https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Občina Tišina: Proračun za leto 2014 sprejet

Tišina, 11.02.2014 ob 7:00  

Občinski svet Občine Tišina je na  svoji 29. redni seji sprejel predlog proračuna za leto 2014 in tudi predlog odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o ustanovitvi javnega podjetja Vodovod sistema B. Ker njim ni uspelo obdelati vseh 19 točk dnevnega reda, so sejo prekinili in jo bodo nadaljevali ta teden.


Prenehanje mandata članu odbora vaške skupnosti Murski Petrovci

Po daljši obravnavi in sprejemu dnevnega reda 29. redne seje občinskega sveta občine Tišina, so se svetniki lotili predloga ugotovitvenega sklepa o prenehanju mandata Vladimiru Kukecu, članu odbora vaške skupnosti Murski Petrovci. Ta sklep so soglasno sprejeli.

Predlog proračuna na II. obravnavi sprejet

Predlagana višina proračuna občine Tišina v II. obravnavi za leto 2014 znaša 4.749.760 EUR in je za 128.075 EUR večja od predloga proračuna za leto 2014 v prvi obravnavi, ko je ta znašal 4.621.685 EUR. Največja sprememba na odhodkovni strani se odraža na področju investicijskega vzdrževanja in gradnje občinskih cest. Dodatno se zagotavljajo tudi sredstva za nekatere nove investicije, tekoče stroške in investicijske transferje: začasna ureditev parkirišča pri OŠ Tišina, postavitev lope/nadstreška za traktor in vse priključke, postavitev avtobusne čakalnice v naselju Tišina – preko občinske zgradbe, izdelava projektne dokumentacije za ureditev parkirišča pri PSO, nakup motorne brizgalne za PGD Gederovce, popravilo bankin na poljskih in ostalih cestah, delež občine Tišina pri sofinanciranju energetske sanacije Zdravstvenega doma Murska Sobota itd. Občina Tišina ne načrtuje dolgoročnega zadolževanja za leto 2014.

Svetniki soglasno sprejeli štiri amandmaje

Na 29. redni seji občinskega sveta občine Tišina so svetniki glasovali o štirih amandmajih. Sprejeli so: drugi amandma Boštjana Šafariča o zmanjšanju tekočega vzdrževanja upravnih prostorov in povečanju športne rekreacije; tretji amandma Boštjana Šafariča o zmanjšanju izgradnje in inv. vzdrževanja drugih LC in JP, povečanju dejavnosti kulturnih društev, povečanju gradnje, upravljanja in vzdrževanja objektov (kulturna dvorana Tišina); četrti amandma, ki ga je predlagal Miro Berke o zmanjšanju TIPS Gederovci in splošne proračunske rezervacije ter povečanje obnove in sofinanciranje sakralnih kulturnih spomenikov in kulturne dediščine. Zavrnili pa so prvi amandma Boštjana Šafariča glede zmanjšanja turistične infrastrukture, zmanjšanja pospeševanja razvoja gospodarstva, zmanjšanja turistično informacijske pisarne (TIPS Gederovci) ter povečanja avtobusnih postajališč in parkirišč. 

Svetniki so bili soglasni tudi glede dveh sklepov: sklepa o letnem načrtu razpolaganja s stavbami in deli stavb ter sklepa o letnem načrtu razpolaganja z zemljišči. Kar se tiče kadrovskega načrta občinske uprave občine Tišina, se glede na prejšnja leta ne spreminja, število zaposlenih bo torej ostalo enako. 

Odlok o ustanovitvi javnega podjetja Vodovod sprejet

Po dolgi razpravi so svetniki sprejeli predlog odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o ustanovitvi javnega podjetja Vodovod sistema B. Cilj odloka je zagotoviti, da bodo imele občine ustanoviteljice večji vpliv na politiko podjetja, oblikovanje cen in bodo skozi odlok bolje nadzorovale zagotavljanje kvalitetne storitve, prav tako pa se zmanjšajo stroški delovanja podjetja. Onemogoči se privatizacija vodnih virov in vodne infrastrukture, sedež podjetja pa se prenese v občino, ki se do podjetja in odlokov obnaša odgovorno in v maniri dobrega gospodarja. Sprejetje sprememb tega odloka ne prinaša negativnih finančnih posledic za nobeno občino, saj aktivnosti za ustanovitev podjetja sploh še ne tečejo. 

