https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Opecova kritična do Štihca: »Ne vem ali je to bila komedija, grozljivka ali tragedija!«

Murska Sobota, 31.01.2014 ob 7:00  

23. redno sejo mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota sta zaznamovali predvsem dve točki, druga obravnava proračuna in sklep o imenovanju odgovornega urednika javnega glasila Soboške novine.

Zapletlo se je že pri dnevnem redu

Zapletlo pa se je že pri prvi točki, ugotovitvi sklepčnosti in določitvi dnevnega reda. Župan se je namreč odločil umakniti 8. točko dnevnega reda (kadrovske zadeve), ker svetniki niso pravočasno dobili gradiva k tej točki, saj se je zadnja seja kadrovske komisije končala tik pred pričetkom 23. redne seje mestnega sveta. Župan je vztrajal pri umiku točke, saj po poslovniku mestnega sveta svetniki in svetnice ne morejo razpravljati o točki, za katero prej niso dobili gradiva. Predsednik KVIAZa, dr. Mitja Slavinec je vztrajal, da so na prvi seji komisije razpravljali o drugi točki dnevnega reda, o kateri so tudi glasovali in sprejeli sklep. Ravno to točko so želeli svetniki Gujt, Celec, Slavinec in Miloševič spraviti na dnevni red, saj je od tiste seje minilo že več kot teden dni. Po odmoru so se sporazumeli, da se točke ne uvrsti na dnevni red in da župan v roku tedna dni skliče dopisno sejo, na kateri se bo odločalo o kadrovskih zadevah.

Na tokratni seji so svetniki drugič obravnavali Odlok o proračunu za leto 2014. Ker nekatere svetniške skupine na prejšnji seji niso bile zadovoljne z višino predvidenega zadolževanja (2 milijona evrov) je občinska uprava uspela le-to znižati na zadovoljivih 800.000 evrov.

Svetniki predlagali tri amandmaje, župan dva zavrnil

Odbor za proračun in finance, ki je obravnaval proračun, je sprejel sklep o Javnem podjetju Komunala: »V luči čim nižjega finančnega bremena, ki ga izguba JPK predstavlja za proračun, zahtevamo, da vodstvo JPK poišče vse notranje rezerve in racionalizira poslovanje tako, da do izgube ne bi več prihajalo,« je obrazložila sklep predsednica odbora za proračun in finance mag. Nataša Horvat. Vsi odbori, ki so proračun obravnavali, so mestnemu svetu predlagali, da sprejme proračun.

Do nesoglasij pa je prišlo, ko so do besede prišle svetniške skupine in svetniki. Goran Miloševič iz SDja je predlagal amandma k 4. členu (izvrševanje proračuna) Odloka o proračunu. Amandma se je glasil: Župan sme posamezno investicijo, oziroma projekt, ki presega vrednost 200.000 evrov pričeti šele, ko mestnemu svetu predloži v potrditev celotno finančno konstrukcijo dotične investicije oziroma projekta s podpisanimi pogodbami o zagotovljenih sredstvih za izvedbo le-teh.

Amandma je vložila tudi Cvetka Škafar. S podpisniki, je predlagala, da mestni svet Mestne občine Murska Sobota sprejme proračun z amandmajem k 11. členu (spreminjanje načrta razvojnih programov), katerega zadnji stavek se glasi: Projekte, katerih vrednost se spremeni za več kot 20 % mora predhodno potrditi mestni svet. S tem so spremenili številko s 50 % na 20 %. Še tretji amandma pa je dodal Marjan Gujt iz svetniške skupine LDS.

Njihov amandma bi zamenjal celotni drugi odstavek 9. člena (prerazporejanje pravic porabe), ki bi se glasil takole: O prerazporeditvah pravic porabe v posebnem delu proračuna med področji proračunske porabe, glavnimi programi, podprogrami, proračunskimi postavkami in konti za zneske do višine 4.000 pri posameznem izplačilu, vendar ne več kot 50.000 evrov v proračunskem letu, odloča na predlog neposrednega uporabnika predstojnik neposrednega uporabnika (župan).

Nato so prišli na vrsto svetniki. Mag. Robert Celec je izrazil skrb, da niso bile raziskane vse alternativne možnosti glede financiranja določenih projektov. V mislih je imel toplovod, ki rešuje problematiko ogrevanja dela MOMSa. »Iz zanesljivih virov vem, da se je pojavil investitor, ki bi celotno investicijo izgradnje omrežja pokril. S tem se občini ne bi bilo treba zadolževati in bremeniti občinskega proračuna.« V nadaljevanju je razkril, da gre za hčerinsko podjetje družbe Petrol. V repliki ga je župan opomnil, da je razkril poslovno skrivnost in se izpostavil morebitni tožbi.

