https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Opozicija ljutomerski županji: »Nov proračun naj bo v skladu z našimi željami«

Ljutomer, 17.02.2014 ob 10:20  

Potem ko na zadnji seji občinskega sveta Občine Ljutomer predlagani proračun za leto 2014 ni dobil zadostne podpore, na občini pospešeno pripravljajo nov proračun. Ob tem pa skupina svetnikov županjo v odprtem pismu javnosti poziva, da občine dodatno ne zadolžuje in da prisluhne njihovim željam pri pripravi novega proračuna.


Pismo objavljamo v celoti:

Zadeva: Pobuda za delovno srečanje glede uskladitve predloga proračuna občine Ljutomer 2014

Spoštovana gospa županja!

Spomniti vas želimo, da smo pred dobrimi tremi leti skupaj, vi kot kandidatka za županjo in mi ostali, ki smo kandidirali na odgovorna mesta v Občinskem svetu občine Ljutomer, občankam in občanom obljubili, da naše občine v bodoče ne bomo dodatno zadolževali. To obljubo, ki ste jo dali vsem nam in vsem občankam in občanom, ste z vašimi dejanji okoli priprave proračuna za leto 2014, v zadnjih tednih večkrat prelomili.

Tako je postalo zelo jasno, da ste obljube izpred treh let, sedaj, ko ste s predlogom proračuna začeli v javnosti zganjati predvolilni šov, vsem nam in vsem občankam in občanom, ki so vam zaupali svoj glas, poteptali in nas zavajali.

Kot županji vam je zelo dobro poznana pot po kateri se pride do sprejetja predloga proračuna. Nenazadnje smo jo v preteklih treh letih skupaj trikrat uspešno prehodili. Zato smo toliko bolj zaskrbljeni in presenečeni nad tem, da ste letos ubrali drugačno pot. Pot groženj in izsiljevanja, pot laži in vztrajanja pri tem, da če ni po vaše, pač drugače ne more biti, pot na kateri predloga proračuna ne usklajujete s tistimi, ki ga morajo sprejeti, temveč predlog proračuna usklajujete s tistimi, ki porabljajo proračunski denar. Seveda je tem v interesu, da si odrežejo čim večji kos finančne pogače in je tudi tukaj moč iskati razloge za to, da ste predlagali proračun s katerim bi vsakega občana naše občine, od komaj rojenega dojenčka, do naših upokojencev zadolžili za dodatnih 200 evrov, skupaj za dodatna dva milijona evrov. Seveda tega predloga nismo podprli. Imeli smo prav, saj smo že s tem vsem občankam in občanom prihranili milijon evrov nepotrebne zadolžitve, saj smo iz medijev obveščeni, da menda predlagate nov proračun, ki predvideva enkrat nižje zadolževanje in realizacijo večine projektov, pa vendar, na zadolževanju še zmeraj vztrajate.

Spoštovana gospa županja, od oktobra lanskega leta vam je znano stališče večine svetnikov v Občinskem svetu, da so proti nepotrebnemu velikemu zadolževanju občine, ki bi občino razvojno ohromilo za naslednji dve mandatni obdobji. To preprosto ni higiensko, saj s temi dejanji zavajanje postavljate pred resnico in to tik pred iztekom mandata. Žalostno je, da želite uveljaviti svoje politične ambicije tudi preko hrbtov izvajalcev del, ki pošteno delajo na gradbiščih kraka C pomurskega vodovoda. Ta dejansko postaja talec ljutomerske županje, saj je denar za plačila pri vas, vi pa ga ne želite plačati izvajalcem, dokler ne izsilite proračuna, na katerem brezkompromisno vztrajate že od oktobra. Žalostno je, da je za svoje ambicije nekdo pripravljen iti tako daleč ter dejansko ohromiti razvojne aktivnosti, ne samo v naši, ampak tudi v drugih občinah. Upamo, da bo vendarle prevladal razum, saj smo svetniki vedno pripravljeni na konstruktiven pogovor.

