https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Kreslin: »Še vedno hranim listek iz Polane: A znaš kakoga hrvaškoga?«

21.12.2013 ob 9:00  

Vlado Kreslin je pred mesecem dni praznoval svojo 60-letnico. Pevec, ki se znajde v vseh žanrih, je večino časa živel in deloval v Ljubljani, v intervjuju za Dnevnik pa je povedal, da se je v Prekmurje na stara leta vrnil zato, da bi se tu postaral, in to gosposko.


Gosposko postarati je za Kreslina način, kot starost doživlja njegov oče pri 85: »Sediš in poješ, tudi če imaš zlomljen kolk. Nič te ne more presenetiti.« V intervjuju je spregovoril o svojih začetkih, o nastopih s skupino Horizont, ko so polnili menzo v študentskem naselju. Kot je Kreslin zaupal novinarju Dnevnika, se je za profesionalno pot glasbenika odločil dokaj pozno. Prej je poučeval nemščino, angleščino, moralno vzgojo, delal na radiu »potem sem pa enkrat v živalskem vrtu sedel z nekim Bosancem, ki se je čudil temu, da delam in pišem pesmi. Rekel mi je, da sem nor. Naslednji dan sem dal odpoved.«

Na nastop tui z avtobusom - z redno linijo

Kreslin je spregovoril tudi o svojih nastopih s Krpani. Kot je dejal, so igrali res veliko, še posebej na Primorskem, kjer se je tudi v majhnih naseljih na njihovih koncertov zbiralo po 1500 ljudi. Spomnil se je časov, ko so tako s Horizonti kot s Krpani po zaključku koncertov še dolgo v noč sami pospravljali opremo: »Tudi s Krpani smo v začetku še sami prenašali škatle. In na začetku smo šli na neki koncert celo z avtobusom. Z redno linijo.«

Kot večina pevcev, je tudi Kreslin priznal, da se mu je glas z leti spremenil. Spremembo v glasu je opazil tudi, potem ko je na okrevanju po nesreči v zdravilišču nehal kaditi: »Preden sem posnel Tisto črno kitaro, sem nalašč pokadil dve škatli in spil pol litra vojske, samo zato, da ne bi piskal. Da bi zvenelo.«

Publika danes zahteva samo hite

Spregovoril je tudi o publiki, ki se je skozi obdobje njegovih nastopov spreminjala. Kot pravi, danes »ljudje poslušajo samo hite, pa še to samo refrene. Naš folk je kot na športnih prireditvah: hočejo samo zmage. Nimajo živcev za kaj novega. Pa fino je, če komu kaj spodleti.«

Spomnil se je tudi časov, kako je iz rocka prešel v etno vode. Kot je povedal, se je s Krpani takrat razšel, ker se mu je rocknroll zazdel nekoliko preozek. Sprva se je bolj za hec pokombiniral z beltinškimi godci, ki jih je srečal ne neki birmi: »A iz tega je potem začela nastajati glasba. Rokerji so zmajevali z glavo, muzikologi pa nergali, da se to tako ne igra. A za mene je bila ta glasba kot delta blues.« Z ljudmi, ki jih je sam poslušal pred 40 leti, je pričel izvajati skladbe, kot so My Way, Knocking on the Heavens Door, ki so jih starci, s katerimi je nastopal, poimenovali kar Angleška 1, Angleška 2, Angleška 3.  

»A znaš kakoga hrvaškoga?«

S sogovornikom sta se dotaknila tudi melosa, ki ga izvaja Beltinška banda. Ta melos, ki v osrednji Sloveniji deluje eksotično, in se ga razume kot prekmursko glasbo, je bil v Prekmurju živ v starih časih, sedaj pa jo ohranjajo kvečjemu folklorne skupine. Kot je povedal, v Prekmurju odigra kvečjemu en koncert na leto: »Tam slovenski komadi ljudi niti ne vznemirjajo. Ko smo igrali na festivalu v Polani, sem na oder dobil listek: A znaš kakoga hrvaškoga? Še zdaj ga hranim. Ne moreš verjeti.«

Vir: Dnevnik.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.12.2013 ob 11:03 krestlin gost

      največja legenda slovenske in prekmurske glasbe.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.12.2013 ob 11:05 senožet gost

      treba negovati našo prekmursko narodno muziko. žalostno,da smo prekmurci od slovencev prevzeli tirolsko muziko kot svojo narodno. naša je meni dosti boljša.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.12.2013 ob 11:30 iks gost

      izdajalec!

