https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Štihec odgovarja na očitke komisije, Buzeti umirja žogico

Murska Sobota, 24.01.2014 ob 15:30  

Včeraj smo poročali o tem, kako župan Mestne občine Murska Sobota Anton Štihec blokira imenovanje Tadeja Buzetija na mesto urednika Soboških novin. Potem ko je svoje mnenje  o tem izrazil predsednik komisije dr. Mitja Slavinec, se je danes na očitke odzval tudi župan Štihec.


Spomnimo: Tadej Buzeti je bil s strani murskosoboškega mestnega sveta za glavnega in odgovornega urednika Soboških novin imenovan 23. 12. 2013, a mu je župan Anton Štihec brez navedenega razloga 31. 12. 2013 poslal obvestilo, v katerem ga je obvestil, da je zadržal njegovo imenovanje. 

Ker januarska številka Soboških novin ni izšla, saj nima odgovornega urednika, je Štihec na Komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja naslovil pismo, kjer jih je med drugim pozival tudi k ažurnemu ukrepanju glede problematike izhajanja Soboških novin in k imenovanju Vide Lukač na mesto vršilke dolžnosti urednika z omejenim mandatom tri mesece.

Komisija je na svoji seji pred dnevi ponovno preverila prijavo Tadeja  Buzetija in ugotovila, da izpolnjuje vse razpisne pogoje, zato za imenovanje ni nobenih omejitev. »Glede na to lahko sklepamo, da gre za evidentno nagajanje župana, ki je svojo nenaklonjenost novemu odgovornemu uredniku celo javno izrekel. Dejstvo je, da g. Buzeti ne bo v delovnem razmerju na občini in župan nanj ne bo imel neposrednega vpliva. Zaradi navedenega se Komisija ograjuje od vseh županovih poskusov blokiranja imenovanja novega odgovornega urednika glasila Soboške novine g. Tadeja Buzetija,« je takrat sporočila komisija, ki ji predseduje dr. Mitja Slavinec.

Na očitke komisije se je odzval tudi župan Anton Štihec. Njegovo pismo objavljamo v celoti:

»Izjava za javnost, ki jo je medijem poslal predsednik KMVVI dr. Slavinec vsebuje dve očitni laži. Gre za načrtno zavajanje javnosti in poizkus odvzeti županu  - s pritiski nanj in tudi preko medijev  - pravico, da se odloči, da ne podpiše sklepa mestnega sveta, če smatra, da ni vse skladno s predpisi. To pravico županu zagotavlja zakonodaja.

Gre za poizkus preusmerjanja odgovornosti za neizid januarske številke javnega glasila Soboške novine iz KMVVI na župana, ki je KMVVI pozval, da zaradi nastale situacije (ko občinsko glasilo nima odgovornega urednika), urgentno ukrepa, ker je le ona pristojna predlagati mestnemu svetu v sprejem odgovornega urednika oz. vršilca dolžnosti odgovornega urednika javnega glasila Soboške novine. Ta ista komisija (KMVVI) je namreč mestnemu svetu predlagala v imenovanje v.d. odgovorno urednico z omejenim mandatom (3 mesece), kajti v dveh ponovljenih razpisih isti kandidat za odgovornega urednika na mestnem svetu ni dobil večinske podpore. Dosedanji v.d. odgovorne urednice je mandat potekel 9. 1. 2014. Januarska številka glasila je s pomočjo  sodelavcev mestne uprave ter zunanjih sodelavcev kljub vsemu pripravljena v celoti in čaka na tisk, vendar glasilo brez odgovornega urednika ne more iziti niti obstajati.

Sicer je v tretjem poskusu na mestnem svetu, dne 23.12.2013 bil imenovan novi odgovorni urednik, ki pa dokler nima podpisane pogodbe o delu noče urejati Soboških novin. Za razrešitev nastale situacije je pristojna edino KMVVI, ki pa predloga sklepa izdajateljskega odbora Soboških novin (da bi januarska številka vseeno dobila začasnega odgovornega urednika in izšla) noče niti obravnavati z obtoževanji župana. V naslednjih dneh bom z dokazi javnost seznanil o očitnih lažeh zapisanih v sporočilu za javnost KMVVI s strani dr. Slavinca.«

Buzeti: "Pogodba je pravna in normalna osnova v poslu, komaj čakam, da začnem z delom"

Na očitke župana Štihca, da noče urejati Soboških novin, dokler nima podpisane pogodbe, se je odzval tudi Tadej Buzeti: "A ni normalno, da človek, ki naj bi opravljal funkcijo urednika javnega glasila občine, pričakuje, da mu predstojnik občine (torej župan) podpiše pogodbo? To je pravna in normalna osnova pri vseh poslih za delo po pogodbi. V razpisu je bilo jasno zapisano, da bom zunanji pogodbeni izvajalec. Očitki g. Štihca, da nočem urejati Soboških novin brez pogodbe, se mi tako zdijo smešni. Ni problem v meni, saj komaj čakam, da začnem z delom, ki ga imam najraje. Upam, da mi bo g. Štihec to omogočil. Ne želim, da izgubljamo čas s kreganjem in nagajanjem, dovolj je tega. To ni politika sodelovanja v skupno dobro. Potrebno je začeti delati po tem principu. Jaz sem pripravljen," pravi Buzeti. 

Preberite tudi:

Komisija: Štihec nagaja in neupravičeno blokira imenovanje Tadeja Buzetija za urednika

 

    Komentarji

    1. RobinHood
      25.01.2014 ob 20:15 RobinHood

      To so tipične reakcije nekaterih županov. Pač hočejo na vsak način nagajati. Še najhujša napaka pa je, ko se spravijo na medije. Še dobro se ni polegla zadeva okrog mikrofona oziroma kamermana, ki je opravljal svoje delo in se je župan obnašal, kot bi bila občina njegova last, že se pojavi drug zaplet. Sicer vemo zakaj se župani hudo bojijo medijev. Mediji županom in seveda vsem javnim osebam postavijo ogledalo. Letos bo še posebej hudo, ker je volilno leto in se bo županom do volitev še tisočkrat postavilo ogledalo. Seveda tisti, ki so dobro delali in imajo kaj za pokazati, se tudi medijev ne bojijo. Tak, ki pa preganja medije ali posamezne novinarje pa že s tem pokaže, da nima pred javnostjo čiste vesti. Ja, ja nekatere župane bo še hudo glava bolela, ko jim bodo letos pričeli mediji postavljati ogledalo. Kaj že ima Štihec za pokazati ? Hmmmm, razmišljam in se trenutno ne spomnim nič konkretnega.

      5 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.