Župan Franc Horvat se s predlaganim sklepom ni strinjal in je bil mnenja, da predlagane spremembe in dopolnitve odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o ustanovitvi javnega podjetja Vodovod sistema B zajemajo 12 občin ustanoviteljic. Pri odlokih, ki zajemajo več občin, je potrebno pred sprejetjem uskladiti besedilo odloka, da lahko vse udeležene občine podajo svoje pripombe na podani predlog. Pri teh predlaganih spremembah ni bilo nobenega usklajevanja, zato je župan predlagal občinskemu svetu, da predlaganega sklepa ne sprejme. 

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.02.2014 ob 7:19 Petanjčar gost

      Ne bi si mislil, da bo Šinko, naš vaški predsednik glasoval proti asvatltiranju parkirišča pri pokopališču na Petanjich. SLS več nikdar ne volim. Vsi smo vedeli da glasuje, kot mu pove župan. Proti lastni vasi. Bravo Franc.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.02.2014 ob 8:27 gost gost

      zaj ste gor prišli san neve kak glasuje ka pojma nema od koj se ide da se francek strinja s predlogom te zdigne roko ovači pa nej v svejti nebi smela biti novak pa šafarič pa g bodancova pa Knaus pa obal te bi francek mel se prav ovinte sploj nebi trbelo od neznanja rok zdigavati ti kofjač pa si rejsan še fejst zeleni ka si tak zarukani v to skoj vo nemreš kak hare krišna na zid si črto potegni pa prek skači

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.02.2014 ob 9:17 Tišinska Fara gost

      Ob gledanju sej se mi vedno postavlja vprašanje je to komedija ali resnično življenje. 10 svetnikov od 14 se ne pripravlja na seje. Ostali ,se samo šlepajo- navezuje na razprave svetnikov, ki so se predelali gradivo. Ostali svetniki zakaj ste tam? Drugega odgovora ne more biti kot 150 EUR sejnine. To je skoraj 1/3 osnovne plače zaposlenega v gospodarstvu, ki pa na pram tem 10 svetnikom mora težko delati, da si prisluži plačo. Sram naj vas bo, da kažete vaše neznanje, pred kamerami in ustvarjate negativne posledice zaradi vašega neznanja, v prvem planu predvsem finančne. Ampak očitno so Vam besede morala, etika..-tujke. Župan pa tako ali tako dela proti svojim občanom, to sem razbral ob gledanju zadnje seje! Zato smo pa vsi skupaj v istem košu, v tistem delu, ki mu pravimo zadnjica!

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.02.2014 ob 10:02 Del R gost

      Tak je v večini prekmurskih občinah, ka delajo tan oz. predstavljajo svetnike nekši "diletanti" , keri ne premorejo niti osnovnega znanja pomena te besede, da ne govorimo naprej še o kakšnih širših intelektualnih "kompetencah" oz. viziji.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.02.2014 ob 10:33 Boštjan Š. gost

      Amandma, ki ni bil sprejet je predstavljen nekoliko premalo natančno: predlagal sem, da se ob občinski zgradbi ne naredi ŠE ENO PARKIRIŠČE, saj jih je dovolj. Tako bodo uničili še zadnjo zelenico ob poslovno stanovanjskem objektu. Drugi predlog je ta, da se ne vzdržuje objekt, ki ni last občine Tišina, ki bi ga nekoč lahko dobili tudi zastonj. Zmanjšanje razvoja gospodarstva pa ni nič drugega kot ukinitev pogodbe o poslovnem svetovanju, ki je le še en (za moje pojme) prisesek na občinski proračun. Iz zapisanega namreč izpade, da sem proti razvoju gospodarstva in turizma v občini. Odlok o spremembi Odloka o ustanovitvi javnega podjetja pa sva predlagala svetnika Liste občanov, razlogi pa so v glavnem pravilno povzeti v članku.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.02.2014 ob 10:35 gost gost

      no me pa rejsan zanima če bi za 19.000 € što naredo asflaterano parkirišče štero je velko skoro 14arov, tou je bil predlog ka de se lejko pred volitvami čunto glodalo. Ka pa je Šafarič prlej nej tou predlago. Glij v volilnem lete.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.02.2014 ob 10:45 Del R gost

      O županih pa rajši nebi, saj govorijo dejstva oz. dejanja le teh sama zase.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      11.02.2014 ob 10:47 Boštjan Š. gost

