https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PLUS

NTK Kema Puconci – trikratni državni in pokalni prvaki

Puconci, 10.12.2013  

Po kratkih pripravah in nekaj razgovorih je leta 1997 druščina prijateljev in znancev, ki so imeli radi namizni tenis sklenila, da prenese ta, najhitrejši šport z žogo v Puconce in poskuša s pomočjo šole predstaviti namizni tenis tudi otrokom, kar je bil bistveni namen ustanovitve društva in za kar se je prizadevalo ves čas obstoja.

 


V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

Za prvega predsednika je bil izvoljen Robert Perš iz Murske Sobote, ki je bil rojen v Puconcih. Zraven formalnih obveznosti, se je bilo potrebno vključiti tudi v Namiznoteniško zvezo Slovenije, registrirati prve igralce in se po možnosti uvrstiti v 3. državno namiznoteniško ligo. To okrnjeni ekipi na kvalifikacijah sicer ni uspelo, vendar pa je klub dobil drugo priložnost z izstopom ene od ekip, saj se je na ta način sprostilo eno mesto. Z veseljem so pograbili priložnost in ekipa v sestavi Ivana Kuzme, Aleša Fridriha, Andreja Sapača in Roberta Smodiša je pokazala, da jo je potrebno jemati zelo resno. Tak je bil takrat tudi pristop, saj je bilo potrebno v zelo kratkem času organizirati dvorano, mize z vso opremo, ki jih v Puconcih v zahtevani kvaliteti ni bilo ter seveda prve drese in trenirke.

 

Zgodovinski dosežki kluba

Da so delo ob ustanovitvi dobro začrtali, se je pokazalo že v prvi sezoni z osvojitvijo 1. mesta v 3. državni ligi in neposredno uvrstitvijo v 2. ligo, leto zatem pa so isti uspeh ponovili še v 2. ligi. Čeprav si je klub z osvojenim prvim mestom priboril vozovnico za 1. ligo, pa se je upravni odbor po posvetu s sponzorjem odločil, da vsaj še leto dni ostane med drugoligaši, kar se je dotlej zgodilo prvič v zgodovini slovenskega namiznega tenisa. Taka odločitev se je pozneje pokazala kot modra in pravilna, saj je klub s postopnim razvojem v razmeroma kratkem času postal eden izmed vodilnih klubov v Sloveniji, tako po kakovosti dela kot po številčnosti. Na občnem zboru decembra 1998 je bila predlagana reorganizacija organov kluba in Ernest Nemec je bil izvoljen za drugega predsednika NTK KEMA Puconci, ravno letos pa končuje že svoj četrti mandat na položaju prvega moža kluba.

S ponovno osvojitvijo prvega mesta leto kasneje ter z odločitvijo o vstopu v 1. slovensko namiznoteniško ligo v sezoni 2000/01, je v klubu prišlo do nove stopničke v organizaciji kluba. Delo z mladimi je prevzel Mirko Unger ml., ki je hkrati nastopal še kot igralec prvega moštva, in do danes ustvaril pravo kolonijo odličnih mladih igralcev. Ti so do danes osvojili kopico državnih naslovov in mnogi oblekli tudi dres slovenske reprezentance.

Članska ekipa je v dobrem desetletju med najboljšimi slovenskimi klubi trikrat osvojila naslov slovenskega državnega prvaka, trikrat pa so uspeh ponovili tudi v pokalnem tekmovanju. Pod vodstvom legende slovenskega namiznega tenisa Štefana Kovača, so bili za prvi naslov in takratni zgodovinski dosežek kluba zaslužni Mitja Horvat, Bojan Ropoša, Zvonko Plohl in Mirko Unger. Ti s pristopom in svojimi uspehi obenem predstavljajo vzor domačim mladeničem. Potem ko je Unger mesto prepustil mlajšim, Plohl pa je klub zapustil, je pomemben član prve ekipe zadnjih nekaj let v klubu vzgojeni igralec Dominik Škraban, letos pa je član prve ekipe postal še en obetavni igralec - Patrik Sukič, prav tako produkt domače namiznoteniške šole in dela trenerja Ungerja. Članska ekipa vrsto let nastopa tudi v srednjeevropski super ligi (nastopajo prvaki Madžarske, Češke, Avstrije, Slovaške in Hrvaške), kjer je lani s petim mestom prišla do svoje najboljše uvrstitve doslej.

