https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-MUZIKA

Katja Ferenc – osnovnošolka, ki želi uspeti kot pevka ter pisati in snemati svoje pesmi

27.2.2014  

Katja Ferenc je že v tretjem razredu osnovne šole s svojim glasom navdušila publiko. V glasbeni šoli obiskuje sedmi razred flavte in peti razred klavirja, ki se ga je že kot majhna sama naučila igrati. Njene sanje so, da bi postala glasbenica in samostojna pevka. Moto »verjemi v svoje sanje« pa jo opominja, da na svoji glasbeni poti ne bo nikoli obupala in se borila za svoje sanje.


 

Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi  četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na  pota glasbenih karier, ali pa so že precej uveljavljene.

 

Kdaj in kako se je začela tvoja glasbena pot?

Že v vrtcu sem neprestano pela, si izmišljevala pesmice in spremljave zanje. Nikoli pa nisem zbrala dovolj poguma, da bi nastopila na kakšnem odru, saj sem bila še majhna. V tretjem razredu pa sem se le opogumila in na šolski proslavi zapela. Vsi so bili zelo navdušeni nad mojim glasom in me od takrat naprej vabili na različne prireditve, da kaj zapojem.  

Kdo te je navdušil za glasbo in kdo te na glasbeni poti najbolj podpira?

Vsi v naši družini obožujemo glasbo in se z njo tudi ukvarjamo; V  družini imamo tudi skladatelje, kot na primer Slavko Osterc, ki je brat moje prababice. Tako imamo glasbo tako rekoč v krvi, zanjo pa me je posebej navdušil ati, s katerim sem vedno pela v svoji sobi. On me tudi najbolj podpira in me spremlja na vsak moj nastop, res se vidi, da si tudi on želi, da uresničim svoje sanje.

Od kod črpaš znanje za petje? Se učiš sama oziroma po posluhu ali nad tabo bdi kakšen učitelj? 

Peti se ne moreš naučiti. S tem se rodiš, z vajo pa ga samo še izpopolnjuješ. Zmeraj sem pela le zase, se sama upevala, vadila in se spremljala na klavir. Tako sta se sčasoma izoblikovala tudi moj glas in način petja. Še vedno se učim sama po posluhu, upam pa, da bom kmalu lahko obiskovala tudi ure solo petja.

Katere inštrumente igraš in zakaj si se odločila ravno za te inštrumente?

Ko sem bila majhna, sem se sama po posluhu naučila igrati na klavir ter si izmišljevala različne pesmi in spremljave. Zato sem se klavirja želela učiti tudi v glasbeni šoli, a sem si na koncu vseeno premislila in se odločila za prečno flavto. Na koncertu glasbene šole sem slišala neko dekle, ki je čudovito igralo na flavto in ta inštrument me je popolnoma prevzel. Tako se zdaj že sedmo leto igram flavto  in res mi ni žal, da sem izbrala ta inštrument, saj zveni čudovito, čeprav zahteva ogromno vaje. Lansko leto sem se v glasbeni šoli vpisala še na klavir in v enem letu končala štiri razrede, tako sem letos sedmi razred flavte in peti razred klavirja. Doma pa me je za kitaro navdušil ati, sedaj se učim igrati še nanjo.

Katero zvrst najraje izvajaš in kdo je tvoj najljubši izvajalec ter najljubša pesem?

Najraje pojem pop pesmi ali balade. Rada imam umirjene pesmi, v katerih se lahko popolnoma sprostim in uživam, to se tudi ujema z mojo osebnostjo. Zelo rada pojem pesmi od Celine Dion in Mariah Carey, moja najljubša pesem pa je My Heart Will Go On od Celine Dion. Poleg tega pa sem velika ljubiteljica Justina Bieberja in ga neprestano poslušam.

Kdaj in kje si prvič nastopila javno? Si imela veliko treme, kako si se je znebila?

