https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Pomurski poslanci: Vlada migrantom nudi dve možnosti, izselitev ali vrnitev na Zavod za zaposlovanje

14.02.2014 ob 11:00  

Jasmina Opec, Jožef Horvat, Branko Ficko, Branko Smodiš in Franc Jurša so za naš portal izrazili svoje mnenje o noveli zakona o dohodnini,  s katero je Državni zbor s 1. januarjem ukinil posebno davčno olajšavo za čezmejne delavce, kar pomeni, da so po novem tisti, ki se dnevno vozijo na delo v tujino, obdavčeni tako v državi, v kateri delajo, kot tudi v Sloveniji. To naj bi najbolj prizadelo delavce z nižjimi osebnimi dohodki, saj bo po novem doplačilo dohodnine znašalo od 1500 pa vse do 5000 evrov. Zaradi tega je v začetku leta v Apačah potekal protestni shod, ki se ga je udeležilo več kot 2500 ljudi.


Jasmina Opec: Migranti finančno kaznovani, ker so si poiskali delo, namesto da bi prejemali socialno pomoč
Opecova pravi, da Ustavno sodišče v svoji odredbi ni govorilo o privilegiranem položaju migrantov, temveč o neenaki davčni obravnavi rezidentov, kar pomeni, da se ni ukvarjalo s problemom, temveč z ustreznostjo dosedanje začasne rešitve preko davčne olajšave. Vendar pri tem ni upoštevana razlika v režimih obdavčitve dohodka v sosednjih državah v primerjavi z slovensko obdavčitvijo. Meni, da se dodatni slovenski davek namreč zajeda neposredno v dohodek tisočih delavcev, ki so si ob slabih pogojih na trgu dela v Sloveniji in pomanjkanju delovnih mest v domovini svoj zaslužek poiskali v sosednjih državah, najpogosteje v Avstriji. Na ta način so rešili svoj eksistenčni problem in obenem razbremenili slovensko socialno blagajno, zato Opecova meni, da se jih na nek način finančno kaznuje za njihovo iznajdljivost in pripravljenost, da poskrbijo za svoje preživetje in dostojno življenje svojih družin ter se na delo odpravijo čez mejo, medtem ko bi se lahko brezvoljno predali brezdelju in se zanašali na socialne prejemke iz naslova nadomestil za brezposelnost.


Zaradi slabe gospodarske situacije število migrantov še narašča
Predpisi Evropske unije jasno določajo, da morajo biti vsi državljani Evropske unije na enotnem trgu obravnavani enako ter da ne sme biti pravica delavcev do prostega gibanja ovirana, pravi Opecova. Meni tudi, da ljudje niso sami krivi, da je stanje v njihovi državi takšno, da ne nudi delovnih mest in da morajo s trebuhom za kruhom v tujino ter na tak način preživeti svoje družine. Prepričana je, da bo zaradi slabe gospodarske situacije število takšnih migrantov še naraščalo. Takšni delavci, ki se vračajo v domače okolje, državi niso v škodo, temveč jo razbremenjujejo finančnih obveznosti s področja socialnih transferjev in hkrati ustvarjajo dodatno domačo potrošnjo iz naslova svojega zaslužka v tujini. Meni, da Vlada RS na ta na način tem delavcem nudi dve možnosti, in sicer selitev iz države ali vrnitev na Zavod za zaposlovanje. Boji se, da bodo zaradi tega delavci migranti ubrali obe rešitvi, in sicer da se bodo raje izselili, saj njihova država do njih ni razumljiva, ali pa da se bodo raje vrnili na Zavod za zaposlovanje RS. Prepričana je, da si Slovenija ne more privoščiti še dodatnega izseljevanja, predvsem mlade in srednje generacije Slovencev, ki hodijo na delo v sosednje države, saj bi to poleg demografske katastrofe posledično pomenilo tudi katastrofo za prihodnjo vzdržnost številnih sistemov javnih blagajn.


Opecova pravi, da obstaja več možnosti, ki bi zagotovile enakost na trgu dela in hkrati ne bi posegali v ustavni red Republike Slovenije
Predlaga neposredni dogovor z Republiko Avstrijo v meddržavni pogodbi, država lahko pomaga tudi s posebno socialno politiko na območjih z nadpovprečno brezposelnostjo, s čimer bi izničila negativni vpliv višje obdavčitve. Možnost je tudi, da bi z zakonom obdavčili zgolj del dohodka migrantov v tujini in ne celoto. Skratka Opecova vidi več rešitev, ki pa jih mora pripraviti izvrševalec oblasti, torej Vlada RS. Meni, da zgolj odpraviti dosedanjo rešitev, ki je bila začasna, ni dovolj, poiskati je treba takšno, ki bo hkrati ustrezala zakonodaji EU, kot ustavnemu redu Republike Slovenije, za to pa bo treba pokazati nekaj več volje.


