https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Slovenec, zaposlen v Avstriji, o naši državi: »Slovenija naj ropa koga drugega«

16.01.2014 ob 7:00  

Državni zbor je s 1. januarjem ukinil posebno davčno olajšavo za čezmejne delavce.  Svoja mnenje nam je podal tudi delavec, ki je zaradi boljši delovnih pogojev  odšel na delo v tujino.


Predsednik civilne iniciative Apače, ki je v začetku meseca organizirala javni shod, kjer so izrazili nezadovoljstvo proti noveli zakona o dohodnini, Dušan Cvetko pravi, da si bodo v prihodnje prizadevali, da bodo skupaj z vlado našli primerno rešitev, da slovenski delavci ne bi bili dvojno obdavčeni. V prihodnjih mesecih nameravajo nadaljevati pogovore z ministrstvom za finance in skušali bodo najti rešitev, ki ne bo ustavno sporna. Ukinitev olajšave je maja letos vladi naložilo ustavno sodišče in bo najbolj prizadela delavce z nižjimi osebnimi dohodki, po novem bodo doplačila dohodnine v Sloveniji višja za od 1500 pa vse do 5000 evrov.

Pogovarjali smo se z delavcem, ki je zaradi boljših delovnih pogojev bil primoran oditi na delo v  sosednjo Avstrijo, ker pa se osebno noče izpostavljati, njegovega imena ne razkrivamo:

Kje ste zaposleni in zakaj ste odšli na delo v Avstrijo?

Zaposlen sem v podjetju Radkersburger Metallwarenfabrik v Laafeldu. Na delo v Avstrijo sem odšel zaradi boljših delovnih pogojev in zaradi boljšega plačila. S tem je povezana tudi pokojnina: verjamem, da sem s tem naredil nekaj dobrega tudi za svojo prihodnost.

Kaj za vas pomeni ukinitev posebne davčne olajšave, ste si že preračunali, koliko boste letos plačevali za dohodnino?

Ukinitev posebne davčne olajšave je velik udarec za vse delavske migrante, tudi zame. Pravzaprav bo ukinitev olajšave najbolj prizadela tiste, ki v Avstriji zaslužijo najmanj, med slednje spadam tudi jaz. Natančnega izračuna še nimam, bo pa ta znesek od 1500 do 1700 evrov.

Ste se udeležili informativnega shoda v Apačah in ali podpirate prizadevanja Civilne iniciative Apače?

Seveda sem se udeležil informativnega shoda, po moje bi se ga moral vsak, ki je imel možnost in ki mu ni vseeno, za koliko denarja ga bo država “olupila”. Prizadevanja CI Apače z g. Cvetkom na čelu popolnoma podpiram, saj vidim, da se z dušo borijo proti krivici, ki nam jo dela država.

Ustavno sodišče je davčno olajšavo razglasilo za neustavno, ker to pomeni privilegiran položaj. Kakšno je vaše mnenje?

Moje mnenje je, da je šla slovenska politika z vso svojo liberalnostjo v želji, da se pred Brusljem izkaže kot super demokratična dežela, v  skrajnost, kjer so privilegirani tisti, ki delajo najmanj.

Če smo tisti, ki se moramo na delo voziti v tujino (nekateri tudi v zelo oddaljene kraje) in tisti, ki plačujemo polno ceno vrtca za otroke in tisti, ki plačujejo polno ceno malice v šoli in tisti, ki nimajo nikjer nobenih ugodnosti in ne možnosti nakupa na obroke v slovenskih trgovinah in tudi tisti, ki so cel teden ločeni od družine, v privilegiranem položaju, potem ima ustavno sodišče prav.

Boste razliko v dohodnini  »brez besed« plačevali tudi Sloveniji, ali boste iskali ugodnejše rešitve? Kakšen scenarij pričakujete?

Razliko v dohodnini v Sloveniji bom seveda plačeval, ker mi tako nalaga zakon. Vsekakor pa ne brez besed. Dokler bo obstajala najmanjša možnost, da se odpravi to nepravično obdavčevanje, bom upal na najboljše. Ko pa več tudi tega ne bo, bom pa iskal alternativne možnosti. Selitev ni izključena, Slovenija pa naj ropa koga drugega.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.01.2014 ob 8:10 2014 gost

      Podpiran te ljudi,ki delajo v tujini,politiki naj ljudem dajo delo in za to delo tudi plačilo,kot se spodobi in nebodo odhajali v tujino.Delo so nam ukradli, trgovci in proizvajalci se pravi služiti z politiko,vse zase nič za druge ljudi.Jaz delam na črno,ker mi je politika vzela službo sem prisiljeni delati NA ČRNO.