Potrebovala sem kar nekaj časa, da sem zbrala pogum in stopila na oder v šoli. Prvič sem na šoli nastopila v tretjem razredu, zunaj šole pa sem prvič nastopila v petem razredu, in to je bil moj prvi večji nastop v Gledališki in koncertni dvorani v Lendavi. Zapela sem pesem My Heart Will Go On. Moram reči, da sem se pred nastopom zelo bala, saj nisem vedela, kako se bo publika odzvala na moje petje, ali jim bo všeč, ali ne. Bila sem zelo živčna, ko sem stopila na oder in zagledala toliko ljudi. Ko pa sem začela peti, pa sta trema in strah čudežno izginila, počutila sem se svobodno, na nič drugega nisem mislila kot na to, da bi rada vsak dan takole pela na odru. Prepustila sem se čustvom in trema mi ni mogla do živega. Občinstvo je bilo navdušeno nad mojim petjem in takrat sem postala le še samozavestnejša, čutila sem, da je ljudem všeč moja glasba in da bom imela še priložnost nastopati. Na naslednjih nastopih nikoli več nisem imela treme, na oder vedno stopim samozavestno in zapojem ljudem, saj me zmeraj spremlja misel na to, da sem z vsakim nastopom korak bliže svojim sanjam, da postanem glasbenica in samostojna pevka.

Katja Ferenc - I Will Always Love You

Tvoj najboljši nastop do sedaj? Kdaj in kje se je zgodil in zakaj je bil najboljši?

Moj najboljši nastop je bil vsekakor poleti 2013 v Turnišču na tekmovanju talentov, ko sem dosegla tretje mesto. Bila sem zelo ponosna nase, da sem prišla v finale in da sem prejela pozitivne komentarje s strani žirije. Čeprav nisem zmagala, sem lahko uživala na odru in  začutila, da je bilo ljudem všeč moje petje in to je zame najpomembnejše. Še isto poletje sem nastopila v Gledališki in koncertni dvorani v Lendavi na prireditvi Tudi Lendava ima talent in dosegla drugo mesto, nato pa še zapela na velikem odru na Glavni ulici v Lendavi na Bogračfestu. To poletje je bilo zame neverjetno, veliko sem nastopala in to je samo še en dokaz, da je ljudem všeč to, kar počnem in potem sem zadovoljna tudi jaz.

Kaj pa najslabši?

Zelo slabega nastopa še nisem imela, do sedaj mi je vsak uspel. Se mi pa ni zgodilo kaj takega, kar se že ne bi drugim pevkam.

Kakšni so tvoji načrti za prihodnost glede šolanja in glede tvoje glasbene poti? Te bomo lahko kmalu spet videli na kakšnem odru?

Moje sanje so, da bi postala glasbenica in samostojna pevka. V srednjo šolo se bom vpisala na Konservatorij za glasbo in balet v Mariboru, od tam pa si želim na Akademijo za glasbo in balet v Gradcu. Kam me bo vodila življenjska pot, ne vem natančno, sem pa prepričana, da me bo glasba spremljala še vse življenje. Želim si uspeti kot pevka, snemati in pisati svoje pesmi ter imeti svoje koncerte. Rada bi se uveljavila tudi kot solo flavtistka. Želim si imeti tudi kakšnega pevskega učitelja, ki bi me usmerjal in mi dajal kakšne nasvete glede petja. Te priložnosti za zdaj še nisem dobila, upam pa, da se mi kmalu tudi ta ponudi. Že od malih nog sanjam o tem, da bi me Slovenija poznala in rada prepevala z mano, da bi ljudem moja pesem prinašala veselje in mir, da bi radi prihajali na moje koncerte predvsem zato, da vsi skupaj ob glasbi uživamo. Naslednji nastop, ki bi se ga rada udeležila, je 23. aprila, in sicer 7. Glasbeni festival v Ljubljani, kjer je tudi glavna nagrada snemanje lastnih pesmi. Tudi moj moto, »verjemi v svoje sanje«, me opominja, da na glasbeni poti, ki sem si jo ustvarila, ne bom nikoli obupala. Borila se bom zanje, saj je glasba edino, kar v življenju zares rada počnem.

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PREDSTAVLJENI GLASBENIKI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.03.2014 ob 17:15 muza gost

      Glasba pomirja telo in duha!!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.