https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Murskosoboška bolnišnica praznuje 120 let

Murska Sobota, 12.12.2013 ob 14:00  

Splošna bolnišnica Murska Sobota letos praznuje jubilejnih 120 let, ustanovljena je bila namreč leta 1893. Ob tej priložnosti so izdali tudi zbornik bolnišnice. Slavnostna prireditev ob visokem jubileju se bo odvila danes v gledališču Park ob 18h, ko se bodo na odru predstavile pevke medicinskih sester Pomurja, plesalci, Evgen Car in Vlado Kreslin.

V Rakičan se je bolnišnica preselila pred 60-imi leti

Na lokacijo v Rakičanu se je preselila 60 let kasneje, ko so sledile izgraditve prvega objekta na novi lokaciji, izgraditev internega oddelka (1965), izgraditev kirurškega bloka, največje investicije vseh časov v zdravstvu v pomurski zdravstveni regiji (1988), izgraditev novega ginekološko-porodniškega oddelka (2004) in energetska sanacija večine objektov, ki je bila končana lani. Trenutno je v izgradnji nov urgentni center (zaključek predvidevajo do konca leta 2014).

Letno sprejme bolnišnica skoraj 200.000 pacientov

Bolnišnica je osrednja zdravstvena institucija, ki nudi zdravstvene storitve na sekundarni ravni, prvenstveno v Pomurju živečemu prebivalstvu, pa tudi prebivalcem iz drugih regij. Ozemeljsko pokrvia 27 občin s 125.000 prebivalci. Na letni ravni v akutno bolnišnično obravnavo sprejme preko 17.500 pacientov, v specialističnih ambulantah pa dodatnih 172.000. Skozi desetletja razvoja se je iz majhne lokalne bolnišnice prelevila v sodobno regijsko bolnišnico, ki se z 922 zaposlenimi in letnim prometom, ki dosega 42,5 milijona evrov, uvršča med največje pomurske kolektive.

Poseben poudarek dajejo na vzgojo lastnega negovalnega medicinskega kadra

Še posebej velik razvoj so naredili na področju učinkovitosti in kakovosti svojega delovanja. Posodobili so bolnišnične dejavnosti z novo medicinsko opremo. Povečali so zdravniški in negovalni kader, odprli nove dejavnosti kot so oddelek za neakutno obravnavo, v sklopu katerega sta pobolnišnično zdravljenje in negovalni oddelek, oddelek ortopedije... Prenovili so internistično intenzivo, očesni ambulantni trakt in več operacijskih dvoran. Še poseben pomen ima pridobitev mednarodne akreditacije in naziva učne bolnišnice. Končali so tudi večmilijonsko energetsko sanacijo bolnišnice. Posebno pozornost pa posvečajo tudi vzgoji lastnega negovalnega medicinskega kadra, saj ima pri njih praktikum in klinične vaje Srednja medicinska šola, ECM z Visoko šolo za zdravstveno nego in fizioterapijo ter druge visoke zdravstvene šole.

V narčtih je še nekaj novih oddelkov

V bodoče nameravajo izvesti vrsto projektov, ki zaradi zaostrenih družbenoekonomskih časov ostajajo skrb in naloga njihovega jutrišnjega dne. To so nov urgentni center, ki bo izboljšal kakovostno in časovno obravnavo urgentnih pacientov na enem mestu, ob skupnem delovanju primarne in sekundarne zdravstvene službe, ustanovitev nevrološkega odseka in kasneje oddelka, strokovno in organizacijsko pa že snujejo gerontološki oddelek in sodobni Center za žilne bolezni.

Oster boj napovedujejo glede cen zdravil. Za naslednje leto so vsem dobaviteljem že najavili, da bodo razpis začeli z najavo paketa in da bodo cene najmanj 10 odstotkov nižje kot letos. "Vsi so se za glavo prijeli, ampak prišel je čas, da se del dobička iz farmacije prelije v bolnišnice oz. da bodo bolnišnice imele ugodnejše vhodne cene" je bil odločen Marjan Maček, pomočnik direktorja za področje financ.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.12.2013 ob 16:30 alf gost

      Najslapsa bolnisnica v sloveniji.....

      23 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!
    3. gost
      12.12.2013 ob 18:37 MEDICINSKI BRAT gost

      LUTKE NA SLIKAJ :. ŠKODA ! Tadva ka pa danes nastopata na slovesnosti ob jubileju , sta pa izredno zaslužniva za tale ljubilej ! ????? BOG JIM POMAGAJ!!!

      22 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. Za komentiranje se morate prijaviti!
    5. gost
      12.12.2013 ob 19:42 pik gost

      v tej bolnic sem jaz izgubil ljudi ki sem jih imel zelo rad ki so mi zelo dosti pomenili in pol se so zeleli zapraviti mene in jim ni uspelo sram jih bodi in tako bolnico ker sem jaz prej zapustil to bolnico oz KLAVNICO ŠT 1 v SLOVENIJI

      12 20 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. Za komentiranje se morate prijaviti!
    7. gost
      12.12.2013 ob 20:31 sobočanka gost

      PIK škoda, da ne obvladaš vsaj osnove pravopisa. Tudi jaz sem na žalost v tej bolnišnici izgubila meni zelo drage ljudi, pa ne pomislim na to, da je to klavnica, kot praviš ti. Saj imaš izbiro zdravnika in izbiro bolnice. Malo pomisli, če imaš mogoče prav.

      18 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. Za komentiranje se morate prijaviti!
    9. gost
      13.12.2013 ob 8:06 Uslužbenec gost

      Ponosen sem da sem član kolektiva in to takega kolektiva kateri obstaja že več kot 120 let. Ni me sram priznati da nismo idealni smo pa po vseh merilih kakovosti v samem vrhu Slovenskih bolnišnic. Tudi mi ni vseeno ko prebiram take ali drugačne komentarje z žaljivimi vsebinami, kajti navsezadnje smo tudi mi samo ljudje.Na koncu pa tisti znani pregovor za vsakim dobrim konjem se praši in za našim se tudi dejansko praši kar je vidno vsem kateri seveda hočejo videti in misliti pozitivno.

      16 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. Za komentiranje se morate prijaviti!
    11. gost
      13.12.2013 ob 14:02 gajzi gost

      @@ vse majo pa z vsem se hvalijo aparat za koronografijo pa nemrejo nabaviti ka je življensko potreben .Mene je taki aparat rešil smrti trij krat . najbliže ga majo v Maribori ampak več je pokvarjen kak pa uporaben .za vse se še najdejpo pejnezge za aparat pa nega .

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.