S tem pismom želimo vas, gospa županja in ekipo strokovnih sodelavcev občine Ljutomer, ki so skupaj z vami pristojni za pripravo predloga proračuna, povabiti na delovno srečanje. Z vami se želimo dogovoriti in uskladiti glede novega predloga proračuna, ki bo upošteval sprejet sklep iz zadnje seje Občinskega sveta in bo zagotovil uspešno izvedbo realno izvedljivih projektov v letu 2014.

Prepričani smo, da so bile velike odločitve za našo pokrajino in državo sprejete z vizijo lepše, boljše prihodnosti za vse. Zato podajamo javno pobudo, da bi se dobili v četrtek, 20. februarja 2014, ob 18. uri, v prostorih Doma upokojencev, na Ormoški cesti 15, v Ljutomeru. Za dobro naše občine se želimo pogovoriti v normalnem delovnem okolju in na podlagi argumentirane razprave priti do najboljšega predloga proračuna. Nikakor pa se ne bomo udeleževali dogodkov, ki so organizirani v športnih dvoranah okoli predloga proračuna o katerem, razen medijskih zapisov, sploh nismo bili obveščeni. Na njih pa so povabljeni direktorji javnih zavodov in to zopet med delovnim časom, ko bi naj opravljali aktivnosti namenjene občankam in občanom. O namenu teh dogodkov ne želimo izgubljati besed, saj smo mnenja, da v športne dvorane sodijo športne aktivnosti in mogoče še kakšni kulturni dogodki, nikakor pa to ni okolje za iskanje usklajenega predloga proračuna.

Prosimo vas, da se do naše pobude ustrezno opredelite. V nasprotnem primeru bomo na naslednjih sejah Občinskega sveta občine Ljutomer izgubili ogromno časa in energije z iskanjem predloga proračuna, ki bo deležen večinske podpore.

S spoštovanjem in lepimi pozdravi.

Stranke in liste v Občini Ljutomer:

DESUS, SD, PS, SDS, SLS, NSi, LDS in Mlada Prlekija

Svetniki v Občini Ljutomer:

BABIČ Tihomir, BOGDAN Damjan, GRANTAŠA Jože, KARBA Sara, KAVČIČ Aleksander, KLEMENČIČ Jože, KOSI Dušan, LAH Andrej, LIPOVEC Aleš, ROŠKER Franc, SMODIŠ Branko in ŠTEFANEC Robert

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.02.2014 ob 10:50 Charlie gost

      Kot vidim, je edini predlog, da se dobijo na nekem kraju. Namesto, da date KONKRETNE" predloge in se dogovorite. Pa zato ste bili izvoljeni, da se kaj spomnite, pa še malo povprašate svojo volilno bazo, kaj bi radi. Tu pa vidim, da bi radi naredili cirkus iz županje. Ne poznam županje, ampak vam svetniki mora biti jasno, da je zato občina in se tam dogovarjate. Mene spominjate bolj na "doj pretečeni prleki", ali nekak tak se imenuje vaša skupina. Kaj vse mra plačevati naša država, ni čudno, da propada. Pa vi ste samo en kapljica, oni višje so še večji "bedaki".

      6 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.02.2014 ob 11:45 enako gost

      Charlie,tudi pri nas v M.Soboti je enako. Malo šten SOBOŠKE NOVINE Na tretji in četri strani je fajn napisano što dela proti mestni občini in zakaj.Pa kak jih je nej sram lds,sd,sds in sns so bili proti proračuno in stem vse blokirali.Še bole zanimivo je ka so v prvi obravnavi proti bili samo lds v drugoj pa se je ta številka spremenila !!!Ironija je,da so skoraj vsi,ki so glasovali proti sprejemu proračuna v drugi obravnavi,na odborih,katerih člani so,glasovali za sklep,s katerim mestnemu svetu predlagajo dokončni sprejem proračuna.Zanimivo na kakšen način so tudi vlagali amandmaje.Več kak očitno je,da gre za nagajanje županu in posledično tudi nam občanom kateri bomo prikrajšani.Koalicija se že pripravlja na jesenske volitve zato pa vse blokira,saj bo potem lahko kazala na župana,da se nič ne dela v mestni občini.Samo za stolčke se jim gre in lastne interese to je tudi bilo videno prejšnji teden afera KOMUNALA.Malo se bo potrebno zamisliti,kakšni ljudje so v mestnem svetu in kako delujejo.

