https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

FOKUS

Bernardka Marič, ravnateljica Vrtca Murska Sobota: Strokovnost je na prvem mestu

18.12.2013  

Pogovarjali smo se z ravnateljico Vrtca Murska Sobota Bernardko Marič. Sogovornica pri svojem vodenju prisega na strokovnost ter zaupanje med zaposlenimi. Svoje delo opravlja s popolno predanostjo in jasnim ciljem: ustvarjati okolje, ki bo otrokom zagotovilo vzgojo, učenje in prijeten življenjski prostor.

rubriko FOKUS želimo fokusirati in razkrivati okuse pomurskih vodstvenih kadrov za posel, vodenje in ravnanje s človeškimi viri.

Bernardka Marič, po izobrazbi diplomirana vzgojiteljica, dokončuje svoj prvi petletni mandat ravnateljevanja murskosoboškemu vrtcu. V vrtcu je zaposlena že 36 let, od tega je 17 let delala v oddelku, nato pa 12 let kot pomočnica ravnateljice. Vrtec Murska Sobota je razdeljen na 9 enot in eno bolnišnično enoto, kjer imajo skupno 750 otrok.

Finančna kriza ne sme ogroziti strokovnosti

Po besedah ravnateljice Bernardke Marič so v Vrtcu Murska Sobota s sredstvi zmeraj ravnali racionalno, tudi pred vsesplošno krizo. Pomembno pa je, da sledijo ciljem kolektivne pogodbe, pravi Maričeva. Tako se recimo trudijo, da svojim zaposlenim zagotovijo možnost nenehnega strokovnega izpopolnjevanja in izobraževanja. »Danes je nujno, da smo s stvarmi na tekočem, da nova znanja, ki jih pridobimo na izobraževanjih, prenesemo v prakso v vrtcu,« pojasnjuje. Varčujejo recimo tako, da predavatelje pripeljejo v enote in tako racionalizirajo stroške.

Delo moraš imeti rad

Kako zmore voditi tako veliko institucijo? »Če ne greš na delo s srcem in enim izzivom, ne moreš voditi take institucije. Zaradi denarja ne bi nikoli opravljala tega dela.« Sicer je v svojem delu doživljala vzpone in padce, vendar je jasna: »Še nikoli mi v teh letih ni bilo zjutraj težko vstati ob zavedanju, da grem danes v službo.«   

Pri delu menedžerja je pomembno, da ima ta kompetence, ki so nujne za uspešno delo – te sogovornica, tako pravi, ima. Prav tako mora menedžer biti sposoben dialoga, v njenem primeru z zaposlenimi, starši, otroki. Ob tolikem številu vseh skoraj vsakodnevno prihaja do kakšnih trenj; dober menedžer zna uravnavati tudi to. »Vedno na prvo mesto dajem ljudi. Sem zelo čustven človek, kar včasih pri delu ni najboljša lastnost. Želim si, da bi lahko včasih hitreje odreagirala ob določenih situacijah,« pove Maričeva, ki se opredeli za mehko menedžerko. V ospredju dela pa mora biti zmeraj zakon, ki je vodilo vsake institucije. Potrebno je stalno prilagajanje in iskanje novih rešitev, najpomembnejši vrlini menedžerja pa sta po njenem mnenju strokovnost in človečnost.

Dobri odnosi v kolektivu nuja za uspešno delo zaposlenih

Odnosi med zaposlenimi Vrtca Murska Sobota so izredno pozitivni, izpostavi ravnateljica. Veliko poudarka dajejo neformalnemu druženju, ki je priložnost za zbliževanje in krepitev medsebojnih odnosov. To dosegajo s prirejanjem različnih delavnic, srečanj, učnih skupin in z vsakoletnim zaključnim druženjem vseh zaposlenih, ki se ga ti radi udeležujejo. Poudarja tudi sodelovanje s starši in lokalno skupnostjo, za katerega so zmeraj odprti in pripravljeni za skupne projekte: »Zavedati se moramo, da vzgajamo bodoče aktivne občane, ki bodo delovali v naši lokalni skupnosti.«

Sicer preživi Maričeva veliko svojega delovnega časa v pisarni, kljub temu pa raje gre na teren – povprečno tedensko obišče vse enote vrtca, saj meni, da je neposredni stik z delom v oddelkih več kot dobrodošel.

Novim izzivom naproti

Trenutno največji cilj je gradnja vrtca Gozdiček ter manjše prenove (menjava oken in vrat ipd.) v različnih enotah vrtca. Osnovni cilj vrtca so otroci – za to so tudi poklicani – zato v Vrtcu Murska Sobota vlagajo v razvijanje kompetenc, izmenjavo dobrih praks in razvijanje vrednot. Da bodo delali uspešno še naprej, je nujno, da so z njo na čelu zaposleni zgled sodelavcem in otrokom.

»Ne moremo eno govoriti in delati drugo. To, kar je dovoljeno meni, je tudi zaposlenim,« izpostavi Maričeva. Otroci se namreč učijo iz zgleda in le na ta način jim lahko pomagajo pri odkrivanju vrednot, ki so morda nekoliko izpuhtele, zaključi Bernardka Marič.

TOP 5 Bernardke Marič:

Navdihujoča oseba: Zdenka Zalokar Divjak s svojo strokovnostjo

Glasbena skupina/izvajalec: Avseniki

Knjiga: Vrtnarica iz Guernseya (Charlotte Link); Bela Masajka (Corine Hofman)

Kraj v Pomurju: Rogašovci

Želja v življenju: živeti zdravo in brez stresa, obiskati Avstralijo

    Fotogalerija