Slavinec: V Murski Soboti se ne smejo ponoviti Stožice

Dr. Slavinec je o amandmajih povedal, da »nobeden od amandmajev ne nasprotuje nobenemu od projektov ampak se poskušamo potruditi, da ne bi prišlo do prej omenjenih Stožic, Teš 6 in podobnih stvari.« V nadaljevanju je kritiziral kogeneracijo predimenzionirane kotlovnice na Lendavski, ob odhodu z govornice pa mu je župan repliciral, da »nima tri čiste o daljinskem omrežju v Murski Soboti.« Dr. Slavincu je odgovoril, da želi minirati projekt daljinskega omrežja in razložil, da občina želi kogeneracijo izkoristiti maksimalno, da bi bila ta čimbolj učinkovita s širitvijo daljinskega omrežja.

Sledilo je glasovanje o amandmajih, kjer pa se je ponovno zapletlo. Ker svetniki amandmajev niso poslali tri dni pred sejo, kot veleva poslovnik in so jih predstavili na sami seji, bi jih moral za glasovanje odobriti tudi župan, ki pa tega ni storil. Odločil se je, da zavrne prvi in tretji amandma. Po tem je ponovno zavrelo med svetniki, ki se z županovim tolmačenjem poslovnika niso strinjali, zato so zahtevali ponovni 15-minutni odmor. Po premoru je na govornico stopil Goran Miloševič, ki je županu očital, da nikoli prej amandmaja ni dal na glasovanje, četudi se z njim ni strinjal.

Miloševič je takole komentiral županovo odločitev: »Tole, kar ste si zdaj dovolili je unikum. V primeru, da amandmajev ne boste uvrstili na glasovanje, bomo v drugem branju glasovali proti proračunu.« Župan je vztrajal pri svojem in dal na glasovanje le drugi predlagani amandma k 11. členu, ki je spremenil številko s 50 na 20. Od 25 prijavljenih svetnikov jih je 17 glasovalo za in 8 proti. Nato je prišlo na vrsto glasovanje o celotnem predlogu Odloka o proračunu Mestne Občine Muska Sobota za leto 2014. Tokrat je glasovalo 24 svetnikov, 9 jih je bilo za in 15 proti. S tem niso sprejeli proračuna za leto 2014 na drugi obravnavi in bodo o njem ponovno glasovali na naslednji seji.

Glasovalo se je tudi o sklepih odbora za proračun in finance ter odbora za informiranja, promocijo mestne občine in mednarodno sodelovanje. Prvi sklep je mestnemu svetu predlagal, da se takoj uredi komunikacija med Javnim podjetjem Komunala in ustanoviteljem, v smislu poročanja o sprejetih sklepih s sej nadzornega sveta, kakor tudi sklicevanje in izvajanje sej nadzornega sveta, kar mora biti v skladu s statutom JPK. Za sklep je glasovalo 24 svetnikov, 1 je bil proti, en pa ni oddal glasu. Predlog drugega odbora pa je mestnemu svetu predlagal, da sprejme sklep, da naj se obveznosti na odhodkovni strani proračuna realizirajo v odvisnosti od realizacije načrtovanih prihodkov po naslednjih prioritetah: že prevzete obveznosti, sredstva, ki so sofinancirana s strani EU, drugih namenskih sredstev s strani države in ostali predvideni odhodki. Sklep je bil sprejet s 25 glasovi za, 0 proti, 1 svetnik ni glasoval.

Zrinski županu po predvajanju posnetka seje na mobilniku: »Snowden bi vam bil nevoščljiv za to«

Kot posledica glasovanja o proračunu, je z dnevnega reda odpadla točka o sprejetju načrta ravnanja s stvarnim premoženjem MOMSa. Glasovalo pa se je o letnem programu športa, katerega je predstavil Štefan Cigan, vodja oddelka za gospodarske in negospodarske dejavnosti. Za izvedbo letnega programa športa v Mestni občini Murska Sobota v letu 2014 so predvidena sredstva v višini 804.000 evrov. 225.000 evrov bo namenjenih letnemu programu športa, 39.000 evrov bo namenjenih stadionu Fazanerija, 4.000 bo šlo za investicije v nakup in ureditev športnih objektov, preostalih 536.000 evrov pa bo namenjenih za turistični center Fazanerija - bazenski kompleks.

Sledila je oznanitev prejemnice denarne nagrade za življenjsko delo na področju kulture in glasbene umetnosti, katero bo prejela profesorica Zdenka Novak iz Murske Sobote, in prejemnic priznanj MOMSa za uspešno delo in prispevek k razvoju kulturne dejavnosti bosta prejeli Klara Drakovič in Lucija Rožman, obe iz Murske Sobote. Za ta predlog komisije za nagrade in priznanja je glasovalo 21 svetnikov, 0 proti, 2 nista glasovala.

Nekaj prahu pa je spet dvignila točka o imenovanju urednika Soboških novin. Naj spomnimo, na zadnji seji v letu 2013 so svetniki izglasovali novega urednika Soboških novin, Tadeja Buzetija. Župan se je odločil sklep zadržati, ker izvoljen kandidat po njegovem mnenju ne izpolnjuje vseh razpisnih pogojev, čeprav je komisija doslej štirikrat potrdila, da kandidat izpolnjuje vse pogoje. Ker je v.d. odgovorni urednici Vidi Lukač v tem času trimesečni podaljšani rok potekel, so Soboške novine ostale brez odgovornega urednika.

