https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Miza želja postala zmagovalna podjetniška ideja mladih

12.11.2010 ob 15:48  

Najboljšo idejo je oddala Nina Bencik iz Ekonomske šole Murska Sobota, ostali dve nagrajeni ideji sta delo Sandija Kranjca z murskosoboške SPTŠ ter Sare Brunec z ljutomerske gimnazije.

Tudi letos (četrtič zapored) je Zavod Roka v sodelovanju z Mestno občino Murska Sobota in Klubom prekmurskih študentov organiziral tekmovanje za Naj podjetniško idejo mladih. Med 20-imi oddanimi idejami v tekmovalnem delu (skupno jih je bilo oddanih 50) je slavila Nina Bencik z idejo Miza želja, 2. mesto je osvojil Sandi Kranjec s Srednje poklicne in tehniške šole (SPTŠ) Murska Sobota z idejo JASNO GLED, 3. mesto pa Sara Brunec iz Gimnazije Franca Miklošiča v Ljutomeru.

Kot je na podelitvi priznanja najboljšim, ki je potekala na SPTŠ v Murski Soboti, uvodoma povedal vodja projekta mag. Robert Celec, so v komisiji, ki sta jo poleg njena sestavljala še Robert Grah, direktor Pomurske gospodarske zbornice, in mag. Mojca Breščak, direktorica Razvojnega centra Murska Sobota, izbrali ideje, ki izhajajo iz vsakdana. »So preproste in uporabne. To so ideje, ki ljudem lahko prinesejo uspehe,« je med drugim povedal Celec.

1. mesto: Miza želja

Zmagovalna ideja Nine Bencik, sicer dijakinje 3. letnika murskosoboške ekonomske šole (smer ekonomska gimnazija), predstavlja elektronske naprave, vgrajene v mize v gostinskih obratih.

»Naprava bi tako omogočala hitrejšo in naprednejšo postrežbo, ki bi gostom olajšala čakanje na naročilo. Vgrajena bi bila na mizah in preko nje bi gostinsko osebje lažje in hitreje nadzorovalo in izpolnjevalo želje gostov. Ko bi gost prišel v gostinski lokal, bi na mizi v elektronsko napravo vtipkal svoje naročilo, ki bi bilo posredovano natakarju. Gosti bi po naročilu z bančno kartico ali z gotovino plačali in šele takrat bi jim natakar prinesel naročilo, ki bi mu bilo posredovano preko elektronske naprave,« je med drugim v svojo zmagovalno idejo zapisala Nina.

Z realizacijo ideje bi se po njenem mnenju znižali stroški delovne sile, naročila bi postala hitrejša in enostavnejša, omogočala pa bi tudi sprotne računovodske evidence.

2. mesto: JASNO GLED

Drugo uvrščeno idejo je  Sandi Kranjec, dijak 5. letnika SPTŠ Murska Sobota, smer elektrotehnik energetik, strnil takole: »Sem udeleženec prometa, ki se vsakodnevno vozim v šolo. Začeli so se jesenski dnevi in s tem tudi zmanjšana vidljivost na cestah. Zadnje dni opažam veliki problem na nepreglednem križišču z postavljenim ogledalom.

Ogledalo je vedno zarošeno ali poledenelo, tako da je vključevanje v promet na glavno cesto skoraj nemogoč. Moja ideja  je bila odstranitev rose in poledenelosti na ogledalu, s tem bi prispeval k večji varnosti v cestnem podjetju.« Njegova ideja je, da bi nad ogledalom pritrdili sončne celice, ki bi napajali akumulatorje vgrajene v ohišje ogledala, v katero bi bilo vgrajeno spiralo. To spiralo bi grelo ogledalo in preprečevalo ustvarjanja rose in ledu.«

3. mesto: Trendy Helmet

Sara Brunec, dijakinja 3. letnika Gimnazije Franca Miklošiča v Ljutomeru je v svoji ideji iskala nove (modne) trende na področju čelad. Problem estetko motečih čelad za kolesarje je po njenem mnenju mogoče rešiti.

»Ustvarimo blagovno znamko trendovsko oblikovanih čelad. Ta del kolesarske opreme ne bo več moteč, saj se bo čudovito prilagodil našemu stilu oblačenja in življenja. Za vsakdanjo rabo je primeren casual model čelade, ki s svojo obliko in barvo ne izstopa. Z elegantnim videzom ali poslovnimi oblačili se izvrstno staplja elegant model, ki je lahko tudi odličen modni dodatek, prilagojen željam in pričakovanjem kupca.

Nekoliko je prilagojena tudi oblika same čelade, ki v kombinaciji z zračnimi materiali ne vpliva močno na pričesko in ne povzroča dodatnega znojenja. Za bolj drzne sta primerna modela free ali fancy, ki z novimi oblikami in modnimi barvami ter vzorci ustvarita poseben design, pisan na kožo mladimi in mladim po srcu. Pri razvijanju čelad podjetje upošteva vse varnostne standarde, hkrati pa razvija nove materiale in postopke oblikovanja, ki izdelek čim bolj približajo ciljni skupini uporabnikov.«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. motika
      12.11.2010 ob 18:58 motika

      dober izbor! ideje v prakso spraviti, de večji problem!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. PomurskiJanez
      13.11.2010 ob 18:32 PomurskiJanez

      Sploh čelada ki ne vpliva na frizuro :)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.