      30 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.02.2014 ob 13:03 gost gost

      župani imajo prevelike pristojnosti, odgovornosti pa nobene, razen če jih dobiš s prstom v marmeladi, pa še potem se skrijejo za sklepe občinskega sveta, tako da še jim organi pregona ne pridejo do živega.

      13 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.02.2014 ob 14:11 Charlie gost

      Da ima župan največ pristojnosti, je meni povsem jasno. Kdo pa naj jih ima, tajnica, kurir, ...? O tem, kar pišeš, je precej prisotno pri nas, to pa je že nekaj drugega, sodišče, ..., praktično povsed je vmešana politika. Soboški OS sem na TV spremljal kar nekajkrat. Najbolj mi je ostalo v spominu, ko je eden iz poslanske skupine predlagal več sredstev iz kulture v šport, druga pa obratno. In drugi primer, ko so po vrsti "skakali" za govornico in nekaj razlagali. Župan je prekinil sejo za nekaj časa in jim prinesel nek sklep na papirju. Meni je jasno, da župan (normalen) najbolj pozna, kaj se v njegovi občini dogaja. Svetniki so seveda manj na tekočem (razumljivo) in govorijo marsikaj na pamet, tudi kakšno "gostilniško" foro, pa niti ne vedo, da izpadejo pri gledalcu malo smešno.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.02.2014 ob 14:35 enako gost

      ha ha šten pobude in vprašanja svetnikov in ka prešten,svetnica iz SD-a je nej zadovoljna z dvorano v keri majo sejo.Ona bi rada ka bi bile okrogle mize,verjetno šče ka de kak v parlamentu.Proti pa je bila za proračun.Izgleda ka jih en velki drek briga za občane in mestno občino,edino za sebe gledajo kak bi jin najlepše bilo.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.02.2014 ob 14:50 Charlie gost

      Kje so njihovi predlogi predstavljeni?

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      17.02.2014 ob 15:08 enako gost

      V soboške novine ;-)

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      17.02.2014 ob 15:16 Občan gost

      Kredibilnost županje in njenih izjav ? izjava ga.županja, katero je dala za portal Pomurec.com iz dne 27.06.2013 kjer je dejala: citat: »V sedanjem stanju teh možnosti zadolževanja nimamo, ker smo sedaj, ko je potrebno poganjati gospodarstvo, zakreditirani za naslednjih 10 let«. (govorila je o proračunu 2013) Danes hoče zadolževanje???Pred časom smo lahko brali v časopisu Delo, da je gospa pisala pismo min. Židanu v katerem mu na nek čuden način sporoča, da v kolikor ne bo do 5.2.2014 sprejet proračun, da odstopa od kordinatorstva izgradnje C kraka Pomurskega vodovoda. Danes je 17.. februar pa od odstopa ni nič. Pa, da ne pišem kako se zapravlja davkoplačevalski denar pri raznih razpisih, beri poročila Državne revizijske komisije za revizijo postopkov oddaje javnih naročil .

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      17.02.2014 ob 15:57 Lotmeržonec gost

      Kot je nekdo zapisal: ljudstvo jih je postavilo, ljudstvo bo jih odstavilo, TA ČAS PRIHAJA. Ja in prav je tako, temu se reče demokracija IN PRAV JE DA ODNESE VSE AVTOKRATE, tudi našo županjo.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      17.02.2014 ob 16:02 Charlie gost

      Ne zagovarjam nikogar, ker vpletene niti ne poznam, politika pa mi itak dol visi. V času, ko govoriš, najprej dobrega pol leta, sedaj še slaba 2 tedna, se je spremenilo marsikaj. Ni vse črno/belo. Nekako bi rad videl predloge in zahteve nasprotnikov, potem bi lahko nekako sodil o enem ali drugem. Zaenkrat izgleda z mojega kota samo kazanje mišic in zapravljanje časa.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.