Poleg tega velja posebej izpostaviti, da je v Sloveniji le sedmim igralcem od leta 1991 naprej uspelo osvojiti naslova članskega državnega prvaka. Med njimi tudi trem Pucončanom. Mitja Horvat je bil najboljši med v letih 2008, 2009 in 2010, leto zatem je bil najboljši v državi še Bojan Ropoša, v 90-ih letih pa je to uspelo osvojiti tudi Štefanu Kovaču, sedanjemu vodji prvega moštva (1994 in 1997).

Tukaj ne gre prezreti še odličnih iger za reprezentanco, predvsem Horvata pri članih, ki je odigral eno odločilnih vlog pri zgodovinski uvrstitvi Slovenije med najboljšo evropsko elito, ob Ropoši, ki je sodeloval v vseh selekcijah od kadetov do članov, pa so v mlajših selekcijah reprezentanco uspešno zastopali še Dominik Škraban, Tomaž Pelcar, Gorazd Horvat, Ervin Železen, Patrik Sukič, Luka Norčič in Damjan Zelko. Na mladih svet stoji in zato so eden večjih klubskih uspehov tudi osvojene krone ekipnega državnega prvaka pri kadetih in mladincih, več kot sto medalj na državnih prvenstvih ter pomembne mednarodne zmage na mednarodnih tekmovanjih tako v klubskem kot reprezentančnem dresu. Vse to je opazno tudi v regiji, kjer so bili tudi večkratni zmagovalci akcije Športnik Pomurja.

Selekcije  kluba NTK Kema Puconci

V klubu deluje pet selekcij. Od članskih igralcev, pa vse do najmlajših začetnikov. Trudijo se, da so igralci v klubu čim bolj povezani, saj lahko le tako računajo na složnost, dobro razpoloženje, motivacijo in vsesplošen napredek. Zraven lahko prištejejo tudi veteransko ekipo, ki nastopa v občinski rekreativni ligi. Izpostaviti je potrebno, da so po enoletnem premoru zaradi težav z dvorano letos znova pripravili namiznoteniško šolo za najmlajše, kjer pričakujejo povečano številko mladih, ki jih ta šport zanima.

Delovanje kluba

Poleg tekem ligaškega dela prvenstva organizirajo tudi dogodke interne in eksterne narave.

»Seveda smo bili do sedaj omejeni z majhnostjo dvorane, ki ni omogočala organizacijo večjih tekmovanj. Vseeno si štejemo v veliko čast, da smo v našo staro telovadnico, v kateri smo odraščali, v kratki zgodovini uspeli pripeljati slovensko reprezentanco, ki je igrala z Madžarsko in katere posnetek je prikazala tudi nacionalna televizija. Še posebej ponosni smo tudi, da smo v dvorani gostili udeležence mednarodne Lige prvakov, najelitnejšega namiznoteniškega tekmovanja v Evropi. Med njimi prednjači ekipa SVS Niederösterreich, nekdanja evropska prvakinja, ki je v Puconcih gostovala tudi s prvim igralcem, nekdanjim svetovnim prvakom Wernerjem Schlagerjem, ki je v tistem času spadal v sam svetovni vrh namiznoteniške smetane. Lepo je bilo videti, ko je bila dvorana napolnjena do zadnjega kotička s 400 obiskovalci,« se nam pohvali Primož Gider.

