https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Društvo za svobodo odločanja: Se bodo starši v prihodnje morali bati lastne države?

13.01.2014 ob 8:00  

V Društvu za svobodo odločanja so sporočili, da dobivajo s strani staršev vse več ogorčenih pisem, v katerih jih obveščajo o nedopustni praksi pediatrov in šolskih zdravnikov v primerih, ko otroka ni na sistematski pregled.


Nekateri starši naj bi bili deležni celo groženj s prijavo na CSD zaradi "zanemarjanja" otroka, spet drugim sporočajo, da ne bodo več njihov izbrani zdravnik v kolikor ne pridejo na pregled. Očitno gre za vse večji pritisk na starše s strani pediatrov in nekaterih državnih institucij, kar se nenazadnje kaže tudi v povečanem nezadovoljstvu in odporu staršev.

FOTO: lancianonews

SVOOD v sporočilu za medije sporoča, da Zdravstveni dom eni od družin neposredno pisno grozi, brez vsakršne zakonske podlage, da če ne bodo pripeljali dojenčka na sistematski pregled, jim bodo poslali za vrat Center za socialno delo. V društvu menijo, da gre za intenzivno povečevanje pritiska na starše preko vseh dopustnih meja, zato civilnodružbena gibanja razmišljajo o obliki javnega protesta proti zaostrovanju represije nad starši s strani pediatrov in države.

Takšna praksa pediatrov in drugih akterjev v zdravstvu je namreč v nasprotju z zakonodajo in smernicami dobre prakse pediatrov, pa tudi s konvencijo ZN o otrokovih pravicah, ki jo Republika Slovenija s tem, ker tega področja zakonsko ne uredi, grobo krši. Kajti nikjer v konvenciji ne piše, da se morajo družine podvreči obveznim postopkom na področju zdravstvene preventive in medicinskih pregledov in posegov.

Z Ministrstva za zdravje so sporočili, da Zakon o Zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju preglede otrok opredeljuje kot pravico iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, ne pa kot obveznost. Namen sistematskih pregledov je sledenje rasti in razvoja otroka ter izvedba testov za določene bolezni oziroma težave, ki se začno v otroštvu ali pa so v otroštvu dokaj pogoste in ki jih je mogoče odkriti s preprostimi testi še preden postanejo simptomatske. To omogoči natančnejše sledenje otrokovih težav, zgodnjo diagnostiko in pravočasno obravnavo otroka z namenom izboljšati kvaliteto življenja. Zato je potrebno te preglede ločiti od pregledov otroka, ki je bolan in potrebuje zdravljenje.

So pa dodali, da so tudi sami bili opozorjeni, da izvedba sistematskih pregledov morda ni več optimalna in prilagojena spremenjenim razmeram, zato se že pripravlja posnetek stanja na tem področju, ki bo osnova za strokovno utemeljeno razpravo o eventuelnih spremembah na področju izvajanja sistematskih pregledov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.