https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Ljutomer: Razvojni projekti Prlekije

02.12.2013 ob 10:00  

Slovenska tiskovna agencija je v Ljutomeru  pripravila regionalni forum z razpravo »Evropske poti in sredstva za razvoj Slovenije«.

Regionalni forum je agencija pripravila v sodelovanju z Informacijsko pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji in Občino Ljutomer, v pogovoru pa so svoja stališča predstavili evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič, evropski poslanec Ivo Vajgl, minister za kmetijstvo in okolje mag. Dejan Židan in direktor Prleške razvojne agencije Goran Šoster

Na območju Prlekije, kjer v enajstih prleških občinah živi 55.125 prebivalcev, se zadnjih deset let število gospodarskih družb povečuje, a vendar število zaposlenih ves čas pada. Po podatkih Zavoda RS za zaposlovanje je več kot 90-odstoten padec zaposlenih več kot dvakrat višji od povprečja v Sloveniji. Načrtovano zmanjševanje zaostanka za razvitejšimi deli Slovenije so v Prlekiji, kjer je tudi 10 odstotkov vseh slovenskih vinogradniških površin, skušali pridobiti z evropskimi sredstvi. Največji del razvojnih sredstev je regija pridobila iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Evropskega socialnega sklada. Regija za zagon prijavljenih projektov potrebuje kar 594 milijonov evrov.

Židan: Po črpanju evropskih sredstev smo med bolj uspešnimi

Dejan Židan je pojasnil nekatere vidike poti razvojnih sredstev iz Bruslja v Prlekijo. Po njegovem mnenju smo v Sloveniji po črpanju evropskih sredstev med bolj uspešnimi v EU. Glede dodatnega črpanja sredstev pa mu je blizu ideja o razvoju specializiranega znanja o pridobivanju sredstev. Na ministrstvu si prizadevajo, da bi v 7-letnem obdobju dobili okoli 4000 mladih prevzemnikov (v Prlekiji namreč beležijo 4350 družinskih kmetij), za kar bodo namenili 24 milijonov evrov. Židan je predstavil tudi birokratske zastoje, ki onemogočajo doliv sredstev. Na ministrstvu tako ugotavljajo, da so na letni ravni obremenjeni s 17.000 odločitvami, ki pa jih ne zmorejo obravnavati. Kot je še dejal, so že ustanovili ekspertno skupino, ki je že uspela te odločitve zmanjšati na število 4.500.

Mazej Kukovič: Mi recepte imamo, samo kuharjev ne pravih

Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič je na forumu izpostavila pomen razvoja Slovenije kot zelene dežele. Po njenem mnenju šteje vsak kvadratni meter zemlje, ki ga je treba izkoristiti. »Strateško gledano je razvoj Slovenije kot celote nekaj, kar daje dolgoročno preživetje,« je poudarila. O strateškem razvojnem programu je povedala: »Mi recepte imamo, samo kuharjev ne pravih.« Med drugim je Mazej Kukovičeva izpostavila problematiko porasta kroničnih bolezni kot posledico neprimernega načina življenja in prehranjevanja. Po njenih podatkih je v Evropi 100.000 ljudi s kroničnimi boleznimi, v Sloveniji pa kar 400.000. Ob vseh teh zaskrbljujočih podatkih je še posebej pomembno zavedanje v smeri organske pridelave hrane, za kar v Prlekijo možnosti gotovo so.

Povezovanje je nujno

Evropski poslanec Ivo Vajgl, ki je predstavil tudi nekatere smernice in pozitivne zglede iz drugih držav, saj je kar 25 let svojega življenja preživel v razvitih zahodnih državah, je povedal, da je pomembno, da imamo pozitiven odnos do Evrope in njenih možnosti. »Če bi v Sloveniji postali evroskeptični, bi bila to zelo slaba usluga našemu razvoju,« je še poudaril. Po njegovem mnenju so pri koriščenju evropskih sredstev ključnega pomena povezovanje, inkluzivnost in tolerantnost. Po njegovem mnenju je kmetijstvo tista panoga, ki še posebej kliče po ideološko neobremenjenem sodelovanju.

Carrea Optyl največji zaposlovalec v regiji

Direktor Prleške razvojne agencije Goran Šoster je med drugim izpostavil program Leader, prek katerega je Prlekiji uspelo pridobiti že več kot milijon evrov nepovratnih sredstev za različne male projekte na podeželju. Program je izpostavil največje razvojne potenciale na področju turizma, kulture in pridelave zdrave hrane. Sicer pa v Prlekiji za največjega zaposlovalca velja Carrea Optyl, ki je leta 2011 ustavril 6 milijonov evrov čistega dobička. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.12.2013 ob 13:05 komentar gost

      Hinavec Židan se naj spomni, kaj je pred tremi meseci kmetom razlagal o nepremičninskem davku.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.12.2013 ob 13:54 nogice gost

      Katere so pa te lepe nogice na odru? Jaooo, kak jih je lepo razkazovala. Mmmmm.......

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.12.2013 ob 20:27 gost 4 gost

      Zdaj je že zadnji čas, ka ta Židan nekaj napravi za prlekijo, oz. pomurje, če ne se pa naj rajši skrije v mišjo luknjo.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.12.2013 ob 21:23 legice gost

      jezoš ka bi joj delo!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.12.2013 ob 9:37 mali gost

      kaka muca

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      03.12.2013 ob 18:35 vili gost

      MUCA Z MUCO !

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.