https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Na murskosoboškem zavodu za zaposlovanje večurne čakalne vrste

Murska Sobota, 07.01.2014 ob 13:15  

Spremembe Zakona o urejanju trga dela (ZUTD-B) z dne 23. 7. 2013 so prinesle novosti tudi na področju javnih del. Udeleženci so lahko bili vključeni v program javnega dela najdlje do 31. 12. 2013. Na soboškem zavodu v jutranjih urah tako nastajajo dolge vrste ob ponovni prijavi. Uslužbenci zavoda opominjajo, da imajo iskalci zaposlitve časa 30 dni, da se ponovno prijavijo na zavodu.


Nemožnost podaljšanja javnih del za veliko večino iskalcev zaposlitve

Po Zakonu o urejanju trga dela so javna dela namenjena aktiviranju brezposelnih oseb, ki so več kot eno leto neprekinjeno prijavljene v evidenci brezposelnih oseb, njihovi socialni vključenosti, ohranitvi ali razvoju delovnih sposobnosti ter spodbujanju razvoja novih delovnih mest. Dolgotrajno brezposelna oseba je lahko vključena v javna dela največ eno leto, zaradi stanja na trgu dela pa se lahko ponovno vključi, vendar pri istem izvajalcu javnih del najdlje še za eno leto. Tako se vsem tistim, ki so že pred in ob spremembi zakona bili vključeni v program javnih del, pred vključitvijo pa niso bili neprekinjeno prijavljeni v evidenci brezposelnih oseb vsaj eno leto, niso mogle podaljšati pogodbe o zaposlitvi zaradi opravljanja javnih del.

Ob prijavi ne pozabite na veljaven osebni dokument

Tisti, ki se jim vključitev v javna dela ni mogla podaljšati in vsi ostali iskalci zaposlitve, ki še niso prijavljeni na zavodu in se morajo prijaviti v evidenco brezposelnih oseb, morajo ob prijavi obvezno priložiti veljaven osebni dokument ter delovno knjižico, če so bili kdaj zaposleni pred 1. 1. 2009; obrazec Prijava v evidenco brezposelnih oseb (obr. BO/1), ki ga dobijo na Uradih za delo ZRSZ oziroma na spletni strani Zavoda. Če uveljavljajo pravico do denarnega nadomestila ob prijavi morajo priložiti še:
- pogodbo o zaposlitvi za določen čas oz. druga dokazila o razlogu prenehanja delovnega razmerja (npr. zaradi redne oz. izredne odpovedi, na podlagi sodbe sodišča, sporazumne razveljavitve ipd.)
- obrazec za Uveljavljanje pravice do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti (obr. ZRSZ-SV/1-1),
- obrazec o povprečni prejeti plači v zadnjih 12 mesecih pred nastankom brezposelnosti, ki ga potrdi delodajalec (obr. ZRSZ-SV/3).

Za uveljavljanje pravice do denarnega nadomestila je rok prijave 30 dni od prenehanja obveznega zavarovanja. V kolikor ste bili v zadnjih 24. mesecih zaposleni več kot devet mesecev boste prejemali denarno nadomestilo 3 mesece, če ste mlajši od 30 let in ste v zadnjih 24. mesecih bili zaposleni vsaj 6 mesecev, boste nadomestilo prejemali dva meseca. Nadomestilo se izplačuje v višini 80 odstotkov povprečne plače, ki jo je upravičenec prejel v zadnjih osmih mesecih. Nadomestilo ne more presegati 892,50 evra bruto. Za osebe mlajše od 30 let se upoštevajo plače prejete v zadnjih petih mesecih.

Ne pozabite na obvezno zdravstveno zavarovanje!