Jožef Horvat: »Bojim se, da se bodo ljudje izseljevali, saj Avstrija na široko odpira vrata«
Horvat podpira CI Apače že od samega začetka, saj se je z okrog 700 člani srečal že v mandatu 2004-2008 v športni dvorani v Apačah. Takrat je bil prisoten tudi generalni direktor DURS-a, g. Ivan Simič. »Z gospodom Dušanom Cvetkom, ki vodi CI Apače, sva se že velikokrat sestala v Državnem zboru, v Apačah in pri nas doma. Izjemno ga cenim, enako tudi njegovo prizadevno delo za delavce migrante iz Pomurja in ostalih regij Slovenije«, pravi Horvat.
Vse odločbe Ustavnega sodišča spoštuje, vendar je zadovoljen da je Evropska komisija začela obravnavati davčno diskriminacijo mobilnih državljanov EU, zato je 22. januarja 2014 na seji Odbora za zadeve EU, ki mu predseduje, grškemu veleposlaniku ob priliki predstavitve prioritet gršega predsedovanja Svetu EU, predstavil problem slovenskih delavcev - migrantov, prav tako pa so o tej problematiki razpravljali 27. januarja 2014 v Atenah na srečanju predsednikov Odborov za zadeve EU iz vseh držav članic EU.


Branko Ficko: Pričakuje pozitivno rešitev za dnevne migrante
Podpira Civilno iniciativo Apače glede davčne olajšave, vendar pa meni, da moramo spoštovati tudi odločbo Ustavnega sodišča zaradi neenakopravnosti. Pravi, da ta izhaja iz višje ravni plač v A in s tem višjega vstopa v slovensko letno dohodninsko lestvico in da je Ustavno sodišče nakazalo možnost drugačnega položaja,če se izkaže razumna in stvarna razlaga. Meni,da se zaradi dodatnih ovir na tujem trgu, kot so stroški bivanja, malica, prevoz na delo itd., lahko opredelijo nedavčni cilji. To se potem lahko upošteva pri osnovi za dohodnino, predvsem pri najnižji kategoriji, kjer je v A obdavčitev nižja. Pravi, da po informaciji ministrstva za finance delajo na tem primeru in da bi naj do marca bil dan predlog, pričakuje pa ugodno rešitev za dnevne migrante. Kar se tiče posledic glede povečanja nezaposlenih, če migrantom ne bi bilo ugodeno, pa ne komentira, saj pričakuje pozitivno rešitev.


Branko Smodiš: »Niso bile izkoriščene vse možnosti o ureditvi tega vprašanja«
Smodiš pravi, da so Poslanski skupini SD predstavniki Civilne iniciative Apače predstavili omenjeno problematiko. Poudarja, da je bila rešitev – posebno olajšava za delovne migrante – uvedena leta 2010 pod Pahorjevo vlado. Tako so v zvezi s položajem rezidentov Republike Slovenije, ki delajo v drugih državah, Socialni demokrati tekom sprejema novele Zakona o dohodnini konec lanskega leta, ki je v tem delu sledila ustavnemu sodišču, izrazili vrsto pomislekov. Prav v luči vse večjega števila delovnih migrantov so bili Socialni demokrati ves čas zagovorniki posebne davčne olajšave, s katero so poskušali uravnotežiti njihov dohodninski položaj in z njo priznati tem ljudem pravice, ki izhajajo iz razlik v dohodninski obravnavi. Pravi, da ni prepričan, da so bile v predhodnih postopkih izkoriščene vse možnosti in vsi razmisleki o smiselni ureditvi tega vprašanja, zato so socialni demokrati že v preteklosti opozarjali, da bi Slovenija in Avstrija to vprašanje uredili na ustrezni bilateralni ravni z ustreznim meddržavnim sporazumom.

Franc Jurša: »Odločitev Ustavnega sodišča je potrebno spoštovati. Kakšne posledice pa bo le-ta imela, pa je v tem trenutku težko napovedati«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.02.2014 ob 11:04 scenarij gost

      Bruseljski poslanci dobijo okoli 6000 evrov neto na mesec, 
z dodatki, nadomestili, dnevnicami, skupaj 10.000 evrov. NE PODPIRAM NIKOGAR BANDA!!!!!!!!!!

      26 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.02.2014 ob 11:20 gost gost

      Od takšnoga zavajanja pa populizma kak ga izvajajo določeni pomurski poslanci se ti lejko samo gor zdigne v želoudci.

