku...mora popolnoma tesniti...

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.