https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Slovensko nebo bodo varovala madžarska letala

08.01.2014 ob 11:00  

Slovenija je bila z vstopom v Nato vključena v skupni integriran sistem zračne obrambe (NATINADS), ki ga izvajajo države s svojimi zmogljivostmi, praviloma v svojem državnem zračnem prostoru. Za tiste, ki podobno kot Slovenija nimajo ustreznih zmogljivosti, jih namesto njih izvaja Nato z zmogljivostmi, ki jih prostovoljno prispevajo druge članice zavezništva. Od leta 2004 so to počeli Italijani, zdaj pa bodo nalogo prevzeli naši vzodni sosedje.


Slovenija ni edina država, ki ne varuje svojega neba

Madžari so si želeli varovati naš zračni prostor že od leta 2004, a zaradi letal, ki so bila na lizingu od Švedov, tega niso mogli opravljati. Slovenija pa ni edina država, ki ne zmore varovati lastnega zračnega prostora. Podoben primer so tudi baltske države, kjer nadzor nad njihovim zračnim prostorom z litovskega letališča v Šiauliaiju izvajajo različne članice Nata (ZDA, Nemčija, Velika Britanija, Poljska, Romunija, Danska …) ter Albanija, kjer so bili za pomoč pri zračnem nadzoru prav tako pristojni Italijani.

Madžari in Italijani se bodo izmenjevali pri nadzoru

Italijani ostajajo, z Madžari se bodo namreč ciklično izmenjevali v nadzoru slovenskega neba. Oboje pa druži to, da se letalski polk, kateremu pripadajo lovska letala obeh držav, imenuje po junaku iz 2. svetovne vojne. Za nadzor nad slovenskim nebom je namreč sprva skrbel italijanski 5. letalski polk iz Cervie, ki je bil poimenovan po nekdanjem italijanskem letalskem asu iz fašističnega obdobja Giuseppeju Cenniju, ki je sodeloval je v bojih v španski državljanski vojni in v napadih na Grčijo in Jugoslavijo in so ga sestrelili malce pred kapitulacijo Italije.

foto: sxc.hu

Polka obeh držav poimanovana po asih iz 2. svetovne vojne

Letalsko oporišče, v katerem so nameščeni madžarski gripni, leži v osrednjem delu Madžarske, v Kecskemetu. Madžarski 59. taktični polk pa je poimenovan po največjem madžarskem letalskem asu iz druge svetovne vojne Dezsőju Szentgyörgyju, ki je na ruski fronti in kasneje nad Madžarsko sestrelil kar 29 zavezniških letal, od tega 23 sovjetskih in šest ameriških. Med drugim štiri ameriške štirimotorne bombnike B-24.

Eskadrilja gripnov je dobila ime "pume", tako kot se je imenoval elitni madžarski letalski polk, ustanovljen spomladi 1944, potem ko je politično oblast na Madžarskem prevzela nacistična Nemčija.

Vir: rtvslo.si

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.01.2014 ob 11:09 NAPAČA gost

      kar 29 zavezniških letal, od tega 23 sovjetskih in šest ameriških. A ni sestreril sovražniških letal? zakaj bi streljal zavezniška letala? kje vam je logika

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.01.2014 ob 11:47 zgodovina gost

      se vidi da nimaš pojma od zgodovine

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.01.2014 ob 12:42 eir commando gost

      Oba imata po svoje prav. V II. svetovni vojni so bili ZDA in Sovjetska zveza zavezniki. Zato se večkrat, ko se kaj piše, te stvar iz tistega časa poimenuje zavezniške sile. Seveda pa so bile zavezniške sile za Madžarsko sovražniki. Zanimivo pa je, da nam sedaj Slovensko nebo varujejo letala, ki so 70 let nazaj bila sovražna in še polk se imenuje po pilotu iz II. svetovne vojne. Več kot očitno je, da so Madžari daleč pred nami. Se ne ukvarjajo z imeni, kot se mi. Pri nas bi v luft skakali, če bi kakšno enoto poimenovali po kakšnem človeku iz II. svetovne vojne, ki določenim ljudem ni bil po godu. Oni so na svoje ponosni, čeprav jih je cel svet razglasil za agresorje in okupatorje. Ko bomo to dojeli, se bo za Slovenijo začela lepša pot razvoja in blaginje. dictum sapienti sat est

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.01.2014 ob 15:11 zetor gost

      Kaj bi na vse to povedo...nas marsal TITO....

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.01.2014 ob 15:46 Kao gost

      Madžari bodo varovali nebo da Mursko Soboto! :)

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      08.01.2014 ob 16:47 nekdo gost

      Koncno bodo nebo nad mursko sramoto varovali madzari! Sobocanci v rit se vjejte ;)

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      08.01.2014 ob 20:51 fidlboy gost

      Jaz se pa sekejram za mojega najbougšoga pajdaša, šteri čuje na ime X. On nema rad vougrinov pa se bojim, ka nebi tak ponesreči spadnola kakša vougrska bomba na njegov grunt. Nikaj se neboj X, ge san z teu.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      08.01.2014 ob 22:36 x gost

      ges man stingere že krejdi, mamico van vogrsko okupatorsko. fidlboy, brez straja lejko ideš spat gnes, nej san ti babo rašo, vütro je tvoja na vrsti.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.