      24 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.01.2014 ob 8:54 gost gost

      no končno eden ka ne guči o dvojnem obdavčevanju in pove po resnici, ka de se ukinila olajšava, torej ugodnost kero so do zdaj koristili zaposleni v tujini. delavcon zaposlenin v sloveniji ta ugodnost nigdar neje pripadala, pa so tisti s tak velikimi plačami kak jo majo zaposleni v avstriji tudi na slabšem in plačujejo polno ceno vrteca, plačujejo polno ceno malice in so celi teden ločeni od družine, če delajo v keron drugon mesti. in večina slovencev zaposlenih doma glih tak nemre več kupovati na obroke, ker so pogoji redno zaostreni. tak ka vas lepou vse skupaj prosin, tudi novinare, ka nehajte že enkrat s ten pa ne delajte komedije več iz toga ka s takšnimi in podobnimi člankami samo ustvarjate negativno mnenje zaposlenih doma do zaposlenih v tujini.

      18 20 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.01.2014 ob 10:10 Migrant gost

      Problem je ka TAM ki delamo ze smo placali dohodnino pa to talko kak TAM ki nam dajo sluzbo vsaki more placati... Nebi pa vec placali neke "razlike" ker smo SLO en drek duzni... Ce nam v SLO dajo sluzbo ali pa ce samo moznost bila sluzbo najti bi placali rade vole. Pa sem nam nebi trebalo vozit v avstrijo... Lahko je SLO srecna ka dobi z DDV 22% nase place ker vsi doma potrosimo pa ne v AU. Ce ze je zakon ka morem za to razliko placat, pol delavcan za to razliko placam v SLO eno, dve, tri pive ali spricere, OK. Ne pa drzavi ka si bodo nasi poslanci se ta denar eden drugemi v rit porinoli... Sorry za grde besede... Lepse vec ne najdem ka bi razlozo...

      18 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.01.2014 ob 10:15 pepi gost

      točno tako, slovenci ki delate doma se ne zavedate da v avstriji plače tudi niso tako visoke in da od tega moraš odbit še pot in malico ki ni všteta not. lepo prosim. in ni to nikaršna ugodnost temveč sranje. zakaj bi naj plačevali dvojni davek

      14 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.01.2014 ob 11:47 xy gost

      GOST tij očitno nemaš pojma o kun je guč...nejde se zatao ka bi nan država mogla kakše pejnaze šenkate oz dati. eni narobe razmite "tao olajšavo". Mijsleš ka je ta olajšava v smislu, ka da država meni pejnaze?? malo se pozanijmaj pa te čivče. San dip. inž. pa bi rade volej delo v slo. Pač je prinas tak ka bi samo gejmale, za delovna mesta pa nebi nišče poskrbo. P.s. navoščljivost je tipična za slovenski narod

      18 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      16.01.2014 ob 11:53 xy gost

      admin zakoj brišeš komentare???

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      16.01.2014 ob 12:36 Bandi gost

      Ka ge glij ne delan v Avstriji mi naj eden napiše -kelko davka plačaš od Avstrijske plače i,oziroma naj napiše ka vse moreš plačati.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      16.01.2014 ob 12:40 megla gost

      Jas pa se neka drugo pitan zakoj nihče ne pove tude druge strani je rejsan ka je nej praf ka bi se jih dvojno obdafčele,zakoj pa si novinare ne vzemejo telko cejta pa malo preiščejo tude drugo plat.In sicer primer poznam jih več moški dela v tujine žena pa je duma pa matu v slo,vse ugodnosti otroški dodatek za tri otroke vrtec ma tude poceni zdr.zavarovanje ma tudi tukaj urejeno ,mislim ka bi se to mogli pitate zakoj vdvej državah pobirajo otroške taka nej tak hudo glede tega pa so fsi tiho.

