https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Opecova Židanu: »Sprožite akcijo nadzora nad divjimi odlagališči«

25.02.2014 ob 8:10  

Poslanka SLS Jasmina Opec je na ministra za kmetijstvo in okolje mag. Dejana Židana naslovila poslansko vprašanje v zvezi s sivo ekonomijo na področju zbiranja odpadkov, inšpekcijskim nadzorom nad zbiranjem in odlaganjem odpadkov ter škodljivimi praksami pri ravnanju z odpadki v Sloveniji.


Sprašuje ga:

»Spoštovani minister, ali ima ministrstvo dejanski pregled (popis) vseh nelegalnih in/oziroma divjih zbirališč/odlagališč odpadkov v Sloveniji?

Ali ima ministrstvo seznam podjetij, ki se ukvarjajo s to dejavnostjo in ki bi morala imeti razna dovoljenja za ravnanje z odpadki? Koliko podjetij v Sloveniji, ki so registrirana za to dejavnost, dejansko nima vseh potrebnih dovoljenj?«

Vložena pobuda nagovarja ministra za kmetijstvo in okolje mag. Dejana Židana, da kot odgovorni minister sproži akcijo nadzora na celotnem slovenskem ozemlju, da se ugotovi dejansko stanje nelegalnih oziroma divjih odlagališč, ter da pristojni inšpektorji nemudoma ukrepajo skladno z veljavnimi predpisi.

Kot je pojasnila Opecova, področje ravnanja z odpadki v Sloveniji urejajo številni zakoni, akti in uredbe, vendar pa so kljub velikemu obsegu regulative na tem področju zakoni in uredbe mnogokrat le mrtve točke na papirju, medtem ko se v naravi dogaja nepopravljiva škoda: »Zbiralci odpadkov, ki delujejo na črnem trgu največkrat na neprimernih, neurejenih površinah (neprimerna skladišča) brez zaščitnih ukrepov (npr. oljnih lovilcev in drugih naprav v prid zaščiti podtalnice/zemljine), z gotovino in brez računa odkupujejo odpadke, trgujejo z njimi in ob tem ustvarjajo nelegalno konkurenco podjetjem, ki poslujejo skladno z vsemi zakonskimi predpisi.«  

Ob tem se Opecova sprašuje, koliko takšnih odpadkov se odproda v sosednje države, v Italijo, Avstrijo, Slovenija pa od tega nima prav nič, oziroma utrpi le precejšnjo škodo, saj škodljivi odpadki pogosto ostanejo zavrženi na neprimernem in nelegalnem mestu in povzročajo veliko okoljsko škodo.

Ob tem pa od ministra zahteva še naslednje podatke:

»Koliko inšpekcijskih pregledov je bilo opravljenih v zadnjih petih letih pri teh podjetjih oz. pravnih osebah, kakšne so bile ugotovitve, ukrepi in kako so se ukrepi realizirali?

Kakšen je znesek primanjkljaja v davčni blagajni, ki letno nastane zaradi sive ekonomije na področju ravnanja z odpadki? Katere ukrepe ste že in katere ukrepe boste v kratkem sprejeli, da boste zajezili sivo ekonomijo na področju odpadkov?

Koliko finančnih prekrškov utaje DDV na področju ravnanja z odpadki je bilo z inšpekcijskim nadzorom ugotovljenih v zadnjih petih letih in kakšni so rezultati?

Kakšna sta po vaši oceni vrednost in delež prometa z odpadki, ki ga realizirajo podjetja oziroma samostojni podjetniki, ki nezakonito odkupujejo odpadke in ki nimajo predpisanih dovoljenj za ravnanje z odpadki oziroma za odlaganje odpadkov in kako jih boste uspeli ustrezno sankcionirati?

Kako nadzirate zbiranje odpadnih avtomobilov in prodajo na črno ter nelegalno uničevanje-sežiganje avtomobilov, iztek različnih tekočih iz le-teh in na kakšen način boste zaustavili tako črni trg kot tudi povzročanje okoljske škode na tem področju?

Koliko odpadnih avtomobilov letno je v Sloveniji odjavljenih iz prometa, nato pa se za njimi izgubi vsaka sled in pristanejo na raznih divjih odlagališčih? Ali in kako nameravate izboljšati evidence in nadzor nad iztrošenimi avtomobili, ki so odjavljeni iz prometa?«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.02.2014 ob 9:08 smrkci gost

      Za divja odlagališča je odgovoren vsak sam.Nadzora pa ni,če pa je pa se nekaterim gleda skozi prste.Kot je to v naši politiki.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.