https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Gornja Radgona: Kako uspešno nastopiti v javnosti

Knjižnica, 21.02.2014 ob 13:30  

V prostorih Knjižnice Gornja Radgona se je odvijalo predavanje Priprava na javni nastop, ki ga je izvedla dr. Nataše Terbovšek Coklin.

V učilnici javnega zavoda je potekalo predavanje o tem kako se pripraviti in nastopiti v javnosti. Obiskovalci so budno poslušali strokovne besede dr. Coklinove, ki je praktično in teoretično predstavila kako se pripravimo na nastop. Kot navaja dr. Coklinova, se vsak v življenju znajde v situaciji, ko  se je potrebno javno predstaviti. Tovrstna dejanja nas spremljajo že iz vrtca do fakultet in pri nekaterih praktičnih situacijah, na primer pri iskanju službe.

Kako pa smo uspešni, je predvsem odvisno od naše samozavesti. Mnogi velikani, med katerimi so bili Winston Churchil, Martin Luter King, Anthony Hopkins, so se srečevali z jecljanjem v mladosti in z izgubo poguma in samozavesti. Le trening in vztrajne vaje so omogočile, da so bili kasneje ti možje poznani kot strokovnjaki retorike. Kako pa so to dosegli, je dr. Coklinova razkrila v komični izvedbi, v kateri so se obiskovalci počutili vse prej kot v šolskih klopeh. Strah pred nepoznano publiko bistveno omejuje uspešno nastopanje. Dr. Coklinova je prav tako prikazala dihalne vaje, s pomočjo katerih se nastopajoči sprosti.

Pomembni dejavniki v samem nastopu, pravi dr. Coklinova, so dobra organizacija, dobra priprava, rast samozavesti ter želja po osebnem dokazovanju. Prav tako so bile navedene osnovne napake, ki jih ljudje delamo podzavestno. Vendar, če se zavedamo storjenih napak, lahko hitro preprost govorec postane dober retorik. Kot je dr. Coklinova navedla, govor ni dar, govor je dejstvo, ki se ga lahko naučimo. Veliko je še skritih talentov, katere se s pravim vodenjem da povzdigniti med velikane retorike. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.02.2014 ob 18:41 PEPI gost

      DR: COKLINOVA , pa je imela tudi sedaj veliko ( TREME ) , nastopiti pred tole veliko množico ! ? Tudi tole je dejstvo , da njena dobra retorika , ni pritegnila ljudi ,se pravi strel v prazno oziroma njen dar neuspešnosti , oziroma retorika je nekaj , iz česa se bolj malo potegne in več nenaredi , kot blebetanje samo pomeni !

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.02.2014 ob 19:39 PREKMURKA gost

      Javno nastopanje vključuje poleg retorike tudi celostni videz .A ga je predavateljicA IMELA?

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.