https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ministrstvo: Pisma staršem iz ZD Gornja Radgona niso bila ustrezna in strokovna

Ljubljana, 18.02.2014 ob 13:30  

Konec januarja smo poročali, da so zdravnice iz Zdravstvenega doma Gornja Radgona preko pisem ustrahovali starše, ki niso želeli cepiti svojih deklic proti HPV, kar je naletelo na buren odziv. V radgonskem zdravstvenem domu izjav o tem niso dajali, smo pa dobili odgovor direktorata za javno zdravje.

»Mame, ali ste pomislile, kaj boste odgovorile hčerki, ki ni bila cepljena, in bo morda v kasnejših letih zbolela za rakom na materničnem vratu, ki ga povzročajo virusi HPV? Ali jim smete odreci pravico do cepljenja? Če ne marate cepiva, poskusite bolezen.«

To je le del moralnih naukov iz pisma, ki ga je Zdravstveni dom Gornja Radgona te dni poslal staršem, ki so se s podpisom izjave odločili, da njihove 12-letne hčere ne bodo prejele cepiva proti humanim papiloma virusom (HPV). Pravzaprav so pisma poslali očetom. Ogorčeni starši, ki so nas na to opozorili, pismo berejo kot zastraševanje, vabilo na vnovični razgovor pa kot nadlegovanje, saj so že podpisali, da cepiva nočejo.

V ZD Gornja Radgona molčali

O pismih smo neuspešno skušali izvedeti več Zdravstveni dom v Gornji Radgoni, kjer nam je ena od zdravnic na otroškem oddelku, da izjave ne bi podala, se pa postopek analizira znotraj strokovnih služb in tudi na Ministrstvu za zdravje. Poudarjeno je bilo, da bodo splošne informacije o sredstvu HPV naknadno podane. Zdravnica je bila mnenja, da se dela otrokom velika škoda in da je bila izjava ali pritožba nepremišljena oziroma prenagla.

Ministrstvo za zdravje za primer izvedelo iz medijev, za izrekanje sankcij niso pristojni

Za odgovore o spornih pismih radgonskih zdravnic smo zaprosili tudi resorno ministrstvo, torej zdravstveno, in po treh tednih vendarle dočakali skop odgovor:

"Ministrstvo je bilo s primerom seznanjeno iz medijev. Za pripravo informativnih gradiv v zvezi s cepljenjem je pristojen Nacionalni inštitut za javno zdravje in po naših informacijah se zdravnice v omenjenem primeru niso predhodno posvetovale z inštitutom. Ministrstvo za zdravje v tem primeru ni pristojno za izrekanje sankcij, pričakujemo pa, da so informacije v zvezi s cepljenjem, ki jih posredujejo zdravniki staršem, strokovno usklajene in enotne po vsej  državi."

Iz odgovora, ki so ga pripravili v direktoratu za javno zdravje, se da posredno razumeti, da pisma, ki so jih zdravnice iz Zdravstvenega doma Gornja Radgona pošiljali staršem, ki niso želeli cepiti svojih deklic, niso bila ustrezna in strokovna, avtorice pa nekih večjih posledic ne bodo utrpele.

 

Preberite tudi:

Zdravnice iz Gornje Radgone ustrahovale starše, ki niso želeli, da cepijo njihove hčerk

 

V ZD Gornja Radgona ne dajejo izjav, postopek analizirajo ministrstvo in strokovne službe

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.02.2014 ob 10:33 Javni hišnik gost

      To je ta famozen javni sektor v SLO, nobene sankcije, nobene odgovornosti, nobenih odpuščanj ljudi, ki jih financiramo davkoplačevalci. Botoksirana pošast Skaza pa je zagovornica cepljenja, tako da se bo vse pometlo pod preprogo.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.02.2014 ob 12:11 Javna čistilka gost

      Ljjudje imajo transparentno navzkrižje interesov, ki je pri nas očitno pogoj za to, da zasedemo mesto ministra. Še zlasti na Ministrstvu za zdravje. Kaj pa še drugega zna ta ministrica, razen agresivno promovirati cepiva. To ji transparentno plačujejo farmacevtski giganti prav zato, ker je bila vodja oddelka za epidemiologijo na ZZV Celje. Lahko pričakujemo, da se bodo izplačila vsaj potrojila, zdaj ko je ministrica? Najbrž bo prvi dan uvedla še sklad za nagrade za prizadevne zdravnice, ki na svojo roko zastrašujejo starše. Najbrž so prebrale kup relevantnih študij o cepivu proti HPV.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.