https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Bodo Sončne terme v Korovcih kdaj »zasijale«?

Korovci, 05.12.2013 ob 11:00  

V vasici Korovci v občini Cankova podjetje Kotrman d.o.o. že nekaj let načrtuje izgradnjo zdravstveno-rekreacijskega in turističnega centra Sončne Terme.


Kotrman d.o.o. je hčerinsko podjetje podjetja NIVO d.d., v okviru katerega poteka gradnja sodobnih term z bogato wellnes ponudbo. Sončne terme, ki bodo vključevale tudi naravni park zdravja, sprostitve in rekreacije, se bodo nahajale v neokrnjeni naravi sredi krajinskega parka Goričko, v občini Cankova, prav na tromeji med Slovenijo, Avstrijo in Madžarsko.

Občina Cankova je pred šestimi leti predstavila projekt domačinom, a se od takrat, kar se gradnje tiče, ni veliko zgodilo. Na tem zemljišču je že pred leti Nafta Geoterm izvrtala vrtino. Ugotovili so, da je na globini 1.900 metrov dovolj zalog geotermalne vode s temperaturo 90-98 stopinj Celzija, ki bi omogočala obratovanje Sončnih term.

Zakaj do gradnje še ni prišlo?

V prvi vrsti je na to vplivala gospodarska kriza, ki zadnjih nekaj let kraljuje Sloveniji. Gradnji nasprotujejo tudi v bližnji Avstriji, saj je območje gradnje neposredno ob slovensko-avstrijski meji. Največja ovira pa je v zadnjih letih postala država in njen birokratski sistem. Okolijsko ministrstvo namreč noče izdati potrebnega soglasja in dovoljenj.

To so nam potrdili tudi iz matičnega podjetja NIVO d.d.: »Dejstvo je, da je naša hčerinska družba Kotrman d.o.o., v decembru leta 2007, skupaj z Občino Cankova razgrnila občinski podrobni prostorski načrt glede izgradnje zdravstveno-rekreacijskega in turističnega centra Sončne Terme. Vse aktivnosti od takrat so bile usmerjene v pridobitev gradbenega dovoljenja, na osnovi katerega bi lahko pričeli z izgradnjo zdravstveno-rekreacijskega in turističnega centra Sončne Terme. Sestavni ter nujni del za pridobitev gradbenega dovoljenja pa sta okoljevarstveno soglasje in dovoljenje, ki ju izdaja ARSO (Agencija Republike Slovenije za okolje). Naše vloge je ARSO na prvi stopnji do sedaj že večkrat zavrnil, vendar je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, na drugi stopnji vedno ugodilo našim pritožbam zoper odločbe ARSO-ta, ter zadevo vrnilo v vnovično odločanje ARSO-tu. Zadnja pritožba je bila z naše strani na Ministrstvo za kmetijstvo in okolje vložena dne 30.7.2012, vendar do danes še nismo prejeli odločitve ali je bilo naši pritožbi ugodeno ali ne.«

Težava se je pojavila tudi pri izpustu odpadnih voda v mejno reko Kučnico. Ena od zahtev ministrstva je bila celo izgradnja kanala do reke Mure, kar je seveda utopično pričakovati, saj bi kanal moral biti dolg 9 km. Občina Cankova je potem spremenila načrt in je predviden kompleks Sončnih Term vključila v svoj kanalizacijski sistem. S povečanjem čistilne naprave bo za potrebe Sončnih Term na voljo 700 populacijskih enot. Sprememba OPPN-ja je bila izvedena sredi leta 2012.

Investitor kljub vsemu še vedno verjame v izgradnjo kompleksa. Po pridobitvi gradbenega dovoljenja bi kompleks lahko bil zgrajen v dveh letih. »Vsa dinamika projekta je odvisna predvsem od hitrosti pridobitve dovoljenj in soglasij s strani pristojni državnih organov. Od pridobitve teh dovoljenj in soglasij je odvisna namreč pridobitev gradbenega dovoljenja. Žal poslujemo v okolju, kjer namesto, da bi pristojni državni organi investicije spodbujali jih ti s svojimi nenormalno dolgimi postopki zavirajo,« so se potožili.

V zvezi z izvajanjem nadaljnjih aktivnosti je že bila ustanovljena družba Sončne terme d.o.o. v okviru katere bo po izgradnji zdravstveno-rekreacijskega in turističnega centra Sončne Terme, ta center tudi deloval, kar izhaja že iz samega imena družbe. Družba Kotrman d.o.o. je namreč projektna družba, ustanovljena za izgradnjo zdravstveno-rekreacijskega in turističnega centra Sončne Terme in ne z namenom vodenja in upravljanja zdravstveno-rekreacijskega in turističnega centra Sončne Terme po njegovi izgradnji.

Poraja se tudi vprašanje ali ima investitor dovolj sredstev za izgradnjo oziroma če jih bo uspel pridobiti. Nekateri podatki namreč nakazujejo, da stanje v podjetju Kotrman d.o.o. ni ravno rožnato. Podjetje je lansko leto pridelalo 2 milijona evrov izgube. Kaj to pomeni za izgradnjo Sončnih Term smo povprašali na podjetju Nivo d.d., kjer so nam zagotovili, da se družba Kotrman d.o.o. trenutno ne sooča s finančnimi težavami in ni imela do sedaj nikoli evidentiranega pomanjkanja sredstev na svojih računih ter redno poravnava nesporne obveznosti do svojih dobaviteljev. »Dejstvo pa je, da poslujemo v obdobju hude gospodarske in bančne krize, kjer se kot vsaka družba v Republiki Sloveniji soočamo z vsakodnevnim izzivom zagotavljanja sredstev za tekoče poslovanje,« so še dodali.

Vir: slo-projekti.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.12.2013 ob 12:52 Del R gost

      " Sanja svinja kukuruz, a kukuruza nema ".

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.12.2013 ob 15:53 ŠANJI gost

      Točnu tak ! Tou je nej izdelava makete ? Samu lidij nategujete ,pa jim sefele kvasite ! ? Sigurno nemate DENARJA ! Vse drugo je izgovor ! Sami ste priznali , zatou jezik za zubi !

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.12.2013 ob 11:31 savčan gost

      poglednite si kam so padle T3000. Strah in beda od blišča 5* hotela. Restavracije med tednom zaprte, prekmursko mentaliteto prodajajo in propagirajo žabarji, kranjci, korošči....., domači pa jim ližejo......

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.