https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Občina Radenci: Rebalans potreben zaradi izgradnje novega vrtca

Radenci, 07.02.2014 ob 9:15  

V četrtek, 6. februarja je potekala 22. redna seja Občinskega sveta Občine Radenci.


Sanacije plazu

Župan je uvodoma podal informacijo o delu občine med sejama, kjer je izpostavil predvsem dejstvo, da so se uspeli dogovoriti s predstavniki slovenske vojske, da bodo v skladu s projektom Metoda Kranjca izvedli najnujnejše ukrepe sanacije plazu  v Radenskem Vrhu.

Plaz v Radenskem in Kapelskem Vrhu, ki se razprostira na približno 10 do 15 hektarjih, linija odlomnega roba je v dolžini 500 m, nestabilni teren ogroža 8 stanovanjskih objektov, po projektantski oceni bi znašala sanacija plazu 687.765,24 EUR.  Projekt celovite sanacije predvideva izvedbo globinskih drenaž čez celotno območje v globini tudi do 8 m. Vrednost že izvedenih del na tem plazu je 10.890,74 EUR.

Svetniki in svetnice so brez pripomb podali soglasje k ceni storitve  Pomoč družini na domu na območju Občine Radenci za leto 2014, saj je predlog  cene  s primerjavo z letom 2013 nekoliko nižji, prav tako je bil brez pripomb potrjen Odlok o javni gasilski službi v Občini Radenci.

Burna razprava rebalansa

Živahna razprava se je odvila ob obravnavi Odloka o spremembah Odloka o proračunu Občine Radenci za leto 2014. Rebalans je obravnavala večina odborov in komisij in prav vsi so v postopku obravnave podali soglasje k sprejemu. So pa imeli pomisleke k potrditvi nekateri svetniki, ki pa nekaterih predlogov župana in podžupana ne podpirajo. V rebalansu za leto 2014 so predvideni prihodki v višini 11.066.028,35 EUR in odhodki v višini 11.809.687,89 EUR. Razliko bo občina pokrivala z dolgoročnim kreditom, ki bo namenjen pokrivanju novogradnje vrtca v Radencih. Osnovni proračun, ki za občino Radenci predstavlja 2.800.875 EUR, bodo v letu 2014 oplemenitili predvsem z investicijskimi prihodki za izgradnjo vrtca 1.760.181,00 EUR, sredstva za izgradnjo vodovodnega omrežja »sistem C« v višini 4.813.377,00 EUR.

Svetniki so prav tako pozitivno sprejeli predlog župana in podžupana, da se za sofinanciranje nakupa malih čistilnih naprav nameni v rebalansu proračuna 20.000 EUR. Predlog vsebine razpisa za dodeljevanje teh sredstev bo predstavljen na naslednji seji.

Kadrovska pomoč

Težko pa so nekateri svetniki razumeli, da je uprava kadrovsko podhranjena in da je za potrebe vodenja projektov potrebno dodatno zaposliti javnega uslužbenca. V preteklosti so občinsko upravo zapustili trije delavci, dodatno pa je bila zaposlena samo ena sodelavka. Trenutno je na upravi zaposlenih 8 uradnikov.

Odlok o ustanovitvi javnega Zavoda za turizem in šport je bil obravnavan v prvi obravnavi in pomeni zgolj izhodišče za javno obravnavo pri zainteresirani javnosti. 

Gospodarske javne službe

Svetniki in svetnice so obravnavali tudi predlog o predmetu in pogojih za podelitev koncesije za izvajanje obveznih občinskih gospodarskih javnih služb urejanja javnih in drugih površin v Občini Radenci. Občina Radenci je v mandatu Janez Rihtariča podelila že dve koncesiji, in sicer za JGS zbiranja in odvoz odpadkov in vzdrževanje cest ter zimska služba. Trenutno imajo razpis za izvajalca storitve pomoč družini na domu na območju občine Radenci. K predlogu ni bilo pripomb, pomeni pa, da bo le ta objavljen ter en mesec v javni obravnavi. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.02.2014 ob 18:56 tema gost

      Turistični kraj propada. Od Tita do zdaj se v Radencih ni naredilo praktično nič. Kje je tukaj kakšna vizija o turizmu, kje so delovna mesta za občane. Občino treba dodobra prevetrit in postavit mlade izobražene ljudi, da bodo Radence pripeljali na nivo, kak so bili v Jugoslaviji. Pa nemo samo krpali ceste.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.