      Številka je vzeta iz NRP, ki ga pripravi župan. Volilno leto? Če kdo res podrobno spremlja dogajanje, smo skozi celotni mandat predlagali in v Listi Občanov tudi naredili marsikaj in bi še več, če bi bila za to POLITIČNA volja. Ampak, vsak ima pravico do svojega mnenja, ki mu je ne odrekam.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      11.02.2014 ob 11:49 Gederovčar gost

      Sem gledal sejo in videl da imajo samo eno in isti vedno vedno prav. Enako se vidi iz komentarja zgoraj Boštjan Š. Najprej se v amandmaju brišejo sredstva za mejni prehod Gederovci, zatem pa se v odloku za vodovod podjetje seli v ta mejni prehod. A ima predlagatelj soglasje zato, da se bo sedež podjetja preselil na lokacijo, ki jo predlaga?

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      11.02.2014 ob 12:41 S.B gost

      Butale in Butalci ;-)

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      11.02.2014 ob 12:42 Jojo gost

      Gost Gederovčar, torej je po tvojem prav tudi to, da župan nasprotuje 95% amandmajev, predlogom,...? Nekoč so rekli, da smo občina ljudje, da smo občina občani. Seveda je to bilo samo rečeno. V praksi se je je že v preteklosti kazalo in se kaže sedaj, da je občina "župan". To lahko sklepamo iz vztrajnega nasprotovanja predlogom, ki se tičejo Pomurskega vodovoda, hidroelektrarn, pri mejnem prehodu enkrat tako, drugič drugače... Tukaj se ne mislim opredeljevati, kdo ima prav in kdo ne. Moti me pa to, da so edina "pametna prioriteta" občine-župana komasacije, ni pa recimo prioriteta problem reševanja odvodnje in poplavna varnost, ki bo ob naslednji poplavi spet ogrožala te iste njivske površine.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      11.02.2014 ob 13:01 Boštjan Š. gost

      @Gederovčar: odlično opažanje, vendar: sredstva so za tekoče vzdrževanje MP Gederovci, ki ga do mojega predloga 2011 sploh ni nihče niti povohal. Niti po podanem predlogu se župan ni kaj dosti ubadal z njim. Sedaj je v povečini zaprtem TIPSu zaposlen javnii delavec, župan pa je podpisal pogodbo o najemu, ki vključuje tudi vzdrževanje objekta. In to objekta, ki ga hočemo sedaj odkupiti od države. Ko sem bil na ministrstvu za pravosodje, sem že takrat omenil možnost selitve JP v to zgradbo, ki bi jo v tistem trenutku lahko dobili tudi zastonj. Pa je župan še enkrat zatajil. Sem pa vesel vsaj konstruktivne kritike. Glede soglasja: imeli smo že lepšo možnost, da se podjetje preseli tja. Od 12 občin jih 11 temu ni nasprotovalo. Zgradbo bi dobili praktično zastonj. So pa pač prioritetnejše komasacije, kot je povedal Jojo.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      11.02.2014 ob 13:31 Vrtnica gost

      Spoštovani gospod Gederovčar,pozorno sem prebral pisanje osebe Tišinska fara , po prebranem sem med omenjenimi 10 svetniki našel verjetno tudi vas, ste namreč zalost od žalosti, odločate in ne veste o čem. Kako ste gledali, če ste tam verjetno sedli. Res, je to je vaša pravica in naša žalost.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      11.02.2014 ob 14:04 hedvika gost

      Žalostno v tej zgodbi je samo to: zgodba okrog vodovoda, kak izhaja iz seje je dobra za vse nas! Zakaj zdaj mediji tega ne podpirajo, imajo kak interes, da se v to ne spuščajo, kje je zdaj tisti objektiven pomurski tednik. Zdaj vidimo kdo se bori za nas prekmurce in kdo za svoj zaslužek. Upam, ka to javno-zasebno partnerstvo kak je en svetnik pravo na seji zradirajo z vodovoda, ker vidimo ka je takšno partnerstvo naredilo v primeru mariborskih radarjev, pa soboške komunale...!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      11.02.2014 ob 14:13 hedvika gost

      Ge san gledala sejo pa vidim, da ta članek sploh ni zadel bistva seje!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      11.02.2014 ob 15:13 Vrtnica gost

      Ne samo, da ni zadel bistva, pisan je tako, kot bi ga napisal Župan občine Tišina, ki se pripravlja na volitve, katere po njegovem mišljenju in prepričanju mora dobiti, ker rabi ogromno denarja? Veliko vas dobro ve o čem govorim !