      6 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      16.01.2014 ob 14:18 Migrant gost

      prvo za komentar "megla". Nemas 5% pojma.... Takega primera nega 100% kake ti tu pises brezveze....1. V avstrije za otroske ka jih dobis kak slovenec rabis en papir iz nase obcine pa se otegne znesek otroskih iz SLO od zneska iz avstrije. 2. zavarovani je otrok pri ocetu ker je zaposleni. Se pravi ceglih ide z otrokon v SLO k doktore stroske vrne avstriska zavarovalnica. 3. Za vrtec se uposteva placa od oba. Ce sta porocena ni variante za kako olajsavo se pravi max. znesek. Tak ka prosim preveri zakone in postopke pred kak nekaj pises pa nimas pojma. "Bandi" odvisno od place kalko so odbidke, isto kak v SLO. Pri ukinitvi "olajsave" je problem ka najbol tisti bodo placali kateri majo malo placo v AU ker je tam razlika dohodnine najvecja. Se pravi delav/ec/ka ala Lederfabrika ali kaki kelnar/ca pa pomoznosti v blizini meje.

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      16.01.2014 ob 18:38 Zivec v Avstriji gost

      Tu je brutto netto izracun z odbitki: Monatlich 13. Bezug 14. Bezug Jährlich Brutto 3.000,00 3.000,00 3.000,00 42.000,00 SV 542,10 512,10 512,10 7.529,40 LSt 552,04 112,07 149,27 6.885,82 Netto 1.905,86

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      16.01.2014 ob 18:41 Zivec v Avstriji gost

      Sorry za zmedo...malo mi je napacno vse vneso...torej se enkrat. Brutto=3000-542,10 Socialno Zavarovanje-552,04 Davek= 1.905,86 Eurov Netto Tukaj se Link za "igranje" http://onlinerechner.haude.at/bmf/brutto-netto-rechner.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      16.01.2014 ob 19:06 lola gost

      Migrant točno tak se strinjam s tabo.Megla tij si pa v takšnoj kmici ka ne vidiš dale od nosa.Lepo vas prosim za otroške rabiš izpolnjene papirje iz Ljubljane,kolko dobiš pri nas otroških in potem v avstriji dobiš samo razliko.Vem ker je mož tudi zaposlen v avstriji. Ni tako lahko ko ostaneš z majhnimi otroci sama doma,jaz bi bila raje če bi bil tukaj zaposlen pa nebi bili samo vikende skupaj.Ampak tako je to je naša SLOVENIJA.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      16.01.2014 ob 20:20 pepi gost

      Megla. V avstriji mam placo 1086 bruto od tega se odtegne zd zav 196 eur in davek tako ostane neto 850eur ti lako preskeniram placilno. Potem se potni 200 in malica. Pa bos videl kolko ti ostane in potem naj se tu placam davek. Ni sans pa se udravila moras placat.toliko za informacijo.tisti ki ne vete kaj pisete bodite raje tiho in se ne delajte pametne in v avst. Delad 8 ur ker se malica ne steje.

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      17.01.2014 ob 20:46 oči gost

      ubogi pepi pa pridi delat v muro pa ti več ostane malo morgen ka pa pejnezi na roko pa take ne jokaj še nikomi se je nej vzelo neopravičeno, tudi pri nas se dela 8ur pa glih tako moremo plačati davek kot tij v avstriji ne paničari lp

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      17.01.2014 ob 22:25 TIHA gost

      tisti ki ne delate v tujini,bodite raje tiho,pa če tudi ste dipl.ing.mi je vseeno.Ko pa boste isprobali z kakšnim nožem režejo nam kruh v tujini ,pa se lahko vmešavate.Naj mi da ljuba domovina doma delo ,pa rade volje ostanem doma.Pa brez zamere

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      18.01.2014 ob 0:42 gost gost

      xy, znan ges dobro o kon se ide in znan ka je ta olajšava. olajšava je to ka ti menje plačaš davka ka ges. to je olajšava. zdaj je pa olajšave konec in va oba isto plačevala. kapiš? pa hejnjajte se že enkrat zaposleni v avstriji delati nekše bouge srmake pa telko pametovati. plačajte to ka plačamo mi zaposleni v sloveniji pa konec. če nej pa adijo, pa se vsi selite v avstrijo. stvar rešena!

