https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Prijateljsko srečanje ob slikah na Gradu

Grad, 05.03.2014 ob 9:00  

V palaciju gradu Grad na Goričkem so odprli razstavo likovnih del pod naslovom Prijateljsko srečanje ob slikah. Na skupinski razstavi so svoje slike predstavili javnosti Majda Kuhar, Marusja Uhernik in Alojzij Rous.


Vse navzoče je najprej pozdravil direktor Javnega zavoda Krajinski park Goričko dr. Bernard Goršak. Vprašal se je, katero je tisto čustvo, ki je skupno vsem ljudem v vseh časih. Po njegovem je to strah, umetnost pa je kot univerzalni protistrup (če je strah strup), torej je potreben pogum pri odkrivanju lastne intime oziroma razgaljanju dela intime pred drugimi, saj so se slikarji z razstavo odkrili pred ostalimi in na ogled postavili svoje občutke.

O slikah in samih slikarjih je spregovoril tudi umetnostni zgodovinar mag. Franc Obal, ki je za Plesalke Majde Kuhar povedal, da so zelo intimno občutena analiza in sinteza barvitih kostumov, ki jih je slikarka dobesedno prenesla v čisto drugo abstraktno likovno podobo, ki je vmesni element med romantično občutenimi slikami in resnimi abstraktno občutenimi kompozicijami. Za slikarko Marusjo Uhernik je povedal, da so njene slike na prvi pogled zelo raznovrstne, obsegajo tako natančne izrisane predmetnosti, kjer pokaže, da obvlada slikanje predmetnosti tako v sami strukturi, v volumnu in barvni kompoziciji, pomembna je tudi konceptualna zamisel, s katero tudi napiše svojo likovno misel, ki govori o prepovedih, ki so pogoste v svetu.

Dela Alojza Rousa zavzemajo daljši časovni razpon in so zanj značilne intenzivne, močne barve, prevladuje motivika duhovne sakralnosti, krajinski motivi, kjer krajino občutimo, ne vidimo, saj jo nakazujejo barve, ter intimno občutena tihožitja s sadjem in cvetjem.

Marusja Uhernik se je v imenu slikarske skupine zahvalila vsem, ki so jim pomagali pri postavitvi razstave, in vsem obiskovalcem, da so si vzeli čas za ogled. Alojzij Rous se ji je pri zahvali pridružil in še povedal, da če na sliki ne najdeš nekaj novega, potem to ni to, če pa jo vedno znova gledaš in najdeš nekaj novega, potem je to to pravo.

Razstavo sta z glasbenimi intermezzi popestrila učenca Glasbene šole Murska Sobota Nika Sukič na kitari in Jure Štefan Fartelj na harmoniki.

Ogled razstave je možen do 21. maja.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.03.2014 ob 13:04 Beltinčar gost

      JOJ, JOJ. Vam gospod Alojzij Rous , pa se zelo pozna , da vas je zapustila .............. Škoda, prej ste stalno bili , bolj prešerne narave ! ? Rane se dolgo celijo !

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.03.2014 ob 15:38 Rous gost

      Beltinčan, če bi bil za koj, bi se predstavil. Te bi vsaj znal ali se lahko sekiram ali smejem. Pa se vsaj vedno oglasi z istim vdevkom.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.