A obrnimo se k prihodnosti. Poleg tekem ligaškega državnega prvenstva v 1. in 3. slovenski ligi, kjer nastopajo, znova gostijo tekme srednjeevropske super lige, regijske turnirje za mlade, po nekaj letih pa bodo gostili tudi članski TOP 8 turnir, kjer sodelujejo najboljši članski slovenski igralci. Nova telovadnica namreč omogoča, da bodo v prihodnje kandidirali za državna prvenstva vseh kategorij, evropske tekme reprezentance in druge turnirje najvišjega ranga. Tako bodo že v mesecu aprilu prihodnje letos gostili državno prvenstvo v namiznem tenisu za rekreativce in veterane, ki je v zadnjem obdobju doživelo velik razcvet. »Samo za ponazoritev lahko povemo, da pričakujemo takrat čez 150 igralcev in igralk iz vse Slovenije. Rekreativci so prav tako pomembna podpora klubu, saj velikokrat priskočijo na pomoč in pomagajo pri delovanju, pa tudi čezmejno sodelovanje z rekreativnimi klubi iz sosednjih držav jim ni tuje. Za družabnost vsako leto poskrbimo tudi s klubskim novoletnim turnirjem, zaključek sezone pa tradicionalno obeležimo s piknikom,« doda Gider.

Prejšnjo sezono kot zelo uspešni brezdomci

»Prejšnja sezona je bila ena težjih v dosedanji zgodovini kluba, kajti zaradi gradnje nove telovadnice smo bili praktično brezdomci. Na pomoč so nam priskočili sosedje iz Murske Sobote, saj smo trenirali v telovadnici OŠ 3, kjer smo odigrali tudi nekaj tekem, nekaj tekem pa smo odigrali še v telovadnici Osnovne šole 2 v Murski Soboti,« razloži Gider in doda, da je kljub temu bila sezona ena odmevnejših, kajti prvič v zgodovini kluba so osvojili kar dvojno krono pri članih. Postali so državni in pokalni prvaki za leto 2013, oba naslova pa so osvojili tretjič v svoji zgodovini. Za piko na i so osvojili še peto mesto v srednjeevropski super ligi, kar je njihova najboljša mednarodna uvrstitev doslej. Tudi druga ekipa si je zagotovila obstanek v prvoligaški druščini, mladinci in kadeti pa so na ekipnih državnih prvenstvih osvojili tretje mesto. K temu so dodali še 10 medalj na posamičnih državnih prvenstvih (člani 4, U-21 3, mladinci 1 in kadeti 2) in številne kolajne na mednarodnih, odprtih in TOP turnirjih.

Cilji tudi za to sezono visoki

»Predvsem smo veseli, da smo z lastno dvorano dobili odlične pogoje za delo. S prvo ekipo smo na dobri poti, da se bomo letos znova borili za naslov prvaka, pa tudi druga ekipa ima dobro tlakovano pot k obstanku v ligi. Vsekakor si želimo v svojo vitrino pripeljati vsaj eno lovoriko prve ekipe, obstanek druge ekipe, ter nadaljevati tradicijo osvajanja medalj na državnih prvenstvih medalj s posamičnih državnih prvenstev in tudi kakšnega naslova. Že ta konec tedna (sobota, 14.12.) pa nas čaka finalni turnir slovenskega pokala, kjer nastopajo 4 najboljše ekipe in med njimi sta tudi prva in druga ekipa Keme,« napovedo cilje za tekočo sezono.

Nova dvorana, nove lovorike

Vsekakor je dvorana velika pridobitev za ves šport v Občini Puconci. Tudi NTK Kema je sanjala o njej praktično od same ustanovitve kluba. Pravzaprav so njihovi rezultati in prizadevanja bili povod za idejo o novi dvorani. Izjemno zadovoljni so, da so v novi večnamenski Zeleni dvorani pridobili svojo lastno dvorano, kjer lahko nemoteno trenirajo in gradijo temelje za nadaljnje uspehe kluba.

Seveda pa tudi upajo, da bodo vsi, ki so s športom v Občini Puconci povezani z novo dvorano dvignili kvaliteto delovanja klubskega in rekreativnega športa v občini. Tudi podpora občine in KS je izrednega pomena, da se bodo prebili skozi te zelo težke čase, ko kljub nadpovprečnim športnim uspehom na trgu ne uspejo pridobivati sponzorjev, ki bi jih nujno potrebovali za vzdrževanje dejavnosti. Dejavnosti, ki je v veliki meri namenjena otrokom in mladini, najvišji nivo pa rabijo zaradi motivacije mladih in promocije športa kot pomembnega dejavnika razvoja osebnosti, promocije kraja in zdravega načina življenja.

