https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

ZZV od letos pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje

Murska Sobota, 24.01.2014 ob 9:00  

Na prvi novinarski konferenci Zavoda za zdravstveno varstvo Murska Sobota v letošnjem letu so predstavili preoblikovanje v enotni Nacionalni inštitut za javno zdravje ter Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, ki sta začela delovati s prvim januarjem 2014. Predstavili so tudi zadnjo številko novin Živimo zdravo, v katerih je poudarek na visokem kvrnem tlaku.


Zavod v Murski Soboti je bil med prvimi, ki so začeli razvijati programe krepitve in varovanja zdravja

Dosedanje delovanje Zavoda za zdravstveno varstvo Murska Sobota je predstavila njegova direktorica in sedanja vodja območne enot Teodora Petraš, dr. med. specialistka epidemiologije. Regionalni zavodi v Sloveniji imajo zelo dolgo tradicijo, ti zavodi pa so združevali preventivne dejavnosti na področju epidemiologije, socialne medicine, higiene in zdravstvene ekologije. Od samega začetka so bili v teh zavodih prisotni laboratoriji, ki so pokrivali regijske potrebe na področju humane in sanitarne mikrobiologije. Zavod v Murski Soboti je bil med prvimi v Sloveniji, ki so v preteklem desetletju začeli razvijati programe krepitve in varovanja zdravja, kot odgovor na spremenjene zdravstvene potrebe prebivalcev v regiji.

Dolgoletno delo na tem področju je prinašalo tudi rezultate, tako v smislu izboljšanja nekaterih kazalnikov zdravstvenega stanj prebivalcev kot mednarodnega priznanja na področju promocije zdravja.

Od prvega januarja so zavodi za zdravstveno varstvo združeni v Nacionalni inštitut za javno zdravje

S prvim januarjem 2014 se je Zavod za zdravstveno varstvo Murska Sobota z ostalimi zavodi po Sloveniji preoblikoval, reorganiziral v enotni Inštitut za javno zdravje z devetimi območnimi enotami po celi Sloveniji, s sedežem v Ljubljani oz. v Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano v Mariboru. Na dvorišču bivšega Zavoda za zdravstveno varstvo sta trenutno dve območni enoti, dveh samostojnih pravnih oseb. Predavalnica je v upravljanju nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Trenutno potekajo zelo intenzivne administrativne aktivnosti, da bi lahko novi organizaciji zaživeli kot celota, vsaka na svojem področju. Vodja enote v Murski Soboti je Teodora Petraš, njena naloga pa je koordinacija na področju delovanja sistema, da bo lahko območna enota lahko delovala v organizacijskem, administracijskem smislu. Do spremembe števila zaposlenih ne bo prišlo, bo pa nekoliko manj samostojnosti pri oblikovanju novih projektov.

Njihov najbolj prepoznavni program je Živimo zdravo, ki se izvaja že 13 let

O preteklosti in programih zavod je spregovorila tudi prim. mag. Branislava Belović, dr. med.: »Zavod je v obdobju zadnjih 20 let oral ledino na področju promocije zdravja. Pustili smo en trak, ki se ga ne da izbrisati. Bili smo inovativni, uspešni, prvi na področju promocije zdravja. Uspešni smo bili, ker smo delali tam, kjer ljudje živijo.« Razvili so številne pristope, programe na področju spodbujanja zdravega načina življenja ruralnega prebivalstva, romske skupnosti, otrok in pristope ter programe na področju zmanjševanja neenakosti v zdravju kot prvi v Sloveniji in mnogo več. Njihov najbolj prepoznavni program je Živimo zdravo, ki se izvaja že 13 let in ima svoje rezultate. Prenesli so ga v vse regije v Sloveniji, je del programa, ki se izvaja v celotni Sloveniji. Rezultati se vidijo v izboljšanju življenjskega sloga in na zdravstvenih kazalnikih. Program je prepoznan v evropski uniji, nacionalni center za socialni marketing iz Anglije pa je posnel dokumentarni film kot o enem najboljših programov vzpodbujanja zdravja v ruralnih skupnostih.

»Mi smo delali za boljše zdravje in boljšo kvaliteto življenja naših ljudi, to nam je uspelo in mislim, da smo lahko zadovoljni in ponosni ter si bomo prizadevali, da bo tako tudi v prihodnje,« je v svojih zaključnih besedah dejala Branislava Belović.

V tokratnih novinah Živimo zdravo poudarek na visokem krvnem tlaku

Zadnjo številko novin Živimo zdravo je predstavila njihova odgovorna urednica Zdenka Verban Buzeti. Novine so prvič izšle leta 2006, izdajali pa so jih enkrat do dvakrat na leto. Zadnja številka je financirana s strani Ministrstva za zdravje in je tematska kot vse prejšnje, na koncu pa so imele vse številke praktične recepte za pripravo hrane in nasvete. Zadnja številka je namenjena visokemu krvnemu tlaku in vsemu kar je pomembno okrog njega. V uvodnem delu je poudarek na tem, kako pomembno je, da visok krvni stran gledamo s pravilne strani in da ljudje dajo poudarek tudi zdravemu življenjskemu slogu.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. dobrevole
      24.01.2014 ob 11:27 dobrevole

      G.Belović ne bi źe morda čas bil za vašo penzijo in mesto dat mlajšemu....kolikor vem izpoljnjujete pogoje za zasluzeno penzijo.Dosti zdravnikov je zal na zavodu....Verjamem pa da je lepo imet dobro plačo...

      7 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.01.2014 ob 11:39 Geza gost

      Pa ka de sla ce ji dobro ide. Izvajanje programov na podlagi razpisov, ka so sami sebi namen, so dober in stabilen vir zaslužka. Samo dobre veze moreš meti.

      5 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.01.2014 ob 12:02 evgen gost

      Tako je . Dobre veze in izvajanje takih programov , ki ne rabijo celega človeka , dobra plača za takšno šlepanje , potem pa lahko ostaneš na sceni z trajnim mandatom ! ?

      5 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.