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      11.02.2014 ob 18:17 eden gost gost

      JOJOJ!! Ka se tu v tuj eni mali občini Tišina vse dogaja... Bi pa povedal le to. Mislim oz. skoraj upal bi si trditi, da je tu sedaj na tem forumu skoraj polovica svetnikov občine Tišina, ki komentira stanje kakšno je ( izražajo svoja nezadovoljstva) z tem pa mislijo da kupčkajo z volilnimi glasovi... Vendar vseeno mislim, da je ta članek prebralo kakih dvajset ljudi, ki niti mogoče iz občine Tišina niso ...članek pa komentirajo tak ali tak ljudje iz Tišinske "kvazi" politike! Kdo je naredil dobro in kdo ne... ??? Kdo je aktiven in kdo ne...??? Sam osebno pa menim, da človek ni najbolj inteligentno bitje, da bi se razumel na vse sfere življenja. Se pravi, ni ga ni, ga takega junaka ki lula kadar kaka!! In osebno menim, da takega tudi ni v občinskem svetu občine Tišina! Volitve so pred vrati, zato : nezadovoljni občani občine tišina, prosim vas kandidirajte, prosim vas in uredite to zmedo na občini.... ne biti samo močni in najbolj čedni na forumih in pri šankih... zadevo je treba preizkusiti!! Zato upam da bo kaj iz tega... Prav takšna gonija se spomnim se je začela pred volitvami tega mandata in uspeh je minimalen, oz. skorajda ničen, upam da bo to volilno leto drugačno!

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      11.02.2014 ob 19:41 gost gost

      super si napiso gost-eden-gost tij nebi fajn merno sedo na seji ka ti župan da jasno misliti ka se on ne strinja z predlogom -oziroma amandmajon te pa zdigneš proti pa dale merno sidiš da prođe vreme to tisti starejši penzionisti vsi gvušno ne vejo ka jeto za to pišen predlog penzionisti malo se zamislite ka volitve coj idejo koga te krožili vij ste delali zato ka so se tej lejko šenki zošolali v inge in to v režimi ka njim je meda nej trbelo grabiti ka se je punji cedil samo so ga cecali kak prasci zaj pa takši udarci v zahvalo sramota za takšoga birova še dugo boš mogo delati ka v penzijo prideš desus paste na volitvaj ka te krožili

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      11.02.2014 ob 20:07 martinček gost

      Gost-eden gost veseli me, da si zbral toliko poguma, da si se oglasil, tudi take rabimo.Vprašanje je: si zaposlen na občininski upravi občine Tišina ali pa si prisesan na občinski proračun, oziroma si bil prisesan na proračun občine Tišina in takih vas je dosti. Je pa lepo, da se oglasiš, da skrbiš za svoje finančne interese! Veš, zato se eni bojijo sprememb. Po zgoraj napisanem si pa očitno tri leta spal !

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      11.02.2014 ob 20:58 eden gost gost

      Nej dragi gost - gost, vprašanje če se penzije včakan splok... :) ampak upamda ni to tvoja skrb. Mislim da bi lahko bila tvoja. Glede osebnih stvari se pač boš moral pobrigati za sebe, in upam da skrbiš za svojo prihodnost, za mene pa se ni potrebno bati, ker bom se sam... ne potrebujem miloščine deSusa ali kogar koli drugega! Na občinski proračun pa prav tako nisem prisesan in nisem bil, in niti ne želim biti... znajdem se po svoje... Svoja osebna čustvena izlivanja gnojnice z prasci ipd.. pa raje izlij na sebe, ker samo tako boš ugotovil kdo si ti in kaj si... in potem te bo mogoče nekdo obkrožil, če te le bo... ker če so drugi prasci si lahko sam še večji.... spoštovani Martinček. Ne nisem zaposlen na OU, prav tako pa nisem prisesan na občinski proračun ( kot že sem zgoraj omenil niti ne želim biti) - a vprašanja se ponavljajo. Moje finančne interese pa malo kdo pozna, in verjamem da jih tudi ti nikoli ne boš spoznal...Ali pa boš enkrat pred seboj zagledal človeka ki ti to piše.... No, da se ne bi slepili, leta ne poznajo meja... tudi če bi tri leta spal ne bi ničesar zamudil! In tudi v naslednjih štirih letih novega mandata ne bo drugače... ampak pustim se presenetiti... kajti obstajajo nadrealisti v občini Tišina....