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      19.01.2014 ob 12:34 Migrant gost

      Gost- mas to pojma ne za pod noht... Boljse ka taki kak ti ka so okuzeni slovenskegi bolezni FOSARIJE henjate podpirati naso koruptno lopovsko drzavo. Samo ka nebi keri kaj vec mel pa si lahko prevosco. Pa ne sekiraj se. Ce bo to tak ostalo kak je bodo se dosta ljudi selile v avstrijo pa pol se naj j...be nasa draga drzava. Ki bodo pa pol denar terjali ce ne pri nas?? Kaj mislis pametnjakovic??? Pri tebi pa ostalin v SLO.. Lp

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      19.01.2014 ob 12:47 delavec gost

      Kaj se prepirate pošteni delavni ljudje, ki delate pri nas ali pa v tujini. Vprašanje je, kdaj bo Slovenija prišla iz krize in kakšne davke bomo še dobli, da bodo gospodje v kravatah še lepo dalje živeli na račun delavceh, ki delajo doma ali v tujini. Gospodje se smejijo delavskemu človeku.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      19.01.2014 ob 12:57 LFL gost

      Gost oči kaj pa jokaš .Tudi za tebe je bila pot v Avstrijo odprta kot za 3oo ooo tisoč Slovencev.Naj naša država poskrbi za delovna mesta teh ljudi.Zdaj bi jih pa obdavčili.SAj že itak davek dajo tistim ki so jim delo omogočili.Naši skorumpirani državi pa dišijo samo njihovi EURI katere itak prinesejo v SLO.Zakaj bi morali biti dvakrat obdavčeni '.Našo bedo rešujejo sosedje.Bog ne daj da Avstrijci zahvalijo tem ljudem za sodelovanje vsi se vrnejo na naš VELE ZAVOD ZA ZAPOSLOVANJE pa bomo videli potem naše sposobnosti o zaposlovanju.Delam v SLO

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      19.01.2014 ob 13:08 gost gost

      ja Migrant, vij v avstriji zaposleni ste itak najbole čedni, mij sirotinja v sloveniji pa se tak nika ne razmimo. nišče van je nej fouš, še najmenje ges, man čista zadosta, na živce nan ide to vaše pametovanje pa izigravanje največjih žrtev. v bistvi pa redno zavajate ljudstvo in ustvarjate negativno javno mnenje. dobro mi znamo o kon se ide pri toj vašo olajšavi tak ka ne glumite več pametnjakoviče pa siromake. ges plačan dosta več davka ka večina vas avstrijancov zato ne jokaj telko. še ednouk ti poven. če ti ne paše maš vse poti odprte iz slovenije. zdaj ka je evropska unija pa so vse meje odprte maš šanso ka se seliš kama koli. samo očitno je v sloveniji nej tak slabo kak eni ščejte prikazati, če se pa sakšo leto več tujcev priseli v našo državo. vsi avstrijanci pa dokler ste bili vsi na borzi pa nad stroški države van je pa bilo lepou, zdaj gda pa morete nek toj državi nazaj dati pa včasik v kot pa jok kak vas nišče nema rad.

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      19.01.2014 ob 17:18 Migrant gost

      Gost, no dobro ka si koncno gor priso ka smo naj cednesi.. Nikoli sem ne bil na borzi pa centa koristo. Ne sem cako ka me gdo sluzbo najde ampak sam sem si najso, tak ka naj SLO od nas zdaj tudi ne precekuje kaj dobiti.. je nasa SLO zelo lepa pa vecina (ne taki premetivni kak ti) narod prijazen pa pameten. Zalostno samo ka nasa politika naso SLO ta spravila ki zdaj nazalost je...na poti tja ki je ze zdaj grcija pa spanija...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      22.01.2014 ob 15:29 ...n.o gost

      naj pločajo dovek jaz ga tudi moren

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      07.12.2014 ob 8:24 gost

      ne moremo placevati dvojni davek in oni se bojo zepe in delili visoke place na nas racun ne gre tako saj nam niso dali sluzbe in zato smo morali iti gor v sosedo delati naj vrnejo denar ko ga imajo tajkuni in bo vse v redu

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      01.06.2015 ob 22:28 gost

      prvo se nauci slovensko govori pol pa govori oslarije

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      01.10.2015 ob 13:58 Mirč gost

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      10.07.2016 ob 10:16 Tis gost

      Človek, ki si najde službo v tujini je sposoben, samoincijativen, mora kot prvo znati jezik, da se lahko karkoli dogovarja. Vsem vam kapo dol. Podpiram vas 100%. To, kar nekateri govorijo o nekih bajnih plačah, pojma nimajo kaj vse zaposlitev v tujini potegne za sabo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.