https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Na literarnem večeru na Cankovi o usodi porabskih Slovencev

Cankova, 17.02.2014 ob 12:00  

V prostorih občine Cankova je v soboto potekal literarni večer s pisateljem Franckom Mukičem.

Večeru so prisostvovali tudi župan občine Cankova Drago Vogrinčič, predsednica TD Hilda Vogrinčič, slovenska pisateljica Karolina Kolmanič ter profesor Franc Kuzmič. Večer je potekal v prekmurščini, saj je pisatelj snemal prispevek za radio Monošter.

Usoda porabskih Slovencev po 2. svetovni vojni

Francek Mukič je odgovorni urednik radia Monošter in jezikoslovec. Napisal je dva romana, Črnošolec in Strgane korenine, ki segata v povojno obdobje, ki je bilo zlasti za porabske Slovence zelo kruto. Oba romana sta izšla tako v slovenščini kot v porabščini, saj mnogi porabski Slovenci ne razumejo slovenskega knjižnega jezika, temveč so hranili svoje narečje, ki je zelo podobno naši prekmurščini.

Pisatelj je povedal, da naslov Črnošolec pomeni človeka, ki je izgubil svojo dušo, nekoga, ki je sklenil pogodbo s hudičem, kar je prispodoba za porabske Slovence, saj so le-ti bili prisiljeni delati kupčije z Madžari in pa tudi med sabo in se dobesedno obdržati pri življenju, ali povedati, da so Slovenci ali pa to tajiti. Zgodba je rekonstrukcija grozljivega in do danes nepojasnjenega umora porabskega mladeniča Marcija Lončariča v času informbiroja.

Roman Strgane korenine je nekakšno nadaljevanje Črnošolca, saj govori o deportiranju porabskih Slovencev, pa ne samo njih, v delovna taborišča v madžarske puste in temelji na neprijazni usodi Jožefa Gumilarja iz Gornjega Senika.

Župan Vogrinčič je odprl razpravo o moralno – etičnih dilemah posameznika in k njej pritegnil tudi pisateljico Kolmaničevo in profesorja Kuzmiča. Pisateljica je povedala, da na vse sije enako sonce, da so zvezde vsepovsod enake, čeprav se našim izseljencem zdi, da so oddaljene in hladne, kar govori o njihovem domotožju in življenju, ki so ga pustili za sabo. Ne more razumeti, da lahko ljudje iznajdemo toliko načinov, da se medsebojno uničujemo, saj naj bi bilo po nekaterih raziskavah v dvatisočletni človeški zgodovini le eno samo leto brez vojn. Profesor Kuzmič je poudaril, da na koncu vsak človek mora živeti s svojo vestjo, ali se oportunistično prilagodiš ali pa tudi za ceno življenja obdržiš svoj stav, je verjetno stvar posameznika in le zanamci lahko ocenijo, ali smo ravnali prav.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.02.2014 ob 12:15 Del R gost

      Kaj pa o usodi cankovske oz. številnih prekmurskih občin glede njihove(ih) "produktivnosti in storilnosti" , kdaj se pa bo to obravnavalo ??

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.02.2014 ob 12:32 branko gost

      kaj, župana še vedno niste zamenjali?

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.02.2014 ob 15:20 reDel R gost

      ljudstvo ga je postavilo, ljudstvo ga bo zamenjalo in ta čas prihaja! O dogodku in udeležencih pa vse najboljše.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.02.2014 ob 16:49 Del R gost

      Močno dvomim, te se pred volitvami, pa že tak poskrbelo z "ekskurzijo" od hiše do hiše in darovanjem "botelčnega vina", ka ne bo dvoma o zmagovalcu.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.02.2014 ob 20:30 Del R gost

      Že se je začelo spet brisati komentarje dol. Zdaj, če človek pove neka argumentirana, realna dejstva na je to za vas ene oz. uredništvo že sovražen govor, kot mate tam napisano pod opombo? Ni to ustavna pravica vsakega posameznika, da ima pravico do izražanja svojega mnenja. Če pa ni povezano z omenjenim člankom,moj komentar, pa naj povem samo, da se lahko zgornje komentarje poveže s priloženi slikami v tem članku in boste lahko dobili oz. povezali fragmente mojih komentarjev v celotno zgodbo. Koliko je res truda vloženega v "dobrobit" , če se navežemo ta članek, Porabskih Slovencev. O ostalih stvareh oz. področjih delovanja, pa itak kot sem omenil, že sama dejstva govorijo sama zase. Upal, da sem zdaj dovolj argumentiral svoje stališče in ni bilo kakega "hujskanja" oz. agresije z moje strani.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.