https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-TURE

Firenze: Renesančno mesto velikanov

Firenze, Italija, 20.2.2014  

Pom - ture vas bo tokrat popeljal skozi mesto ob reki Arno, ki je bilo med leti 1865 do 1870 glavno mesto kraljevine Italije in so se v njem skozi večstoletno zgodovino kalili bolj ali manj poznani umetniki vseh vrst. 

 

 

 

Rubrika POM-TURE je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo popotniške utrinke in zgodbe iz celega sveta.

Začetki mesta z Julijem Cezarjem

Mesto Firenze je danes poznano kot rojstno mesto renesanse. Že pred renesanso so bile zgradbe grajene v gotskem stilu. V srednjem veku se je v največjem mestu pokrajine Toscana vršilo trgovanje svetovnega formata. V mesto je pritekalo blago iz bližnjega vzhoda, Afrike ter širšega področja kraljevin po Evropi. Kulturni razvoj mesta je bil v popolnem razcvetu. 

Še danes, v 21. stoletju, bi lahko rekli, da je v mestu zaznati enak vpliv in pomembnost trgovskih dejavnosti kot kulturnih. Velik del zahvale bi lahko današnjih skoraj pol milijona prebivalcev izreklo družini Medici, ki je tukaj živela pred več kot 300 leti. Florentinska družina je povezovala umetnike, veljake in posebneže znotraj mestnih utrdb in s tem večala vpliv na evropsko kulturo.

Mesto Firenze

Današnje mesto Firenze se razprostira na površini 102,41 kvadratnih km. Velikost samega mesta si lahko ogledamo z griča Pizzale Michelangelo. Veličastne zgradbe pritegnejo pozornost opazovalca, ne glede na njihovo zgodovinsko prepoznavnost. To mesto, v katerem so živeli kulturni velikani, ne pusti hladnokrvnega nikogar. Pizzale Michelangelo ni namenjen le za opazovanje veličine mesta, temveč tudi predstavlja pomembno točko, na kateri stoji Michelangelov kip svetopisemskega Davida, kot varuh mesta. Pri spustu z mestnega griča opazimo nad reko Arno številne mostove, ki povezujejo mesto v celoto. 

Nekateri mostovi so omogočali prehod med levim in desnim bregom, pa tudi samo urbanizacijo hiš, v katerih še danes živijo prebivalci Firenz. Most Ponte Vecchio je že skozi zgodovino povezoval najpomembnejši mestni stavbi, palači Vecchio in Pitti. Sama struktura mostu je tako izrazita in zanimiva, da je v času 2. svetovne vojne zaradi  njegove lepote Hitler preprečil njegovo rušenje. 

Velikani človeštva

Za pomembno kulturno središče predstavljajo mestni trgi področja, na katerih stojijo posamezne cerkve in kulturni spomeniki.  Posebnost Firenz predstavlja trg Santa Croce ali Trg svetega križa. Na omenjenem trgu je postavljena istoimenska bazilika, v kateri se lahko poklonimo  resničnim velikanom človeštva.

V baziliki najdemo grobnice znanstvenika Galileo Galilea, umetnika Michelangela, pisca Dante Alighierija, umetnika Leonarda De Vincija, skladatelja Rossinija ter mnogih pomembnežev, ki so s svojim delom krojili razvoj celotnega sveta. Le redka grobnica je samo simbolična. Prazne grobnice, poznane pod izrazom kenotafi, so samo simbol umrlim, kajti nekateri ustvarjalci so bili zaradi političnih zahtev izgnani.

Zapuščina rimskih bogov  

Eden izmed večjih trgov se imenuje  Piazza della Signoria, na katerem ob ponudnikih pregrešno dragih pijač in prehrane najdemo še skulpture pomembnim predstavnikov takratne dobe. Na trgu stojijo kipi večinoma posvečeni rimskim bogom kot so Herkul, Kakus, Neptun, svetopisemski David ter ostale podobe duhovnega sveta.

S trga Piazza della Signoria se ob mnogih bolj ali manj pomembnih zapuščinah družine Medici prispe do Floretinske katedrale. Sama poslikava in ureditev je tako impozantna, da mimoidoči obiskovalec preprosto ostrmi ob vsej tej umetnosti, ko se ozre v veličastno zgradbo.

 Katedrala in krstilnica

Posebnost mesta Firenze je še katedrala, poznana po veličastni kupoli in krstilnica. Začetki gradnje segajo že v leto 1296 vse do razširitve leta 1436. Sama kupola je sestavljena iz 4 milijonov opek in obenem predstavlja največjo kupola na svetu.

Tako sama katedrala kot krstilnica, ki velja kot ena izmed najstarejših zgradb mesta, sta zgrajeni iz marmorja. Dolgoletna gradnja katedrale prikazuje tudi različna dela arhitektov. Razlike se opazijo v  barvnih pasovih zvonika do njegove končne višine 85m, kajti posamezne barve nakazujejo okus takratnega graditelja.

Muhasta reka Arno

Mesto nikakor ne pušča turista praznih rok. Ob že navedenih znamenitostih si v mestu lahko ogledamo še Nacionalno in centralno knjižnico, na kateri je označeno mesto, do koder je ob poplavah segala voda reke Arno in uničila velik del unikatnega knjižničnega gradiva. Leta 1966 je reka prestopila bregove ter narastla za skoraj pol drugi meter.

Pri sprehodu skozi  mesto naletimo na neštete trgovine in salone, v katerih se lahko turist okrepča ali nakupi kak spomin na renesančno mesto, mesto kulture, borbe za oblast in znanost, največje mesto Toscane, Firenze.

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.