Dokler smo zaposleni nam obvezno zdravstveno zavarovanje plačuje delodajalec. Ob prenehanju delovnega razmerja pa si moramo zdravstveno zavarovanje urediti sami, in sicer na pristojni enoti Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Brezposelne osebe, ki so prijavljene na Zavodu za zaposlovanje, si morajo v času od prijave na Zavodu za zaposlovanje pa do izdaje odločbe o priznaju pravice do denarne pomoči, obvezno zdravstveno zavarovanje urediti same na pristojni enoti. Ko brezposelna oseba prejme odločbo o priznanju pravice do denarnega nadomestila, se na enoti Zavoda za zdravstveno zavarovanje odjavi iz zavarovanja po začasnem statusu in uveljavi morebitno vračilo vplačanega zneska. Prijavo v obvezno zdravstveno zavarovanje za brezposelno osebo izvede Zavod za zaposlovanje z dnem, ko ji je z odločbo priznal pravico do denarnega prejemka, odjavo pa z iztekom, prenehanjem oz. mirovanjem te pravice.

Prejemnik denarnega nadomestila lahko po sebi zavaruje tudi družinske člane. Brezposelne osebe, ki niso prejemniki denarnega nadomestila in nimajo lastnih dohodkov ali oseb, ki so jih dolžne preživljati, lahko uveljavljajo pravico do ureditve obveznega zdravstvenega zavarovanja zase in za svoje družinske člane pri občini, v kateri živijo. Brezposelna oseba, ki živi s partnerjem, lahko sebe ter druge družinske člane obvezno zavaruje prek zakonca oz. izvenzakonskega partnerja, ki že ima urejeno zdravstveno zavarovanje. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.01.2014 ob 14:21 JD gost

      Pozabljate omenjati, da vsi na novo prijavljeni na ZZRS, ki prihajajo na zavod iz javnih del nimajo nobene pravice do denarnih nadomestil niti do zdravstvenega zavarovanja, niti do socialne podpore vsaj tri mesece; Država RS je zakonito naredila tisoče pridnih delavcev JD za legalno izbrisane in brez vseh pravic v RS vsaj tri mesece v letu 2014; Kljub vsemu se je za pravice zaposlenih v JD zavelo v RS edino le socialno Društvo zeliščarjev Pomurje in ena od Pomurskih poslank, vsi ostali pa so modro molčali; Tako je Društvo zeliščarjev Pomurje je doseglo tudi, da je kabinet vlade RS naložil Ministrstvu za delo družino in socialne zadeve takojšnjo ponovno preučitev zakona o JD in primerno reagiranje na njega po izdanem odloku vlade RS z dne 2.1.14 ; prav tako je s slednjim društvom decembra začela reševati zadevo tudi varuhinja človekovih RS pravic, ki je ustanovila posebno ekipo za dani primer; Dejstvo pa je, da si danes brezposelni žal ne morejo pomagati z nobeno od teh reakcij in da vseeno ostajajo vsi brez vseh dohodkov.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.01.2014 ob 22:47 Zavod gost

      Najboljša svetovalka E. Benko!!

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.01.2014 ob 0:03 Casiopeia gost

      Kdor je bil zaposlen na javnih delih, mora takoj dobiti DSP, saj gre za izgubo periodičnega dohodka (plače). 21. člen Zakona o socialno varstvenih prejemkih pa jasno pravi: (prenehanje in začetek prejemanja periodičnega dohodka) (1) Kadar je iz ugotovljenega dejanskega stanja razvidno, da je upravičenec ostal brez rednega periodičnega dohodka, se ta pri ugotavljanju lastnega dohodka ne upošteva. (2) Če je upravičenec v obdobju iz prejšnjega člena periodični dohodek šele začel prejemati, se kot višina njegovega lastnega dohodka upošteva višina zadnjega prejetega mesečnega dohodka. (3) Periodični dohodki po tem zakonu so plače, pokojnine, preživnine, rente in drugi dohodki, ki jih upravičenec prejema v enakih ali podobnih zneskih v enakih ali podobnih časovnih obdobjih. Edino, če ima posameznik ali družina kakšen drugi vir prihodkov, ki presegajo cenzus. Dragi moji, preden karkoli vložite, si je potrebno prešteti zakonodajo... Ob izgubi zaposlitve se plača ne sme upoštevati! To glede javnih del je itak svinjarija, bravo Društvo zeliščarjev Pomurja!

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.