https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Lev v novi Apaški knjižnici

Apače, 11.03.2014 ob 11:45  

V občini Apače se je ponuja nova priložnost proste izbire pisane besede  v novih prostorih knjižnice. Med gosti sta bili prisotni tudi pesnica Marija Sedivy in pisateljica Amalija Tropenauer.


V občini Apače je potekala svečana otvoritev novih občinskih prostorov, med katerimi je bila pridobljena še knjižnica Radgonske izpostave. Že v jutranjih urah je nova knjižnica odprla vrata za najmlajše člane iz vrtca Apače - Stogovci. Otroci so v posameznih skupinah poslušali pravljico o Levu, ki je zašel v knjižnico. Mladi prebivalci občine Apače so pozorno poslušali zgodbo, nakar se je med knjižničnimi policami resnično pojavil lev.

 

Kako so ga mladi poslušalci sprejeli  je bilo predvsem odvisno od njegovega rjovenja. Poučna zgodba je pripovedovala o obnašanju v knjižnicah, pri čemer so se otroci naučili, da se včasih lahko pravila kršijo, ko je to potrebno. Zanimiva zgodba in ob živahnem levu se je zaključila ob sladkih bombonih ter s kopico knjig, ki so jih otroci odnesli v vrtec.  

Nekoliko drugačna zgodba se je odvijala v večernem delu dneva, ko je knjižnica tudi uradno odprla svoja vrata za vse obiskovalce. Uradne govorce je povezovala vodja Radgonske knjižnice, Katica Rauter. Župan Franc Pižmoht je navedel, da se je kulturni dom pričel graditi že leta 1948 in je bil dokončan 1951. Od 1. maja 1952 se dogajajo posamezne aktivnosti. Župan prav tako navaja, da so skrbno izbirali projekte in so jih tudi lahko uspešno izvedli. Tako je prostor, v katerem se danes nahaja knjižnica, začel urejati že lanskega meseca maja in vse do danes, v mesecu marcu, ko je svečana otvoritev.

Vložena investicija v celotni objekt, vključno z ureditvijo okolice, znaša okoli 850.000€, pri čemer je od tega zneska bilo pridobljenih 360.000€ nepovratnih evropskih sredstev in 123.000€  občinskega deleža iz zakona o financiranju občin. Župan je omenil, da ko so se odločali o ureditvi notranjosti samega objekta, niso pozabili na dolgo želene kulturne dogodke, proslave, ki so se predhodno dogajali v telovadnici osnovne šole Apače. Župan je poudaril osebno zadovoljstvo s sodelovanjem in dogovarjanjem s knjižnico Gornje Radgone pri ustanovitvi podružnične knjižnice, ki je  danes tudi svečano pričela delovati.

Ob začetku bo knjižnica odprta trikrat tedensko. Svečane trenutke otvoritve je še s poezijo popestrila Marija Šedivy. Spodbudne besede je v imenu Javnega zavoda knjižnice Gornje Radgone predala še VD direktorica Andreja Vučak Hribar. Zahvala je sledila vsem vpletenim, ki so omogočili izgradnjo in ureditev nove knjižnice.  Vzdušje v knjižnici je ponovno sprostila pisateljica Amalija Tropenauer, ko je prebrala avtorsko zgodbo"Pomladna lastovka". Po svečanem delu so se obiskovalci sprehodili po novo pridobljeni knjižnici v občini Apače.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.