https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Strokovnjak: Vulkanija ideje soboškim osnovnošolcem ni ukradla

16.01.2014 ob 9:30  

Strokovnjak za zaščito avtorskih pravic, Bojan Pretnar, je na tiskovni konferenci potrdil, da pri doživljajskem parku Vulkanija, ki je svoja vrata odprl avgusta lani, avtorske pravice niso bile kršene.


S tem je zavrnil očitke OŠ III Murska Sobota, ki je Vulkaniji očitala, da so idejo o Vulkaniji ukradli od njihove naloge Ognjeno žrelo, ki so jo izdelali v okviru turističnega krožka leta 2007. Kmalu po odprtju Vulkanije pri Gradu, ki z interaktivnimi in izobraževalnimi vsebinami prikazuje zanimivosti o vulkanih in geološke značilnosti Goričkega in tudi celega planeta, je OŠ III Vulkaniji očitala, da so jim idejo ukradli.

Kot je pojsanil Pretnar, v tem primeru ni mogoče govoriti o moralno spornem plagiatorstvu, pri katerem tujo idejo zavestno pripišemo sebi, saj ga avtorsko ppravo dovoljuje. Pojasnil je tudi, da avtorji Vulkanije za projekt OŠ III niso vedeli, poleg tega pa je projekt Vulkanija začel nastajati že leta 2004, torej tri leta pred Ognjenim žrelom, poročajo na STA.

Večjo podobnost Ognjenega žrela je Pretnar opazil med francoskim projektom Vulcania in mentorje Žrela opozoril na nepravilnosti pri citiranju virov, saj spletna stran francoske Vulcanie ni navedena kot vir naloge murskosoboških šolarjev.

Ravnateljica III šole iz Murske Sobote Sonja Čerpnjak je pojasnila, da so se o tožbi sicer posvetovali z odvetniško družbo, ker pa se zavedajo, da bi bilo dokazovanje kršitev avtorskih pravic dokaj težko, se za tožbo niso odločili.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.01.2014 ob 9:42 2014 gost

      Ma kakši vulkan,ge pa što zna ka je biol pred pet miljoni let,ma nekši psihopat bi rad zaslužo te si pa nekaj zmijsli budale jemi pa vervleju.

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.01.2014 ob 9:53 3OŠ gost

      Haha samo te na šoli so tudi geniji. Očitno so skopirali idejo od francozov in te be oni tožili nekoga, ka njim kradne. Svašta kama te svet ide :D

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.01.2014 ob 11:23 xy gost

      na konci do francozi toužili šolare :)

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.01.2014 ob 13:17 vulkan gost

      občina grad, naj tože zaj šolo

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. peroksidna
      17.01.2014 ob 8:53 peroksidna

      Sem nekje slišala, da je takšen naval obiskovalcev, da je VULKANIJA trenutno zaprta ... ... (hahahaha...). Pa tudi stroški obratovanja naj bi bili tako veliki, da je bolj racionalno, da je objekt preko zime zaprt. Vse bolj se mi dozdeva, da so gračari malo zavozili s to investicijo

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.