Krog sponzorjev ni velik, je pa stabilen

Zavedajo se, da situacija s sponzorji ni rožnata, saj tudi časi v gospodarstvu niso rožnati, zato je tudi vlaganja v šport čedalje manj, kar se odraža tudi pri drugih klubih v regijah, ter konec koncev tudi po vsej Sloveniji. »Naš krog sponzorjev res ni velik, smo pa zadovoljni da so to stabilni in zvesti sponzorji, ki so z nami že vrsto let. Tukaj brez generalnega sponzorja, Keme iz Puconcev, in podpore občine ter krajevne skupnosti, nebi mogli delovati v taki obliki, za kar smo jim izjemno hvaležni. Seveda pa smo vsakega sponzorja posebej veseli, saj so prav vsi v generalnem pogledu zlata vredni,« se iskreno zahvaljujejo svojim sponzorjem.

Vizija kluba je delo z mladimi

Vizija kluba v začetku je bila delo z mladimi in na tem klub sloni še danes. Vzgoja lastnega kadra je ne samo dobrodošla, pač pa tudi nujno potrebna za dolgoročno strategijo kluba. Uspehov je preveč, da bi jih naštevali, lahko pa povemo, da so z lastne namiznoteniške šole do prve ekipe že uspeli pripeljati Dominika Škrabana in Patrika Sukiča, prvoligaška igralca sta že Gorazd Horvat in Tomaž Pelcar, mlada upa v tem trenutku pa sta Luka Norčič in Damjan Zelko. Vsi so se že veselili naslovov državnih prvakov v različnih starostnih generacijah, prav tako pa že okusili tudi slast igranja v dresu z državnim grbom. Kemina namiznoteniška šola tako že leta velja za eno izmed najboljših v državi, delo kluba pa je cenjeno tudi v tujini. Tudi to je bil povod, da so bili trije igralci (Horvat, Pelcar, Železen) leta 2010, na posebno povabilo dr. Mirana Kondriča, sicer profesorja na Fakulteti za šport v Ljubljani in gostujočega profesorja na univerzah v Nemčiji, Avstriji in na Hrvaškem, povabljeni na posebne enotedenske priprave v Katar.

Osnovno poslanstvo kluba je dobro zaživelo

Ob vsem skupaj jih veseli dejstvo, da je osnovno poslanstvo kluba dobro zaživelo. Še več, v klubu danes ne zagotavljajo le pogoje za igranje namiznega tenisa, pač pa vzgajajo mlade v kvalitetne igralce. Trdo delo, predvsem pa potrpežljivost in vztrajnost je odlika vrhunskih športnikov. In ker je v namiznem tenisu čas, ki je potreben za razvoj igralca, neprimerno daljši od drugih športov, sta ti dve odliki še večja vrednota igralcev. Vsi ne morejo biti najboljši, a vztrajnost in odlike, ki jih daje namizni tenis, ohranjajo v tem športu številne mlade. »Še posebej od slednjih pa se pričakuje, da bodo nadaljevali dosedanje delo in prizadevanja kluba po vključevanju domačih igralcev v najkvalitetnejša ligaška tekmovanja in nekega dne zaigrali v prvi ekipi. Pot do tja bo sicer naporna vendar zanimiva, poučna, predvsem pa tlakovana z izkušnjami in prijateljstvi, ki bodo nekaterim igralcem ostala v spominu vso življenje. Začeti je potrebno čim prej, zato še enkrat vljudno vabilo za vse, ki ji namizni tenis zanima, da se nam pridružijo v namiznoteniški šoli, ki poteka vsak torek in četrtek v namiznoteniški dvorani na OŠ Puconci,« zaključi naš pogovor Primož Gider.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.