      22 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.02.2014 ob 12:00 Gost gost

      Iz odgovorov poslancev se vidi, da se bližajo evropske in lokalne volitve. Dnevni migranti so dvakrat obdavčeni, vendar je vsota davka enaka, kot bi jo plačali, če bi isto plačo dobivali v Sloveniji. EU je takšen zakon sprejela zaradi goljufov, kateri bi se želeli izogniti plačilu davka v svoji državi. Drugod po EU je takšnih migrantov neprimerno več, kot je peščica slovenskih. Dnevni migranti, zakaj se pa niste bunili, ko vam je Avstrija ukinila otroške dodatke in jih pustila samo za tiste, ki imajo tam začasno prebivališče. Kaj bi pa rekli, če bi Avstrija imela višje davke in bi vam preplačano v Sloveniji vrnili? Smilite se mi, ker vam poslanci vsake toliko vržejo kost, da si na vas nabirajo predvolilne točke. Če pogledate odgovore poslancev, vidite, da je vse skupaj eno veliko nakladanje. B.Ficko; odgovor »tič ne miš«. Tako kot pri vprašanju o njegovi diplomi iz ekonomije. http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/kdo-so-poslanci-brez-diplome SD je zagovornik posebne davčne olajšave? Kje pa so učinki, saj je SD v vladi, pa tudi PS, Desus. J. Opec; »medtem ko bi se lahko brezvoljno predali brezdelju in se zanašali na socialne prejemke iz naslova nadomestil za brezposelnost.« s tem stavkom žalite tiste, ki so brezposelni in si niso poiskali dela v Avstriji. Take besede vsebujejo elemente sovražnega govora. Tudi s takimi izjavami si dvigujete kredibilnost kot poslanka.

      12 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.02.2014 ob 12:03 2014 gost

      Najprej vse tele poslance,ki so v naši državi je treba zamenjati in to nujno posebej pa prekmurske in nato zakonodajo napisati tako da bo za vse ista.Glede davka pa tako,najprej naj dajo tem ljudem,ki delajo v tujini doma delo in plačo,tako kot jo imajo v tujini,to kaj sedaj delajo z temi delavci,ki delajo v tujini je hujše,kot je hitler delal z ljudmi v taborišču,in naši politiki in naša zakonodaja je isti sistem,kot v taborišču.

      24 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      14.02.2014 ob 12:32 JUŠ gost

      TILE , Prekmurski , oziroma Pomurski (posranci ) , so za mene tole , kar sem napisal . Samo velik kup besed jih je tukaj pred nami , tam pa so tiho kot miši v moki ! Bojijo se za svoje stolčke , in preveč poslušajo svoje nadrejene ! ? Še bolj si pa mislim , da so nesposobni in jim kmalu sledi zamenjava pa to iz Bruslja ! BANDA !!!!!!!!!!!!

      18 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      14.02.2014 ob 12:41 brezdelje gost

      Opecova naj se takoj opraviči vsem brezposelnim, ker se oni očitno po njenih besedah " brezvoljno predali brezdelju in se zanašajo na socialne prejemke iz naslova nadomestil za brezposelnost.

      13 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      14.02.2014 ob 15:14 alfa gost

      neven ka se telko bunijo glede toga davka? mimogrede tudi avstrijski državljan ki je zaposlen v drugi državi npr. Švica mora isti tako plačati davek tako v Švici kot v Avstriji, tak ka neven ge je zdaj tuj problem?????

      3 33 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      14.02.2014 ob 15:41 Gost gost

      Na ta način napadate tiste, ki so našli delo, mislim, da ste nekateri tudi precej zavistni in hudobni. Lahko, napadate poslance, ker večkrat res premalo naredijo, ni pa korektno, da se pri tem niti ne zavedate, da hkrati napadate tiste, ki delajo v Avstriji, migrante, kot jim zdaj pravimo. Strinjate se z dejstvom, da država jemlje kjer le more. Ne zavedate se, da je za migrante tako delo naporno, da se vozijo zelo daleč, da v Avstriji nimajo enakih pravic kot v Sloveniji, so malo doma,... Zakaj smo potem vsi podpisali, da smo za odprti trg dela, za svobodo,... Imajo nekaj več denarja, a je ta težko prislužen,... Bom še malo sam nesramen: nekateri razmišljate takole: če meni crkuje krava, naj še tvoja...

