https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Radgonski baletniki premierno predstavili Alico v čudežni deželi

Gornja Radgona, 31.01.2014 ob 7:45  

V kulturnem domu Gornja Radgona je bila včeraj izvedena premiera baleta Alica v čudežni deželi, v katerem je nastopalo 83 učenk baleta GŠGR.

 

Predstava se bo izvedla kar v osmih ponovitvah. Skupno se pričakuje  okoli 2200 ljudi, ki si bo ogledalo balet, kajti karte za vse nastope so že razprodane. Izvedba bo potekala v treh zaporednih dneh, od ponedeljka do srede, z dvema dnevnima predstavama. Celotna zamisel in koreografija, scena in kostumi za baletno predstavo so nastajali od septembra 2013 pod vodstvom Tine Petkovšek, učiteljice baleta GŠGR, v sodelovanju Daniele in Špele Šedivy,  Studia Tossima, Zamude Davorina in Tibaut Andreja.

 

Že dobro poznano zgodbo Alica v čudežni deželi, ki jo je napisal angleški pisatelj Carroll Lewis leta 1865, smo v Sloveniji prvič prebirali šele leta 1951. Angleški skladatelj Joby Talbot je temu vplivnemu delu za otroke leta 2011 dal tudi glasbeno podobo. Zgodba je sestavljena iz dveh delov. V prvem se dogajanje odvija v čarobnem gozdu, v katerem Alica spozna in sreča mnogo fantazijskih oseb, za katere je prepričana, da niso resnične in da sanja. Ob pripetljajih in spoznanju dogodkov v Čudežni deželi se zgodba prenese v kraljestvo Kart, v katerem vlada Srčna kraljica. Alica v krempljih hudobnice ubeži grozni usodi, v kateri bi bila obglavljena in s pomočjo novih prijateljev doseže namen svojega bivanja v Čudežni deželi.

Zgodbo je 83 članov baleta GŠGR poneslo na odrska tla  tako živo, da so poslušalci kljub poznavanju zgodbe, budno spremljali dogodke in se vživeli v vloge ob izvrstni scenografiji in spremljavi glasbe. Ob tako izvrstni predstavi človek skoraj pozabi, da so nekateri nastopajoči baletniki še otroci, stari komaj toliko, da obiskujejo prvi, drugi ali pa tudi malo višji razred osnovne šole, pa vendar sta se trud in delo s talentiranimi člani baletne šole GŠGR obrestovala tako, da ni njihovo izvajanje daleč od profesionalnih baletnikov.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.