https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

S stečajem Mure Durs ne bo dobil ničesar, najkrajšo bodo spet potegnili delavci

26.02.2014 ob 9:05  

Kot smo že objavili, je Durs predlagal stečaj za Aha Muro, kar je bilo včeraj tudi uradno potrjeno. Zoper lastnico so vložili tudi kazensko ovadbo, v kateri ji očitajo, da je državno pomoč prelila v Srbijo, kjer je Aha Mura kupila tekstilno podjetje Prvi maj. Lastnica te očitke zavrača.


Kot je povedala Lukančičeva, naj bi Mura imela lani izgubo predvsem zato, ker njihovi kupci niso kupovali toliko, kot so napovedali.

Po pisanju v Financah je nakup financirala država s 5,8 milijona evrov, državna banka NLB je dala dvomilijonsko posojilo, skupina Aha, Lukančičeva in njen mož Nigel Buxton pa so vložili dva milijona evrov. Ob prejemu pomoči se je Aha Mura zavezala, da bo za pet let obdržala 1.500 delavcev, zdaj jih je 1.200, zato bo morala 600.000 evrov vrniti.

Po trditvah Lukančičeve je bil denar porabljen za odkup nepremičnin, opreme, blagovnih znamk, Mure in partnerji, Mure EHM in Mure Zagreb od Mure v stečaju.

Po njenih besedah je našla tuje vlagatelje, ki bi v zameno za poravnavo obveznosti do Dursa in bank dobili nepremičnine v lasti družb skupine Aha in postali tudi solastniki nekaterih njenih družb. Lukančičeva zatrjuje, da bo ta posel zagotovo uspel, in zavrača očitke, da bi bili to le fantomski vlagatelji.

Po neuradnih informacijah naj bi kriminalisti zoper Lukančičevo in Buxtona vložili kazensko ovadbo zaradi nakupa podjetja Prvi maj. Šlo naj bi za nenamensko porabljenih 2,5 milijona evrov, ki jih je Mura dobila za ohranitev delovnih mest. Lukančičeva trdi, da nakup tega podjetja ni negativno vplival na poslovanje Mure, saj naj bi z nižjo ceno na enoto proizvoda dobili tudi pogodbo z Bossom za pet let, in ji ni jasno, zakaj je bila ovadba vložena.

Vprašanje je, ali lahko Mura sploh preživi v Sloveniji, saj stroški na zaposlenega skoraj presegajo dodano vrednost na zaposlenega. Lukančičeva je pojasnila, da so začeli kupcem ponujati celovite rešitve od dizajna do logistike. Trdi, da Mura lahko preživi, in dodaja, da se trenutno dogovarjajo z 72 novimi kupci iz Evrope.

Po drugi strani pa je Durs s stečajem kar dolgo čakal, saj naj bi po izračunih Financ Aha Mura že konec decembra 2012 dolgovala za štiri mesece neporavnanih obveznosti iz prispevkov na plače. Zdaj je tega že za štiri milijone evrov. Kot je že znano, so včeraj uradno potrdili, da je Durs vložil predlog za uvedbo stečaja Aha Mure. Lukančičeva Dursovo odločitev obžaluje, saj da ta ne bo dobil ničesar, ker bi naj bili stroški postopka previsoki. Prav tako jo je ta odločitev presenetila, saj naj bi se z državo in bankami dogovorili za daljši rok do konca marca.

Po analizi, ki so jo naredili v Financah, je Mura nova socialna bomba, ki grozi z množičnim odpustom nizko kvalificiranih delavcev, ki bodo težko našli novo zaposlitev. Kot podjetje je prezadolžena za tekoče poslovanje, dodatna vrednost na zaposlenega je daleč pod slovenskim povprečjem (16.700 evrov nasproti 30.000 evrom, ki naj bi bila minimalna dodana vrednost na zaposlenega za stabilno zaposlovanje), blagovna znamka Mura pa je daleč od nekdanjega blišča, saj na lastni blagovni znamki dela komaj kaj. Trenutno naj bi skupni dolg do državnih blagajn znašal štiri milijone evrov.

 

    Fotogalerija