Izdajateljski odbor je želel izdati januarsko številko, a mu ni uspelo izbrati novega, začasnega odgovornega urednika, zaradi nesoglasij pri formiranju sklepa o imenovanju začasnega odgovornega urednika.

Kljub temu, da je bil ves material zbran in številka pripravljena na tisk, se to ni zgodilo in občani v svoje nabiralnike niso dobili januarske številke. Med sejo je župan na svojem mobilniku predvajal posnetek seje izdajateljskega odbora, katerega je sam snemal. Po tem je na govornico stopil predsednik izdajateljskega odbora Iztok Zrinski, ki je na predvajani posnetek reagiral z besedami: »Spoštovani gospod župan, hvala za ta gledališki prispevek. Tega še nisem videl na nobenem mestnem svetu. Snowden bi vam bil nevoščljiv za to.«

Jasmino Opec po vseh urah bolela ušesa

Slavinec: »Nihče, vsaj jaz ne, omejuje županu pravice, ki mu jo daje statut. Vsak od nas ima kakšno pravico. Vendar jaz osebno vedno, preden se odločim za izvajanje kakšne pravice, zelo premislim, kakšne posledice bo ta pravica potegnila za seboj. Župan je s svojo pravico povzročil, da Soboških novin ni bilo,« je bil komentar dr. Slavinca na dogajanje okrog glasila MOMSa. Župan pa je zagovarjal svojo pravico in njeno nedotakljivost.

Opecova je kritizirala dejstvo, da župan ni dovolil svetnikom predlaganja amandmajev: »Take seje kot je bila danes si vsi, ki nas gledajo, ne zaslužijo in upam da nas tudi ne gledajo.«

Na koncu je sledilo še četrto glasovanje za odgovornega urednika Soboških novin. Tadej Buzeti je vnovič dobil podporo svetnikov in bil izglasovan s 15 glasovi za in 9 proti.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.01.2014 ob 8:23 gost gost

      Stirajte nekam že ednok toga " Štuheca" , zdaj ga pa že vsi imamo poln K.

      28 30 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!
    3. gost
      31.01.2014 ob 9:30 2014 gost

      Ma vsi so lopovi, se pravi vse zase za druge ljudi pa nič.Tako se dela v politiki in na vseh občinah.Mi navadni smrtniki smo nori,ker jih gledamo,kako nam kradejo, delo,hrano in vodo.

      21 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. Za komentiranje se morate prijaviti!
    5. gost
      31.01.2014 ob 10:52 gost opazovalec gost

      Zel san si čas, pa gnes vnoči pogledno posnetek te maratonske seje. Boukše ka bi gledo dobro nan znani kultni film Maratonci trče počasni krug. Se skuper je smešno. Pa zavolo kakšnih nepomembnih stvari se zapravla čas. Eden pred drugoga, eden prek ovoga, ges san tou, tij si tisto, ... Spoštovani komentatori, če te meli priliko, si poglednite posnetek tej seje, pa te povejte, kama nas tou pela. Enoga časa me je melo, ka bi jih obisko na enoj od naslednjih sej, pa predlago sklep, ka se naj v kompleti razpistijo. ŠPOT PA SRAMOTA

      24 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. Za komentiranje se morate prijaviti!
    7. gost
      31.01.2014 ob 13:15 xy gost

      tragična komedija ....

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. Za komentiranje se morate prijaviti!
    9. gost
      31.01.2014 ob 19:30 muki gost

      Kaj je štihec kriv nič ta gospa opec bi borala bek kaj se ona pametnjuši saj tudi je brez vezna in nema blage veze banda.potem pa je štihec vsega kriv on je pa dober gospodar.

      16 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. Za komentiranje se morate prijaviti!
    11. RobinHood
      01.02.2014 ob 13:50 RobinHood

      Hmmm, ta Štihec me nekako spominja na ljutomersko županjo. Oba imata manjšino v Občinskem svetu in le rineta z glavo skozi zid. Le kako mu ni jasno, da pač s 15 : 9 ne bo mogel spraviti proračuna skozi. Upam, da županu kdo razloži, da je pač 15 več kot 9 in bo na koncu moral poslušati voljo ljudstva. To pomeni večino predstavnikov ljudstva. Najlažje je nagajati svetnikov s poslovnikom. Naslednjič bodo pač vse pripravili, kot je treba. Amandmaji bodo prišli v ustreznem roku. Več kot očitno je, da večino županov izgublja živce in tla pod nogami. Ja, ja, volilno leto je huda zadeva. Še posebej, če te podpira komaj tretjina občinskega sveta. In še tisti imajo ponavadi kakšne osebne interese, za podporo. Vse te in podobne stvari in nagajanja županov ljudje vidijo. Ogledala se postavljajo. Jesen se bliža z veliko hitrostjo.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. Za komentiranje se morate prijaviti!
    13. satan
      02.02.2014 ob 9:16 satan

      Radirka.com že pa ste pol komentarov zbrisali

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.