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      11.02.2014 ob 21:05 Gederovčar gost

      odgovor gost - Vrtnica, nisem svetnik, me ne mika, samo realno gledam na celo zadevo. Ne navijam za nikogar. A me moti, da imajo eni vedno vse prav. Pred volitvami so ta isti Horvata podpirali do konca. Ko pa je začel misliti svojo glavo oz. ni šel nekaterim na roko – kot se je je mislilo, recimo Tušov stolp se je plošča obrnila. Pa vsi iz Gederovec in Sodišinec vemo zakaj se je šlo pri tem stolpu. odgovor gost – Jojo, ne pisati na pamet, si gledal sejo? Predlagani so bili 4 amandmaji in enemu je župan nasprotoval.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      11.02.2014 ob 21:26 Boštjan Š. gost

      Malo off topic: poglejte okrog sebe. Kaj vidite na poročilih? Korupcija, kraje, nepotizem, ... . In vsak za šankom in na forumih pozna rešitev za vse to - izdelano v nulo. Dokler dejansko ni potrebno kaj narediti. Potem se aktivizem neha. Ko pa se pojavi nekdo dovolj "nor" da se sploh s tem poglobljeno ukvarja (kot sva v tem OS midva z Novakom), da poskuša v ta kaos vnesti nekaj reda, ga že v štartu zatolčete, češ, kaj bo on govoril in se delal pameten. Žal. Hudo mi je, ko v nekaj vložim tudi pa 20 ur dela, potem pa se na komando in brez razmišljanja glasuje proti. In vztrajam. Navkljub takšnim kritikam, kot so tu na forumu. Zato, da bo nekoč mojemu (in Vašemu) otroku boljše, da bo odraščal v svetu, kjer poštenost še vedno nekaj pomeni.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      11.02.2014 ob 21:34 Jojo gost

      Gederovčar. Nisem gledal seje. Članek je po besedah komentatorjev napisan enostransko. Torej mu ni za verjet. Vsaj 100 procentno ne. Kje je resnica, me ne zanima. Kar pa se amandmajev tiče, si vse povedal v svojem prvem delu odgovora. Če ni kaj jasno, si še enkrat preberi. Žal negiraš sam sebe.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      11.02.2014 ob 21:54 eden gost gost

      Spoznali boste resnico, ki je ni! ! Naj še svojemu otroku želiš dobro, si bo le ta sam naredil svoje dobro, kar očetu nikakor ne bo zadostovalo... Poštenost obstaja, vendar je bila velikokrat izničena oz. spremenjena v negativizem... ampak to ni nepotizem... to je narcizem, ki bohoti se med ljudstvom malim... ki nikoli miru ne bodo dali,... saj so hlapci mali...

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      11.02.2014 ob 21:59 alf gost

      Kateri ste volili zupana ste bedaki.....zaj mate tau sliko....

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      12.02.2014 ob 8:23 SODIŠINČAR gost

      Vsi, ki ste do zdaj tu gor pisali ste res pravi moški z JAJCAMI, no razen g. Šafariča, ki se je podpisal. Skrivate se za nekimi imeni in vzdevki, pol pa na koncu lahko ugotoviš, da si nekateri pišete sami s sabo, da vse prihaja z istega računalnika, to je pa res pogumno. Zato je naša država tam kje je, vsi se za nekom skrivajo! ka se tiče seje pa mene bolki K..,kdo je kaj predlagal, važno, da je za nas dobro! Kda pa do volitve bom pa tistega volil, ki je za nas dobro delal in dobre stvari predlagal. Za konec pa fantje prite ven iz gozda ne se skrivat, ker to ni po moško! Jaz vas bom spremljal še naprej, da vidim če se bo zgodba nadaljevala.....! Skrbi me edino, to ka morajo svetniki učiti župana kaj v zakonu pijše..upam, da se bo popravil!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    27. gost
      15.02.2014 ob 18:20 GRADIŠČAR-mlinar gost

      je pa za pohvalit gradiškega meso-biznisa oz. pomurka totengrobara, začo je nekaj migati!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.