https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pomurski gasilci po vrnitvi z Notranjske: »Občutki, ko pomagaš sočloveku, so neopisljivi«

07.02.2014 ob 15:20  

Na pomoč pri odpravljanju posledic, ki sta jih v preteklih dneh na velikem območju Slovenije povzročila žled in sneg, je v sredo odhitelo tudi 215 pomurskih gasilcev. Med njimi je bil 26-letni Simon Vogrinčič iz PGD Domajinci, ki je z gasilci Gasilske zveze Cankova pomagal na območju Vrhnike.


Kot nam je povedal Simon, so se gasilci Gasilske zveze Cankova, v kateri so bili gasilci iz prostovoljnih društev Cankova, Domajinci, Gerlinci in Krašči, v sredo zjutraj odpravili na območje Vrhnike, in sicer v Malo in Veliko Ligojno. Preostali pomurski gasilci so pomagali na območju Logatca in Cerknice.

Pomagali povsod, kjer so potrebovali pomoč

Okoli 8. ure zjutraj je omenjena skupina gasilcev prispela na štabno mesto v Sinji Gorici, kjer so si razdelili naloge in se odpravili na teren. Pomagali so povsod, kjer so potrebovali njihovo pomoč: s cestišč in dovoznih poti so odstranjevali podrta drevesa, odstranjevali žled s telefonskih kablov, dostavljali električne agregate hišam in s tem tamkajšnje prebivalce, ki so že več dni brez elektrike, zagotovili delovanje najosnovnejših aparatov, kot so hladilniki, zamrzovalne skrinje, električni kuhalniki, bojleri za toplo vodo in podobno. Pomagali so vse dokler se ni stemnilo.

Razsežnosti katastrofe si ne moremo predstavljati

Kot pravi Vogrinčič, si mi, ki nas taka katastrofa ni doletela, ne moremo niti predstavljati razsežnosti tega, kar doživljajo prebivalci na Notranjskem: »Pokrajina je dobesedno deformirana od vsega ledu. Kamor koli pogledaš, vidiš podrta drevesa, električne in telefonske drogove.« Kot pravi, je velik del cest že saniran in se jih da uporabljati, saj so tamkajšnji gasilci že naredili veliko delo s tem, da so sanirali velik del cestnih povezav in omogočili povezave med naselji. Nekateri kraji so bili v prejšnjih dneh za vozila nedostopni, zato so stanovalci morali po kruh in najnujnejše stvari v trgovino peš.

Kot pravi Simon, pa je težava v tem, da drevje še vedno pada. Z drugimi večjimi težavami pri delu se skupina gasilcev, v kateri je bil tudi sam, ni soočala: »Edini problem so bili okoliški prebivalci, kateri so se brez zaščitne obleke in zaščitnih čelad gibali okrog napol podrtih dreves, električnih drogov in pod strehami hiš, izpod katerih so segale tudi do meter dolge ledene sveče.«


»Upam, da se bo hitro in odgovorno odzvala tudi država«

Občutki, ki jih občuti gasilec, ki pomaga sočloveku v stiski, so po Simonovih besedah neopisljivi: »Ko vidiš to pokrajino in ko govoriš s krajani in jim poveš, da si iz Pomurja, dobivaš same pohvale za to, da si iz 200 km oddaljene regije in pomagaš tu pri njih. Krajani so bili res zadovoljni z našim delom. V času izvajanja del so nam nosili topel čaj in kekse, da smo se malo pogreli in okrepčali. Srčno upam, da se bo klicu Na pomoč tako hitro in s tako odgovornostjo, kot smo se odzvali gasilci iz Pomurja, odzvala tudi naša država.«

Če bo treba, bo šel še pomagat

»Klicu Na pomoč sem se odzval zato, ker sem gasilec in naša naloga je pomagati drugim, ki so potrebni naše pomoči ne glede na to iz katerega konca Slovenije so. Ko dobiš tak klic, ne premišljuješ dolgo, ampak samo greš, kajti nikoli ne veš, kdaj te bo doletelo kaj podobnega in se bodo drugi odzvali na tvoj klic Na pomoč,« nam je svojo odzivnost pojasnil Simon.

Ko so se poslavljali, so bili deležni mnogih zahval za odzivnost in pomoč, in kot pravi Vogrinčič, je tamkajšnji poveljujoči dejal, da lahko tudi v naši pokrajini v primeru kakršne koli nesreče večje razsežnosti računamo na njihovo pomoč. Smo pa Vogrinčiča povprašali, ali bi šel v prihodnjih dneh še pomagat, če bo to potrebno: »Mislim, da bi vsak od nas gasilcev, ki smo bili udeleženi v tej intervenciji povedal, da bi še enkrat šel nazaj, da bi pomagal na prizadetem območju.«


Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.02.2014 ob 16:46 Ana gost

      Ljudje bomo počasi spoznali, da je največja vrednota ta, da imamo drug drugega.Hvala vam za vaš pogum, za vaš čas, katerega ste podarili za druge. Prav to je smisel prostovoljstva, iz katerega se nekateri posmehujejo.Žal mi za njih, mogoče bodo sedaj spregledali, vsaj želim si, da bi.

      16 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.02.2014 ob 19:39 olololol gost

      Ti še v življenju niso delali. Naj poskusijo 8 ur delati v tovarni mura za 500€ pa bodo šele videli kaj pomeni življenje

      5 22 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.02.2014 ob 20:56 ejejejjeje gost

      Što pa te sili, ka delaš v muri?

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.02.2014 ob 21:13 gost gost

      mater ste dosadni že vi iz tej mure. če van je tak grozno dajte odpouved pa ite v avstrijo ali v kakšno drugo službo. samo henjajte se že enkrat tak bouge delati ka što je biu dober delavec je že zdavnaj iz mure odišo, ostali so samo manjacke pa tisti ka se že cejli život na bolniške šlepajo.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.02.2014 ob 7:26 DEO gost

      GOST čisto se strinjan z tabo tou MURO bi že zdavnaj mogli zaprejti

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      08.02.2014 ob 9:16 vinko megla gost

      Dragi ledje ka ma veze zdaj ta vasa mura ce je taksna velka katastrofa ne delajte se norca sto kaj ma bojte radi da to mate kak pa nic.Nej trebej nikaj zapirati fabrik nego te lakotnjake lopove trebej zapirat.Pa ne mesajte fabrike od katastrofe tudi 72 leta je bilou tak bozno prinas samo nej tak fejst zatou se vkup poberite seljaki.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      08.02.2014 ob 10:09 jonko gost

      Bi lahko sli kaksen dan prej na teren.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      08.02.2014 ob 18:43 kandidati gost

      Kako lepo je videt,kak med sabo sodelujejo gasilci, vojaki, električari in ostale službe. Slovenci smo res priden delovni narod. Škoda samo, da državo vodijo nesposobni ljudje.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      09.02.2014 ob 9:33 miccc gost

      Sta vidva dva tepceka sto ti pri 55 letih naj ide iz mure v austrijo delat eni ze delajo 30 let v muri kamna naj toti ide Malo prestodirajta ka komentirala tepceka malo razmislila

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      09.02.2014 ob 10:06 lotto gost

      ma tou muro bi že zdavnaj vrak mogu zejti ka pa te vij tan telko delate bi šli v gradbeništvo delat pa de bi gučale tou je fajn če si lejko pomagamo med sabov

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.