https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Murski Soboti potovali okrog sveta z Andrejem Moreljem

Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota, 29.01.2014 ob 14:00  

Včeraj je v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota potekalo potopisno predavanje. Do svetovnih znamenitosti okrog sveta nas je v sliki in besedi popeljal popotnik Andrej Morelj.

Andrej Morelj že 40 let potuje po svetu in dejansko, kot sam pravi, mu manjka le nekaj nekaj tisoč kilometrov oz. nekaj ur letenja nad širnim Pacifikom med Tahitijem ter vzhodno obalo Avstralije, da bi tudi zares prišel okrog zemeljske oble.

Svoje potovanje je začel v Evropi, »iz Ljubljane do Nordkapa sem v eno smer prevozil 4.500 km, od Nordkappa do kampa v Oslu sem vozil 7 dni in prevozil 3.005 km; celotna pot, ki sem jo prevozil z avtom je bila cca 9.500 km«. Ogledal si je skrajni Severni rt (Nordkappa), prelepo Skandinavijo, dežele Beneluksa. Kot pokrajinsko najlepšo deželo je izpostavil Norveško. Pot je nadaljeval do drugačne in zelo zanimive Velike Britanije in Škotske, Španije s Kanarskim otokom Tenerife, kjer je lahko občudoval najvišji vrh Španije - El Teide (visok 3718m) ter Portugalske – Lisbone in daljnega otoka Madeire v Atlantiku, Francije in Italije ter germanskih dežel Avstrije, Nemčije in Švice, ki je zaradi prekrasnih smučišč raj za smučarje.

Svojo pot je nadaljeval z delto Nila, egiptovskimi piramidami ter Sueškim prekopom, ki si jih je ogledal iz letala. V deželi »tam spodaj«, Avstraliji, je prevozil dobrih tisoč kilometrov od Melbourna do Sydneyja. Z Avstralije je po nekaj dneh odletel v Cairns - Veliki koralni greben. Sledile so Združene države Amerike ter Severna, Srednja in Južna Amerika. »V ZDA je vreden ogleda New York.

Najbolj se mi od 17-ih držav dopadejo Aljaska, Havaji in Kalifornija s San Franciscom. Meni „prva liga“ je Kanada, kjer je zanimiv njen vzhodni del, toda Skalno gorovje od bližine Calgarija do Vancouvra ter Vancouver otok so za popotnike in ljubitelje narave skoraj tako, kot v šoli obvezno čtivo«, je z navdušenjem pripovedoval Andrej. Čudovita je tudi Aljaska, sončni Havaji in Kalifornija s San Franciscom. Med križarjenjem je Morelj obiskal tudi nekaj otokov v Karibih. In še prelepa mesta, v katerih ne gre brez izvrstnega mesa in vina: Buenos Aires, kjer so ga med drugim očarali tudi slapovi Iguazu ter poseben Rio de Janeiro.

V svojem popotovanju okrog sveta je Andrej uspel občudovati tudi delček Indije, ogledal si je znamenito indijsko palačo Tadž Mahal, ki jo je v 16. stoletju celih deset let gradilo 22 tisoč ljudi in to s pomočjo tisočih slonov.

Svoje predavanje je zaključil z Japonsko, ki jo je obiskal pred letom in pol in ki ga je popolnoma prevzela. Za deželo vzhajajočega sonca pravi, da je »drugačna, polna kulturnih znamenitosti, številnih čudovitih templjev, nadvse prijaznih ljudi, čudovite narave, enkratno urejenega javnega prevoza – vlaki, avtobusi, red in čistoča se pišeta z velikimi in odebeljenimi črkami (so svetlobna leta pred nami)« ter vsekakor vredna ogleda in obiska.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.