      1 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.12.2013 ob 11:46 zip gost

      Tudi sam sem glasbenik in moram potrditi Kreslinu glede Prekmurcev in hrvaške glasbe...temu bi jaz rekel; Balkanski fenomen..

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.12.2013 ob 12:00 ajaj gost

      ge lejko poslušan ka ge ščen, nej ka de te žabar meni gučo!

      3 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      21.12.2013 ob 13:08 vinko megla gost

      Nej neboš poslušo AJAJ ka boš ti šteo če je tou prekmurec se more poslušati te pesmi in gotovo.Lejko je medvid nej žabar samo pesmi se pa morejo njegove vrteti zato ker ma vse hite naj bokše tak je seljački kmetavzarski narod.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      21.12.2013 ob 13:32 ajaj gost

      ti si že čuo za vejice? seljak!

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      21.12.2013 ob 15:38 TINČ gost

      tAK JE V Drugi ti ne sežejo do kolen Vladek : tij pa tvoja muzika so zakon tak da ti drugi takši (mužikaši ) ne segnejo do kolen .Še naprej tak dobro deni po naši širši okolici in prekmurska muzika ne bo tonila v pozabo !

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      21.12.2013 ob 17:35 bu bu gost

      Vsaka čast Kreslinu. Razen muzike je eden redkih, ki neguje tudi odlična besedila.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      21.12.2013 ob 18:17 sobočanka gost

      Njegove prelepe pesmi mi sežejo do srca. Bravo Vladek!

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      21.12.2013 ob 20:05 maj gost

      @senožet,,,?? Kaj Prekmurci nismo Slovenci? Kolikor je meni poznano Begunje in Avseniki niso Tirolci, nasploh pa je vsa zahodna Evropa prevzela Avsenikovo glasbo, kar nam je lahko v ponos. Ne moremo pa mešati narodno zabavno glasbo z ostalimi zvrstmi ,ki jo izvaja Vlado, tolko o Tirolcih..

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      22.12.2013 ob 10:45 senožet gost

      maj, govorimo o glasbi in ne o nacionalni pripadnosti. če pa že vprašaš jaz prekmurcov nimam za slovence ampak za prekmurce. glede glasbe pa smo vedno imeli svojo narodno glasbo, ki je meni osebno veliko boljša od oberkrainer harmonike. glede begunj, avsenika,tirolcev in predvsem koga so sprejeli zahodni evropejci je pa nesmisel komentirat in tu zraven mešat

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      22.12.2013 ob 11:05 maj gost

      @senožet, s stavkom, da ti Prekmurce nimaš za Slovence, si povedal vse..no coment, potem pa koji kurac vztrajate v Sloveniji,priključite se nazaj k Madžarom, kjer ste že nekoč bili..upam, da si eden redkih, ki tako razmišlja, kajti marsikateri Prekmurec je obenem tudi ponosen Slovenec.Potem Štajerci tudi niso Slovenci,pa Notranjci, Primorci, Gorenjci, Korošci..? Bog se te usmili in naj ti prisvetli pamet.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      22.12.2013 ob 20:12 senožet gost

      maj, jaz nisem nikjer omenjal madžarsko tako,da ne pametuj. jaz sem prekmurec in pika. zakaj? zato, ker gučijn in ne govorim. prekmurci imamo za razliko od štajercev, primorcev in ostalih svoj jezik, svojo pisavo, svojo hrano, svojo glsabo, svojo kulturo... smo prekmurci in sorodniki slovanov.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.