https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

FOTO: Štihec novi predsednik Skupnosti občin Slovenije

Murska Sobota, 11.03.2014 ob 10:30  

V Murski Soboti je na seji predsedstva Skupnosti občin Slovenije murskosoboški župan Anton Štihec prevzel vodenje dosedanjega predsednika Ivana Žagarja, župana iz Slovenske Bistrice. Poleg predaje predsedovanja je osrednja tema predsedstva bila namenjena spremembam zakona o lokalni samoupravi, ki jo je predstavil Gregor Virant, minister za notranje zadeve.


V Sloveniji preveč občin in občinskih svetnikov

Po besedah Viranta je med predlogi novega zakona o lokalni samoupravi, da bi se vloga županov v občinah, ki imajo manj kot 5000 prebivalcev, opravljala nepoklicno, število svetnikov pa bi se omejilo na 7. Predlog o zmanjševanju občin je med ostalimi župani, ki so bili prisotni na seji Skupnosti občin Slovenije, naletel na negativen odziv, saj menijo, da tudi male občine zahtevajo celega človeka.

Možnost odpoklica županov in ostalih funkcionarjev

Pod določenimi pogoji in v primerih, ko prebivalci občine z delom župana niso zadovoljni, je med predlogi tudi možnost o odpoklicu županov. “V Sloveniji je kar nekaj problematičnih občin in občinskih svetov. Za odpoklic županske funkcije bi bilo potrebno zbrati 1/3 podpisov vseh prebivalcev občine, da bi se lahko šlo na referendum, kjer bi volivci in volivke nato lahko odpoklicali župana,” je pojasnil Virant.

Poleg možnosti odpoklica župana je bilo še omenjeno, da bi morala obstajati tudi možnost odpoklica občinskega sveta in občinske uprave. Virant je povedal, da bodo o možnosti odpoklica občinskega sveta razmislili, glede zamenjave občinske uprave pa že zdajšnja zakonodaja omogoča reorganiziranje občinske uprave oz. zmanjšanje števila zaposlenih v občinski upravi. Župani so nadalje omenili še možnost odpoklica oz. prenehanje funkcije ostalih funcionarjev, poslancev ter celo odpoklic predsednika države.

Za obsojence v politiki ni prostora

“Pripravljamo spremembe zakona, v katerem bi vsak politični funkcionar izgubil svojo funkcijo, če bi bil pravnomočno obsojen za kakršno koli kaznivo dejanje, ne glede na to ali je pogojno ali nepogojno, mora politiko zapustiti,” je prepričan Virant.

Virant se zavzema za samo eno združenje občin Slovenije

S strani županov je bilo večkrat omenjeno združevanje občin, kar zagovarja tudi Virant. Z vidika vlade bi bilo boljše, če bi imeli eno samo združenje občin, saj jih trenutno imamo preveč: Skupnost občin Slovenije, Zveza občin Slovenije in Zveza mestnih občin Slovenije. Virant se zavzema tudi za ustanavljanje pokrajin, vendar trenutno zanje ni političnega soglasja.

Na seji predsedstva Skupnosti občin Slovenije so se še seznanili s potekom aktivnosti glede razpisa javnih del v navezavi na nedavno ledeno ujmo. Razprava je potekala tudi o ustavni presoji in spremembah zakona o davku na nepremičnine, problematiki vzpostavitve zdravstvene mreže in načrtih porabe v skladu z zakonom o financiranju občin.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.03.2014 ob 11:53 lepo gost

      Čestitke g.župan

      28 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.03.2014 ob 12:33 bosna gost

      Jaka funkcija. Klub županof šteri je san sebi namen. In seveda podpirajo svoj odpoklic. Pravlica za lahko noč.

      6 25 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.03.2014 ob 12:47 ha ha gost

      To vaš mađister nikdar nede :-)

      26 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.03.2014 ob 13:18 ... gost

      Odpoklic/prenehanje funkcije zaradi pravnomočne obsodbe funkcionarja? Hah, kaj vam-nam bo tak zakon, če pa vemo, da zelo velika večina kazenskih ovadb državnih funkcionarjev sploh nima sodnega epiloga (proti Jankoviču bilo ogrmno ovadb vloženih pa vse še vedno brez sodnega epiloga)....

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.03.2014 ob 14:14 za Kangleron Štihec gost

      Pred Žagaron je bil predsednik Kangler, za njega se pa zna ge je končo. In isto čaka Štiheca. Samo še malo pa de vse prišlo na plan: http://www.delo.si/novice/slovenija/prirejeno-davcno-potrdilo-tri-odpovedi-delovnega-razmerja.html

      6 23 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.03.2014 ob 14:29 lujček gost

      Štihec, Petrijan,.. tik tak, tik tak ura resnice.

      6 22 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.03.2014 ob 16:41 somarrr gost

      Što je toga so...... predlago je vekše so...... koak ojn, zaj de njeme še greben rasoooooooooooo koak kokoti na gnouji, hi, hi,

      2 19 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      11.03.2014 ob 17:22 bravo gost

      Štihec je car! Zmago de v prvon krogu volitev.Vsi v SLO ga poštuvlejo.

      35 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      11.03.2014 ob 23:02 zfuh gost

      naša družina ne bo volila neodvisnih kandidatov,lds,zares,jelinčičeva.........

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      12.03.2014 ob 6:55 POKEC gost

      Občin sploj ne nucamo, taka jih lejko vse ukinemo, nej pa ka se idemo nekšo skupnost občin !

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      12.03.2014 ob 7:49 Trnek gost

      http://www.skupnostobcin.si/kontakt/index.html in http://www.zdruzenjeobcin.si/o-zos/ . Pa zakaj dve različni organizaciji, ki naj bi zastopali iste interese? Občine plačujejo članarino, da lahko zaposlijo ljudi v teh združenjih. Zaposleni pa so ljudje iz Ljubljane in Maribora, ki potem svetujejo občinam. Kakšna pa je korist od teh?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      12.03.2014 ob 10:15 moms gost

      Država propada. Občine propadajo. Župani z neomejenimi pooblastili. Funkcija ki je sama sebi namen. Res mora vse propasti ko imamo take veleume na vodilnih mestih. Jeseni bodo novi župani morali novega predsednika najti. Štihec ma svetovalce ka ti pamet gor stane. Katastrofa. S stolčka na stolček. Sami nesposobneži. Celo življenje prisesani na proračunski cecek. Gremo v gospodarstvo v zasebni sektor na trg dela da vas vidimo koliko je kdo vreden.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      12.03.2014 ob 12:44 hm.. gost

      virant je slovenska sramota !

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.