https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Božični sejem v waldorfskem vrtcu v Murski Soboti malo drugače

Dijaški dom Murska Sobota, 22.12.2013 ob 12:00  

Včeraj je v prostorih Dijaškega doma Murska Sobota, kjer gostuje Waldorfski vrtec Pomurja, potekal že tradicionalni božični sejem waldorfskega vrtca. Po otvoritvi z nastopom citrarke Sare, so otroci lahko svojo kreativnost pokazali na ustvarjalnih delavnicah, se zatekli v čarobno votlino k dobri vili, ki je uresničevala želje, lahko so prisluhnili pravljici Deklica s svetilko, v trgovini Pri malem škratu nakupili izdelke, ki so jih naredili vzgojitelji, starši in otroci ter se okrepčali v čajnici.


Vodja waldorfskega vrtca v Murski Soboti Maja Aranjoš je ob tej priložnosti med drugim predstavila waldorfski vrtec, ki je svoja vrata v Murski Soboti odprl leta 2010 in katerega obiskuje trenutno 9 otrok. Poudarila je, da so zasebni zavod, zato so tudi manj financirani kot ostali vrtci, saj delajo malo drugače od ostalih vrtcev. Poudarek imajo na celostni vzgoji otrok. Maja pravi, »za otroka je pomembno, da mu ob svojem učenju nudimo predvsem razvoj domišljije, tako da se lahko otrok prosto in svobodno izraža, saj se otrok v predšolskem obdobju uči s posnemanjem.« Dejavnosti v vrtcu so razporejene v posebni ritem, ki otroku daje občutek varnosti. Tako imajo ob ponedeljkih slikanje, ob torkih rišejo z voščenkami, ob sredah oblikujejo vosek, ob četrtkih slikajo z volno na filc ter ob petkih pečejo kruh, ki si ga otroci potem lahko nesejo domov. Pri vseh gospodinjskih opravilih sodelujejo tudi otroci.

Od ostalih vrtcev pa se waldorfski razlikuje tudi po načinu prehrane. Tu otrokom nudijo uravnoteženo brezmesno prehrano. Hrano za otroke pripravljajo v kuhinji dijaškega doma, kjer vrtec tudi deluje. Prav tako imajo svoj vrtiček in prisegajo na ekološko pridelano hrano. Tudi sicer se v waldorfskem vrtcu zatekajo k naravi in naravnim materialom, saj so njihove igrače narejene iz naravnih materialov, enostavne, nedodelane, s čimer skušajo spodbuditi razvoj otrokove domišljije. Maja je mnenja, da se lahko od otrok največ naučimo, le prisluhniti jim moramo.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.