https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Gornji Radgoni ohranjajo stara ročna dela in izročila

Gornja Radgona, 12.02.2014 ob 8:00  

Ker se v Gornji Radgoni zavedajo, da stari običaji in ročna dela izumirajo, se je skupina sedmih navdušencev nad starimi ročnimi spretnostmi zbrala v Radgonski knjižnici, da jih znova obudi.

 

Gre za staro ročno delo, imenovano ´pletenje košar´, ki so se ga lotevali predvsem naši dedje in pradedje pozimi, ko niso imeli za opravljati drugih del. Košare so pletli iz tako imenovanega ´šibja´, ki so ga prepletali po fazah. Po nekaj urnem delu, je iz na videz lahkotnega in enostavnega prepletanja tankih in debelejših vejic nastala košara, katero pa še dandanes srečamo po skoraj vseh kmetijah in gospodinstvih. Da ta stari običaj ne bi postal popolnoma pozabljen, se je za to zavzela Aleksandra Fekonja iz Gornje Radgone, ki je dala pobudo, da se priredi delavnica, na kateri bi se ljudje naučili plesti košare.

˝Posvetovala sem se s prijatelji in znanci, da bi v knjižnici Gornja Radgona priredili delavnico, v kateri bi se ljudje s pomočjo nekoga, ki se še spozna na to delo, naučili plesti košare in dobila sem presenetljiv odziv, kajti večina jih je takoj pritrdila˝, je povedala Aleksandra. Spomnila se je na starejšega občana Ludvika Krambergerja, ki je po poklicu kovač, vendar pa se je v prostem času veliko ukvarjal s pletenjem različnih izdelkov, med drugim tudi košar. Ludvik je z veseljem privolil k sodelovanju in tako so se v torek prvič zbrali v prostorih Radgonske knjižnice ter skupaj naredili nekaj manjših košar za različne namene. Delavnica je namenjena vsem, ki si želijo znanja iz pletenja in tako bodo delavnice potekale vsak torek do konca februarja v knjižnici Gornja Radgona.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.