      21 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. bono1
      14.02.2014 ob 17:56 bono1

      Se vidi, da ste tu gor eni pravi kekci predvsem @gost in @gost - brezdelje, sigurno imata polne riti in prazne glave, najprej se malo pozanimajta o tej problematiki in potem pišita take brezveznosti, prav smilita se mi kekca. O Jurši pa je škoda izgubljati besede, ker se zelo dobro krmi pri državnih jaslih ga briga za vse oetalo, sigurno je tudi dosti migrantov iz Prlekije, ki ga bodo znali nagradit na volitvah on sploh ni vreden, da je poslanec, ker koristi od takšnega osebka sploh ni!!!

      17 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      15.02.2014 ob 23:31 bini gost

      se popolnoma strinjam z vami bono1,ko nekateri razpravljajo,pa nimajo pojma.... tudi sama sem iz Prlekije,poznam Jurša, ni vreden niti ene same dobre besede....sem sama zdaj migrantka, pa če bi čakala na zavodu,tak kot marsikdo drugi,še bi dan danes bila brez službe-dela. Tedaj niti na zavodu niso vedeli, kako in kaj.... potem pa taki prejemajo place? sram jih naj bo! Jurša pa še najbolj,sej je zaradi nas-državljanov prišel tak daleč, kakor je zdaj....zdaj pa ne da samo krade,še poleg laze...boljše da ga ne srečam na ulici....

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      16.02.2014 ob 6:12 vinko šofer gost

      tole vse kar sem prebral ne vidim nič konkretne rešitve da bi se kaj izboljšalo za delavce v tujini vidim da vsak hoče imeti svoj prav tako kod je eden izjavil če ti je crknila krava tako je pač v tej deželi ko prideš na neki položaj da se držiš čim dalje na stolčku za tisto kar pa je obljubil za državljane pa se hitro pozabi

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      16.02.2014 ob 6:23 ODCEPLJENI gost

      Ne se izselite,plebiscit za priključitev Avstriji

      15 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      16.02.2014 ob 8:27 gost gost gost

      Slovenski državljan, ki dela za isto bruto plačo v SLO kot slovenski državljan v AT je po novi ureditvi v bistveno boljšem položaju saj: 1. Dobi povrnjene stroške prevoza na delo in z dela ter malico, kateri se pa ne štejejo v davčno osnovo. Torej 100% nakazilo. SLO pa slovenskemo državljanu, ki dela v AT prizna omenjene stroške v obliki olajšave, kar dejansko pomeni, da so ti stroški obdavčeni in torej priznani samo delno. Karkršnokoli priznanje stroškov v Avstriji se upošteva v obliki znižanja davkov (Pendlerpauschale), kar pa situacijo v SLO samo še poslabša saj zniža plačan davek oziroma povečuje razliko davka, ki jo zaračuna SLO. 2. Različna je stopnja prispevkov v obeh državah. Pod črto je Slovenec v SLO v boljšem položaju, ker se pri dohodnini upošteva samo stopnja delojemalca, ki pa je v AT nižja kot v SLO. Medtem ko je stopnja delodajalca višja v AT in so skupni prispevki višji v AT. Skratka, manj prispevkov delojemalca v AT višja osnova v SLO in večji davek v SLO. 3. Ob isti bruto plači je dohodnina v AT lahko tudi višja kot v SLO, zaradi velikih olajšav za otroke v SLO, stroškov prevoza ipd. In kje je pol prav da se v Sloveniji pobira samo razlika v prid države, razlika v prid delavca pa ne? SLO kakršnekoli avstijske ugodnosti napram SLO črta, češ živite v SLO in morate biti tako tudi obravnavani, morebitne presežne ugodnosti v SLO napram AT pa je ne zanimajo.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      16.02.2014 ob 10:24 gustl gost

      točno tak odcepljeni,plebiscit bi trebalo, na trojanah mejo naredit,pa si čefuri naj nabijajo davke do onemoglosti

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      16.02.2014 ob 22:10 borovnica gost

      Kaj se gre naša vlada?Čufer se je včeraj,zopet naveliko zadolžil.Sami lopovi,ta nesposobna Alenka,pa kar hvali kako je vse v redu.Ja za njih,ki imajo prevelike plače in preveč ,daleč preveč jih je v parlamentu?

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      16.02.2014 ob 22:51 gost4 gost

      @borovnica, prav imaš, same pohvale si dilij vlada, pa ka de zaposlila 60 tisoč ljudi ! !, ???, tej ženski se je dokončno odprlalo.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      17.02.2014 ob 8:46 barbinela gost

      za gost -alfa ::: če delaš v švice in živeš v avstrije se lejko zbiraš ge boš davek plačo ali v avstrije - ale pa v švice nej pa oboje ... ne piše nekaj ka je nej !!!!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      22.02.2014 ob 18:47 rambo gost

      takšni kot so jurša pred zid ne ne škoda je metka štrik pa potem se še štrik uporabi

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.