https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-TURE

Pamukkale - biser Turčije, kjer so beli bombažni gradovi

6.2.2014  

V tokratni rubriki Pom ture vam predstavljamo biser Turčije - čudovito bele Pamukkale, ki so svetovno naravno čudo, kjer je narava tisočletja nalagala bele apnenčaste nanose v znamenite terasaste bazenčke.

 

Rubrika POM-TURE je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo popotniške utrinke in zgodbe iz celega sveta.

Pamukkale se raztezajo na področju, ki leži v jugozahodnem delu Turčije v bližini mesta Denizlija, ob reki Menderes. To področje meri v dolžino okrog 2000 metrov, je približno 600 metrov široko in 160 metrov visoko. Tektonsko premikanje tal je v dolini reke Menderes povzročalo številne potrese in dvigovanje izvirov tople vode.

Sestavlja jih 17 izvirov termalne vode, ki na površje prihaja s toploto med 35 in 100 stopinj Celzija. Terase, ki so videti kot plitvi bazenčki, napolnjeni s termalno vodo sinje modre barve, se nižajo ena pod drugo v dolžini 7 metrov. V bazenih, napolnjenih s vodo, se ustvarjajo kamniti zidovi, ki se v obliki stalaktitov spuščajo z višine.

Pamukkale so bile poznane že v časih antike. Na vrhu tega belega dvorca je bilo v obdobju antike mesto Hierapolis, v njem še danes najdete številne ostanke starorimskih zgradb: mestnih vrat, bazilike, gledališča, Apolonovega templja, rimskih term in ene največjih nekropol na svetu z več kot 2.000 grobnicami. Lahko se skopate v zdravilnem starodavnem Kleopatrinem rimskem bazenu.

Hierapolis

V toplih termalnih vodah so se zdravili že Frigijci, Grki in Rimljani. Legenda govori o tem, da je dovolj le deset minut kopanja v tej vodi, da se pomladite za pet let. V bazene, v katerih se ljudje kopajo že tisočletja, je prepovedano vstopiti s čevlji, da bi se površina čim manj umazala ali morebiti poškodovala. Danes so za potrebe hitro rastočega turizma posebej narejeni umetni bazeni z zdravilno vodo, saj bi naj imelo namakanje v tej vodi mnoge blagodejne učinke za zdravje.

Kleopatrin bazen

Pamukkale so leta 1988 prišle pod zaščito UNESCA-a in so tako umeščene na Unescov seznam svetovne dediščine. Zaradi belih zalivčkov, ki so videti kot bi bili posuti z velikimi kupi belega bombaža, so dobile ime Pamukkale, kar v turškem jeziku dobesedno pomeni - "bombažni grad". Zaradi svoje edinstvenosti jih obiskujejo turisti iz celotnega sveta in so filmska kulisa za številne hollywoodske filme ter edinstveno ozadje z veličastnim razgledom za vaše pravljične počitniške fotografije.

Več informacij na: http://en.wikipedia.org/wiki/Pamukkale

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.