https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Bojan Kozar: »Pravilno pripravite material za tisk in se izognite dodatnim stroškom«

25.02.2014 ob 12:30  

LRF za Pomurje je včeraj v Bistri hiši v Martjancih organiziralo brezplačna delavnico, na kateri so se udeleženci naučili kako pravilno pripraviti promocijski material za tisk ter kako se izogniti dodatnim stroškom.

Nevladne organizacije pogosto za svoje delovanje potrebujejo razno razne promocijske materiale, priprava katerih pa pomeni tudi določene finančne stroške. Ker večinoma oblikujejo material neprofesionalno, je Regionalno stičišče NVO Pomurja pripravilo delavnico, na kateri so se tokrat posvetili pravilni grafični pripravi promocijskih materialov oziroma datotek.

Delavnico je izvajal Bojan Kozar in razložil kako pravilno pripraviti in oddati grafične datoteke tiskarjem ter si na ta način zmanjšati stroške dodatnega dela, obdelave in pravilne priprave materiala. Poleg tega pa je opozoril tudi na pasti nepravilne in nelegalne uporabe grafičnih orodij ter na najpogostejše napake (izkušnje iz prakse).

Kaj je potrebno vedeti preden začnete s postopkom izdelave datoteke za tisk:

- idejna zasnova in vzorec izdelka, ki bo služila za lažje dogovarjanje z vršilci posameznih postopkov (bodite pozorni na pravilno velikost, primeren medij in material, ki ga potrebujete)

- poznavanje zaporedja postopkov posameznih faz izdelave (grafična priprava, izbor vrste tiska, izbor medija, priprava medija, priprava za tisk, tisk, dodelava oziroma zaključni postopki)

- spoznati je potrebno orodja, s katerimi se vršijo posamezne faze in njihove lastnosti ter zmogljivosti, saj izbor tiska in orodij, s katerimi se vrši tisk in dodelava, bistveno vpliva na stroške (enkratni strošek grafične priprave, strošek medija, strošek tiska, stroški dodelave in željeni zaslužek)

- poznavanje nabora in uporabnosti materialov, ki jih uporabimo za izdelavo

- poznavanje lastnosti in zahtev posameznih postopkov posameznih faz izdelave izdelka

Izbor vrste tiska:

- sito tisk

- tampo tisk

- knjigo tisk

- flekso tisk

- rotacija

- zlato tisk

- slepi tisk

- vroči tisk

- offsetni tisk

- digitalni tisk

- printanje in plotanje

Operacijo delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete: Institucionalna in administrativna usposobljenost; prednostne usmeritve: Spodbujanje razvoja nevladnih organizacij, civilnega in socialnega dialoga.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.02.2014 ob 13:28 gostja gost

      škoda, da se kot predavatelje ne pokliče strokovnjakov iz področja tiskarstva, oz. takšne, ki imajo praktična znanja in izkušnje...

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.02.2014 ob 20:48 soboški gost

      Kak lejko en kvazi inštruktor vožnje predava o tiskovinaj?? Samo pitan.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.