https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Predelava plina v Petišovcih v rokah Petrola Geoterm

18.02.2014 ob 11:30  

Družba Ascent Resources je sklenila šest milijonov evrov težek dogovor, in sicer z vlagateljem v  projekt  na plinskem polju v Petišovcih.  Za začetek bodo vložili dva milijona funtov. Investicijo bodo namenili pridobivanju dovoljenj  ter postavitvi potrebnih objektov za transport in predelavo plina.

Zaradi pridobljenih denarnih sredstev bodo spet pričeli s črpanjem plina iz dveh vrtin, Pg-10 in nove vrtine Pg-11. Vse to pa le v primeru, da bo nosilec rudarske pravice pridobil vsa ustrezna dovoljenja. Rudarska pravica za izkoriščanje ogljikovodikov v severovzhodni Sloveniji pa pripada družbi Geoenergo, ki je v polovični lasti Nafte Lendava in Petrola. S tem, ko je Petrol kupil družbo Nafta Geoterm, je postal tudi partner pri plinskem projektu. Potrebna bo tudi izgradnja obrata za predelavo plina, saj le-ta vsebuje  približno tri odstotke ogljikovega dioksida, slovensko omrežje pa lahko sprejme le plin s polovično vrednostjo, poroča Pomurje.si.

Vodnega soglasja za fraktiranje ni

Pred letom in pol pa je javnost razburil sporni postopek fraktiranja, s katerim bi pridobivali plin iz podzemnih peščenjakov in za katerega je potrebno vodno soglasje. ARSO je sporočil, da so 29. maja lani izdali vodno soglasje za  delovni plato in dostopne ceste do nove vrtine Pg-11 ter za dokončanje nujnih del pri gradnji obeh vrtin. Vodnega soglasja za hidravlično lomljenje - fraktiranje pa niso nikoli izdali.  Kot so še dodali, vloge za izdajo vodnega soglasja za hidravlično lomljenje niso prejeli niti od izvajalca del. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.02.2014 ob 14:43 alo gost

      Kakšo soglasje? To gnesden nej trbej

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.02.2014 ob 9:05 haj gost

      Stoga nede nika.Kak do delali brez dovolenj?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.