https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Otvoritev 4. samostojne razstave Darje Bernik

Puconci, 15.02.2014 ob 7:15  

V Spominskem domu Štefana Küzmiča v Puconcih so odprli že četrto samostojno razstavo slik Darje Bernik z naslovom »Krogotok življenja«.


Darja Bernik je ljubiteljska umetnica, ki je velik del otroštva preživela razdvojena med mestom in podeželjem, saj živi v Ljubljani, njene korenine pa izhajajo iz Bratonec. Je članica Litijskega likovnega ateljeja LILA. S slikarstvom se je aktivneje začela ukvarjati nekje leta 2007, že leta 2008 pa je prejela certifikat Zveze likovnih društev Slovenije za ustvarjalnost »Zlata paleta«. Zaposlena je v Sparu kot vodja računovodstva, opravlja pa še delo, povezano z davčnim svetovanjem, za vse koncernske družbe.

Razstava Darje Bernik je razstava o življenju, o intimnem svetu umetnice, ki ji umetnost pomeni sprostitev in odklop od vsakdanjega življenja, je navzočim umetnico predstavila duhovnica Katja Ajdnik.

Krajši nagovor je imela Jelka Jantol, tudi članica društva LILA, ki je predstavila delovanje društva in dejavnosti v Megličevem ateljeju, kamor so se preselili januarja 2010. Darjo Bernik vidi kot umetnico simbolike, ki dela vseh slikarskih tehnikah, kajti v sebi združuje več različnih talentov in interesov: življenje uspešne poslovne ženske, matere in žene ter intimni svet umetnice.

Sama umetnica je predstavila svoj opus, ki je postavljen v nekem redu: tako npr. jajce pomeni rojstvo, zelena vrtnica mladost, zvezda modrost, krokar pa smrt, po smrti pa še vedno ni vsega konec, saj se za nekatere začnejo nebesa, spet za druge pa pekel. Slike so polne simbolike, ki pa si jih lahko vsak posameznik razlaga tudi po svoje. Tudi njena instalacija Krogotok življenja je polna simbolike: na njem so barve, vsaka s svojim pomenom, zelena za mladost, rdeča za ljubezen, spet črna za smrt, in ta krogotok se zavrti za vsakega posebej. Mogoče se ustavi, kjer si zaželiš, mogoče pa te preseneti.

Zahvalila se je svoji družini za podporo na likovni poti ter organizatorjem z občino Puconci za organizacijo njene že četrte razstave in ponujeni prostor v Spominskem domu Štefana Küzmiča. Nato sta z županom Ludvikom Novakom simbolično odprla razstavo.

Dogajanje so z glasbenim programom popestrili mlada glasbenika Tadeja in Dejan Fila s prekmurskimi vižami ter mladi glasbenici na prečni flavti Katja Tratnjek in Nuša Baler.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.